Wątek cukrzycowy VII

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Nie lis 04, 2012 23:27 Re: Wątek cukrzycowy VII

dumi pisze:Dzisiaj była 1 dawka insuliny...rano, a wyniki to pomiar przed podaniem dawki, +6 i kolejny pomiar przed podaniem wieczornej dawki. Jutro postaram się zacząć przygodę z dzienniczkiem.
Koniecznie załóż dzienniczek, możesz skorzystać z różnych wzorów umieszczonych w moim podpisie.
Tak na prawdę nie wiem ile U podałaś rano, a ile wieczorem.

"Kociara"

Od: Pt kwi 13, 2007 9:55

Post » Nie lis 04, 2012 23:32 Re: Wątek cukrzycowy VII

Tinka07 pisze:dumi, zmiejszyłabym dawkę do 0,25 jedn.

Przepraszam, ale nie mam już czasu, żeby napisać więcej. "Kociara" wiele rzeczy powyżej wytłumaczyła. Czy wieczorem podałaś też insulinę? Wnioskuję z Twojego wpisu, że tak - i to w tej samej ilości.

Dobranocka
Tinka

Tak, wieczorna byla taka sama, ale chyba byla ciut mniejsza bo niedociągnelam, a nie chciałam już dodawac żeby nie dać za dużo...czyli jutro podać 25U? I utrzymywać te 25U?

dumi

Od: Sob paź 27, 2012 21:15

Post » Nie lis 04, 2012 23:35 Re: Wątek cukrzycowy VII

"Kociara" pisze:
dumi pisze:Dzisiaj była 1 dawka insuliny...rano, a wyniki to pomiar przed podaniem dawki, +6 i kolejny pomiar przed podaniem wieczornej dawki. Jutro postaram się zacząć przygodę z dzienniczkiem.
Koniecznie załóż dzienniczek, możesz skorzystać z różnych wzorów umieszczonych w moim podpisie.
Tak na prawdę nie wiem ile U podałaś rano, a ile wieczorem.

Kociaro, podałam 0,5 U rano i wieczorem trochu mniej, bo nie nabralam tyle, a już nie chciałam dodawać, więc wieczorem nie bylo pełnego 0,5 U.

dumi

Post » Pon lis 05, 2012 1:58 Re: Wątek cukrzycowy VII

dumi: tak, zmniejsz dawkę do 0,25 i już nie kombinuj. Tinka na ogół zaleca trzymanie dawki początkowej przez 3-5 dni, ale u mojego kota zaskoczyło dopiero po 11 dniach. Ja bym potrzymała kota na początkowej dawce z 10 dni.
Obrazek

Małgorzata i Toffee

Od: Śro kwi 25, 2012 21:58

Post » Pon lis 05, 2012 20:23 Re: Wątek cukrzycowy VII

Małgorzata i Toffee pisze:dumi: tak, zmniejsz dawkę do 0,25 i już nie kombinuj. Tinka na ogół zaleca trzymanie dawki początkowej przez 3-5 dni, ale u mojego kota zaskoczyło dopiero po 11 dniach. Ja bym potrzymała kota na początkowej dawce z 10 dni.

Witaj,

dawka zmniejszona do 0,25 od dzisiaj rano. Pracuję właśnie nas dzienniczkiem...

dumi

Post » Pon lis 05, 2012 21:01 Re: Wątek cukrzycowy VII

"Kociara" pisze:

Kociaro, mam ogromną prośbę o pomoc :oops: próbuję bezskutecznie założyć dzienniczek na niemieckiej stronie wg wytycznych Tinki, ale nie znam kompletnie niemieckiego i błądzę jak dziecko we mgle...są jakieś inne możliwości, aby stworzyć dzienniczek i dodać go do podpisu? Już skorzystałam z Twojego wzoru (WIELKIE DZIĘKI), ale nie wiem jak go udostępnić.
z góry dziękuję za pomoc

dumi

Post » Pon lis 05, 2012 23:00 Re: Wątek cukrzycowy VII

Witam:)
przedstawia się właścicielka cukrzycowej suczki:) wprawdzie to nie ot a pies, ale to u Was, na Waszym forum znajduję najwięcej informacji na temat - bardzo za to dziękuję!
ja wiem o cukrzycy od trzech tygodni. Obecnie - po rewelacjach w stylu 9 jednostek na początek - i po zmianie wet od kilku dni jesteśmy na coninsulinie 1,5 jednostki rano i 1,5 wieczorem. Ale nie ma w ogóle efektu:( nic a nic, zero:(
wyniki 400-500 mg, spadają może o 50 mg...
Jak długo próbować czy ta insulina zadziała? Zmianiać na lente?
Moja suczka ma do tego problemy z wątrobą bardzo poważne, narazie niewiadomego pochodzenia...
Proszę o radę czy po 5 dniach stosowania caninsuliny powinny być już choć minimalne efekty? czy jeśli ich nie ma to znaczy, że ona może u nas nie zadziałać?
pozdrawiam serdecznie:)

nicka

Od: Pon lis 05, 2012 22:44

Post » Wto lis 06, 2012 0:25 Re: Wątek cukrzycowy VII

nicka, ja, niestety, nie mam pojęcia jak to wszystko działa u psów, ale jeśli początki terapii wyglądają tak, jak u kotów, to może warto poczekać 10 dni na tej dawce? Czy robiłaś krzywą? Mam nadzieję, że wypowiedzą się dziewczyny, które mają doświadczenie w leczeniu psów.
Obrazek

Małgorzata i Toffee

Od: Śro kwi 25, 2012 21:58

Post » Wto lis 06, 2012 1:53 Re: Wątek cukrzycowy VII

dumi pisze: próbuję bezskutecznie założyć dzienniczek na niemieckiej stronie wg wytycznych Tinki, ...są jakieś inne możliwości, aby stworzyć dzienniczek i dodać go do podpisu?
Dumi jedyne co mi przychodzi do głowy to wyślij mi na adres e-mail Twój dzienniczek (podaję na PW), najlepiej w excelu, wkleję go do dzienniczka Matyldy - do czasu jak uda Ci się założyć własny na niemieckiej stronie. Potem codziennie przysyłaj mi uaktualniony arkusz.
Próbuj ... lepiej żeby udało Ci się mieć dzienniczek w swoim podpisie. Instrukcja podana przez Tinkę jest dość prosta i czytelna, pisz na którym etapie nie wiesz co dalej robić.

"Kociara"

Od: Pt kwi 13, 2007 9:55

Post » Wto lis 06, 2012 10:07 Re: Wątek cukrzycowy VII

nicka, Witaj:)
Nie wiem, czy czytałaś poprzednie wątki, ale jak do tej pory byłam pierwszą psią właścicielką na tym forum. Generalnie wszystkie informacje na temat cukrzycy są tutaj na wagę złota, ale przynajmniej w moim przypadku, samo leczenie musiałam nieco zmodyfikować. Jak na razie, za mało podajesz danych: ile sunia waży, ile dostaje insuliny, jak ją karmisz, jak często mierzysz cukier, itp. Ja z moim psem pomaluśku wychodzę na prostą po wielu podbramkowych sytuacjach. Nie jestem najbardziej doświadczoną osobą na tym forum, ale o psiej cukrzycy przez ostatni rok dużo się dowiedziałam, a tak na prawdę, to w necie mało jest przydatnych dla psich właścicieli informacji. Jeśli chciałabyś się o coś spytać, czegoś dowiedzieć, to bardzo chętnie ci pomogę, tylko pisz na priva.
Pozdrawiam :D

nonsuch

Od: Pt sty 13, 2012 12:17

Post » Wto lis 06, 2012 22:40 Re: Wątek cukrzycowy VII

witajcie:)
fajnie, że jesteś nonsuch:) jakoś od razu raźniej się poczułam wiedząc, że jest tu też jakiś właściciel Psa:)
w więc sprawa wygląda u nas tak:
3 tyg temu poszłam po raz pierwszy do weterynarza, bo piesek stracił na wadze (okazało się, że aż 4 kg - nie wiem jak to mogliśmy zbagatelizować!), nic nie chciała jeść, dużo piła i sikała,
więc badanie krwi i 360 mg - czyli cukrzyca.
wet podał od razu 9 jednostkę i przyjęliśmy, że tak będzie dostawać codziennie (1 raz rano). sunia waży obecnie 8 kg.
po dwóch dniach badanie wykazało - przed podaniem insuliny! - 87 mg, popołudniu 76! więc lekarz zupełnie nie wiedział co począć, zabronił mi oczywiście w tym dniu podawać insulinę. Kolejnego dnia 405 mg - więc podajemy 9 jednostek. kolejne badanie rano na czczo -godz. po podaniu insuliny 54 mg.
zupełne poplątanie.
wet - swoją drogą bardzo dobry - rozłożył ręce. skierował nas do kliniki na konsultację.
tam ustaliliśmy:
- badanie cukru 4 razy dziennie - godz. 7.00, 13.00, 19.00,24.00
- godz. 7.00 i 19.00 podajemy insulinę (caninsulin) przez 2 dni po 1 jednostce, przez kolejne 4 1,5 jednostki rano i wieczorem. obecnie 1szy dzień podaję 2 jednostki 2 razy dziennie.
ale cukier nie spada, a wręcz przeciwnie!
wygląda to np. tak:
7.00: 382 mg - podaję 1,5 jednostki + 1/3 jedzenia
13.00 - 492 mg + 1/3 jedzenia
19.00 - 512 mg - podaję 1,5 jednostki insuliny i 1/3 jedzenia
24.00 - 489 mg
albo dziś:
godz. 7.00 345 mg -podaje 2 jednostki + 1/3 jedzenia
godz. 13.00 - 460 mg (1/3jedzenia)
godz. 19.00 - 596 mg (!) - podaję 2 jednostki i 1/3jedzenia

poziom cukru nie spada zupełnie!
czy ta insulina nie działa u nas czy jak???
jutro jadę na konsultację.
poza tym sunia ma bardzo złe wyniki wątrobowe, może być tam gdzieś guz - jeszcze nie wyryty, niepewny...

nie wiem co robić.
do tego ona od kilku dni jest bardzo wesoła, ma energię mimo tego cukru tak wysokiego! i ogromny apetyt!
może przychodzi Wam coś do głowy dlaczego tak?
Ostatnio edytowano Wto lis 06, 2012 22:48 przez nicka, łącznie edytowano 1 raz

nicka

Od: Pon lis 05, 2012 22:44

Post » Wto lis 06, 2012 22:42 Re: Wątek cukrzycowy VII

Zmierzyliśmy cukier glukometrem xido i wyszło nam 408, ale Pafnuś się stresował.. Podaliśmy 0,25 insuliny, choć to jednak mocno na oko z tymi strzykawkami. Chyba jednak zaopatrzymy się w te drogie niemieckie z drogą przesyłką, bo są dokładniejsze. Jutro spróbujemy zrobić badanie po 6 godzinach po podaniu insuliny.

Mam pytanie - czy przy tak niskich dawkach insuliny konieczne jest sprawdzanie poziomu glukozy przed KAŻDYM podaniem leku? Czy można temu naszemu dzikuskowi odpuścić czasem badanie wieczorem? I kolejne pytanie - czy surowe sparzone chude mięso jest dozwolone dla kota z cukrzycą jako danie główne, a nie przekąska?

Ło matko.. Stresujące to było..

patkazal

Od: Nie paź 10, 2010 18:10

Post » Wto lis 06, 2012 23:25 Re: Wątek cukrzycowy VII

Patkazal, musisz mierzyć cukier bezwzględnie za każdym razem. I w ciągu dnia przynajmniej z raz również. Musisz wiedzieć, co się dzieje, jak organizm reaguje, bo może będzie trzeba zmniejszyć albo zwiększyć dawkę.
Surowe mięso podnosi cukier. Zalecane jest zwykle odstawienie surowego na początku terapii. Potem, jak się cukrzyca unormuje, będziesz mogła podawać, ale też nie w za dużych ilościach.

sheridan

Od: Śro wrz 02, 2009 12:58

Post » Wto lis 06, 2012 23:28 Re: Wątek cukrzycowy VII

nicka, caninsulina u kotów się całkowicie nie sprawdza. Naprawdę nie wiem, jak jest z psami, pytaj nonsucha, ale o ile kojarzę, ona także porzuciła caninsulinę.

sheridan

Od: Śro wrz 02, 2009 12:58

Post » Wto lis 06, 2012 23:30 Re: Wątek cukrzycowy VII

Dzięki! W ciągu dnia możemy mierzyć mu cukier tylko w weekendy. Jutro okazja będzie wyjątkowo..

A gotowane mięso też podnosi cukier? Nie dotarło do mnie wciąż zamówienie z animalii, a skończyło nam się właśnie nasze normalne (w sumie okazało się, że dobre żarcie) i nie wiem co mu teraz dawać.. Suche odstawiliśmy jeszcze w ubiegłym tygodniu..

patkazal

Od: Nie paź 10, 2010 18:10

[poprzednia][następna]