adelka99 pisze:koconek pisze:adelka99 pisze:Dziewczyny, proszę jesli ktokolwiek ma jakiś cień pomysłu, piszcie. Byłam u mojej wetki, zmartwiła się. Zaleca antybiotyk Amoksycylinę.
Antybiotyk tu raczej nie pomoże. Świąd skóry jest wynikiem niewydolności nerek. Nie cofałam się do tyłu, wiec nie znam aktualnych wyników badań. Jednakże przy PNN suchość i świąd skóry jest jednym z "objawów". Mogą też pojawiać się wybroczyny.
U ludzi w "leczeniu" świądu przy PNN stosuje się albo niezarejestrowaną w Polsce kapsaicynę lub stosuje się naswietlania UVB lub PUVA.
kotka raczej nie ma pnn. Krea 1,35. A mocznik 52. Badanie robione 7 godzin po jedzeniu. Mi nie chodzi już tak o ten świąd jak o wysokie wbc i limfocyty. Czy Wasze koty miały problemy właśnie z wbc lub limfocytami? U na sdo tego jeszcze wysoki hematokryt i dużo płytek krwi.
Trudno naprowadzić na trop nie znając wszystkich wyników badań. Czy gdzieś już je wklejałaś? Swiąd skóry występuje także przy chorobach tarczycy (np. rosną wtedy limfocyty).
Wzrost limfocytów i leukocytów należy analizować włącznie z leukogramem - czy był robiony?
Cz robiłaś kiedykolwiek kotu USG nerek? Wzrost WBC, PLT i limfocytów + świąd skóry + zapalenie bakteryjne pęcherza - to wszystko razem może wskazywać na wielotorbielowatość nerek - paradokslanie dopóki choć jedna nerka jest sprawna krea i mocznik długo mogą pozostawać w normie - gdyż, takie właśnie są również charakterystyczne objawy.
Teraz teoretyzuje, bo równie dobrze może to być cukrzyca, czy alergia pokarmowa, a wyniki badań krwi nałożyły się dodatkowo z zupełnie innej przyczyny. Próbuję jednak wskazać jakiś trop.
Napisz proszę - lub wskaż, jeśli już gdzies to było, jakie dokładnie badania były już przeprowadzane.
Akurat najłatwiej zacząć już od sprawdzenia, czy świąd jest wynikiem alergii - eliminując natychmiast kurczaka z pożywienia i obserwację (przynajmniej 2 tygodnie) czy świąd maleje czy utrzymuje bez zmian.
Może załóż osobny wątek, tu jednak zdecydowanie zaglądają osoby, którym niestety bliski jest głównie temat nerek, a w osobnym wątku może szybciej ktoś na coś wpadnie?