Wątek dla nerkowców - IV

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Nie lis 21, 2010 14:47 Re: Wątek dla nerkowców - IV

w pyszczku jest jasno-różowo, ale nie biało. Nalotu nie ma - sprawdzałam palcem. Weci zawsze mówili, że ma jasne śluzówki - nawet zanim zaczęły się problemy ze zdrowiem.
Dziś w nocy raz zwymiotował wodą - ale jemu od czasu do czasu tak się zdarza.
Dziś normalnie się bawił i głośno domagał jedzonka
Tylko ten nos 8O

jaguarius

Od: Nie lis 11, 2007 15:40

Post » Pon lis 22, 2010 1:01 Re: Wątek dla nerkowców - IV

A ja chciałam się pochwalić.
Moja Iskierka, o której pisałam wcześniej na wątku, czuje się lepiej i co najważniejsze: wyniki się poprawiają. Kreatynina spadła z 8,1 mg/dl do 6, mocznik z 350 do 211, a fosfor z 15,1 do 9,6 mg/dl.
Azodyl zaczyna działać - Iskierka bierze go drugi miesiąc. Wcześniej mimo kroplówek dożylnych czy podskórnych parametry systematycznie wzrastały. Na fosfor pomógł Renagel - bierze go dopiero od dwóch tygodni. Ipakitine i Alusal nie pomagały.
Iskierka ma lekką anemię i niski potas. Potas będziemy suplementować, a jeśli chodzi o anemię, to zastanawiamy się nad podaniem EPO.

monikah

Od: Pt kwi 10, 2009 17:54

Post » Pon lis 22, 2010 9:11 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Jak niski potas ma Iskierka?
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Pon lis 22, 2010 9:22 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Gdzie kupujecie Azodyl?
Bazylek 27.03.2012 [*] Ludzik 11.03.2015 [*] Julia 19.09.2021 [*] Bułka 9.10.2021 [*] Barszczyk 15.03.2022 [*] Na pewno do Was przyjdę, na pewno.
Obrazek

1969ak

Od: Nie kwi 22, 2007 12:33

Post » Pon lis 22, 2010 9:52 Re: Wątek dla nerkowców - IV

A ja już nie wiem co mam robić. Poddaję się. Kot nie chce jeśc od wczoraj i z obłędem w oczach wyluzje futro. Ja nie jestem lekarzem i nie wiem co się dzieje, a weterynarze jakoś nie potrafią pomóc :( Patrzą na mnie jak na wariatkę, że chyba sobie coś ubzdurałam.

adelka99

Od: Nie paź 17, 2010 11:17

Post » Pon lis 22, 2010 10:52 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Wylizuje się "po całości" czy jakieś konkretne okolice?
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Pon lis 22, 2010 11:00 Re: Wątek dla nerkowców - IV

1969ak pisze:Gdzie kupujecie Azodyl?

Ja kupowałam tu: http://www.amazon.com/s/ref=nb_sb_noss? ... rds=azodyl

Bazyliszkowa

Od: Wto sty 31, 2006 15:47

Post » Pon lis 22, 2010 11:43 Re: Wątek dla nerkowców - IV

pixie65 pisze:Wylizuje się "po całości" czy jakieś konkretne okolice?

Teraz to już po całości. Szczególnie łapki ( poduszeczki i całą resztę łapek), klatkę piersiową, boki, brzuszek, tylne łapki. ogon. Wygryza grzbiet. Uszka stały sie bardzo problematyczne bo trzącha nimi i wydrapuje. Drapie szyję i łepek. Ostatnio łapką mocno trze oczka i nosek. Są dni, że jest lepiej i są dni gdy jest źle. W uszy zaglądało już stado weterynarzy i twierdzą, że jest czysto. Ja też tam nic nie widzę. Może na razie jest czysto bo to początek jakiegoś zapalenia albo po prostu tylko ją swędzi. Nie wiem, czy świąd jest wynikiem choroby, czy może choroba wynikiem świądu. Nie wiem czy to alergia pokarmowa, czy na tle nerwowym.
Martwi mnie ilość wbc we krwi, to że krew jest taka gęsta, ilość płytek duża (512) i hematokryt podwyższony(45,4). Weterynarze nie mają pomysłu. Twierdzą, że to nie musi być choroba. Gdyby mi sie kot nie rozdrapywał to bym pewnie się nie zamartwiała. Chociaż na początku gdy zaczęła się rozdrapywać miała dobrą morfologię Na początku wbc 7 x 10^9/L. Potem sobie stopniowo rosły. Przy zapaleniu pęcherza doszły do 9 x 10^9/L . Teraz po zapaleniu wątroby i lekki problemie z pęcherzem ma 22 x 10^9/ L. Limfocyty też wysoko bo 12,6.
Ostatnio usłyszałam, że taka morfologia może być skutkiem silnego stresu, który kot przeżywa podczas wizyt u weterynarza. Fakt, że ostatnio dość długo strasznie walczyła. Jej stres chybą sięgnał zenitu.
Wetka kazała dać kotu spokój. Nie stresować, nie dopajać, nie podawać leków. No i klops bo od tego momentu kot nie chce jeść i się bardziej drapie. Jest przestraszona ale nie wygląda na bardzo chorą bo i się troszkę pobawi i przez okno powygląda.
Przepraszam, że Wam tu smęcę ale wiem, że macie duże doświadczenie, ja się totalnie nie znam a wetom się już pomysły kończą. Szukam pomocy tutaj, może jakieś podpowiedzi, gdzie i czego szukać.

adelka99

Post » Pon lis 22, 2010 15:23 Re: Wątek dla nerkowców - IV

pixie65 pisze:Jak niski potas ma Iskierka?

Iskierka ma potas 12,1 mg/dl (norma 16-22)

monikah

Post » Pon lis 22, 2010 15:26 Re: Wątek dla nerkowców - IV

1969ak pisze:Gdzie kupujecie Azodyl?

Kupowałam na Amazonie, płaciłam kartą kredytową. Dotarło szybko i bez problemu w specjalnych opakowaniach. Bałam się trochę, czy nie zatrzymają na cle, ale myślę, że w przypadku mniejszych ilości (ja zamówiłam 3 opakowania po 60 tabletek) nie ma takiego zagrożenia.

monikah

Post » Pon lis 22, 2010 15:58 Re: Wątek dla nerkowców - IV

Dziewczyny, proszę jesli ktokolwiek ma jakiś cień pomysłu, piszcie. Byłam u mojej wetki, zmartwiła się. Zaleca antybiotyk Amoksycylinę.

adelka99

Post » Pon lis 22, 2010 16:26 Re: Wątek dla nerkowców - IV

adelka ja nie mam pojęcia co to może być :(
(a może zrobić wymaz z ucha np. co myślicie?)
wydzielinę uszną wet oglądała przy Tobie pod mikroskopem?

Miałam już u kotów i grzyba i świerzb, ale nigdy żaden takich objawów jak opisujesz nie miał 8O

jaguarius

Od: Nie lis 11, 2007 15:40

Post » Pon lis 22, 2010 16:57 Re: Wątek dla nerkowców - IV

adelka99 pisze:Dziewczyny, proszę jesli ktokolwiek ma jakiś cień pomysłu, piszcie. Byłam u mojej wetki, zmartwiła się. Zaleca antybiotyk Amoksycylinę.

Antybiotyk tu raczej nie pomoże. Świąd skóry jest wynikiem niewydolności nerek. Nie cofałam się do tyłu, wiec nie znam aktualnych wyników badań. Jednakże przy PNN suchość i świąd skóry jest jednym z "objawów". Mogą też pojawiać się wybroczyny.

U ludzi w "leczeniu" świądu przy PNN stosuje się albo niezarejestrowaną w Polsce kapsaicynę lub stosuje się naswietlania UVB lub PUVA.

koconek

Od: Sob sie 08, 2009 15:41

Post » Pon lis 22, 2010 17:07 Re: Wątek dla nerkowców - IV

koconek pisze:
adelka99 pisze:Dziewczyny, proszę jesli ktokolwiek ma jakiś cień pomysłu, piszcie. Byłam u mojej wetki, zmartwiła się. Zaleca antybiotyk Amoksycylinę.

Antybiotyk tu raczej nie pomoże. Świąd skóry jest wynikiem niewydolności nerek. Nie cofałam się do tyłu, wiec nie znam aktualnych wyników badań. Jednakże przy PNN suchość i świąd skóry jest jednym z "objawów". Mogą też pojawiać się wybroczyny.

U ludzi w "leczeniu" świądu przy PNN stosuje się albo niezarejestrowaną w Polsce kapsaicynę lub stosuje się naswietlania UVB lub PUVA.

kotka raczej nie ma pnn. Krea 1,35. A mocznik 52. Badanie robione 7 godzin po jedzeniu. Mi nie chodzi już tak o ten świąd jak o wysokie wbc i limfocyty. Czy Wasze koty miały problemy właśnie z wbc lub limfocytami? U na sdo tego jeszcze wysoki hematokryt i dużo płytek krwi.
Ostatnio edytowano Pon lis 22, 2010 17:10 przez adelka99, łącznie edytowano 1 raz

adelka99

Post » Pon lis 22, 2010 17:08 Re: Wątek dla nerkowców - IV

jaguarius pisze:adelka ja nie mam pojęcia co to może być :(
(a może zrobić wymaz z ucha np. co myślicie?)
wydzielinę uszną wet oglądała przy Tobie pod mikroskopem?

Miałam już u kotów i grzyba i świerzb, ale nigdy żaden takich objawów jak opisujesz nie miał 8O

no właśnie uszka czyste, brak wydzieliny. Grzybka przerabiałyśmy jak kicia miala 3 tygodnie.

adelka99

[poprzednia][następna]