Mój kot jest chory na nerki i wymiotuje !

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Sob kwi 13, 2013 14:46 Mój kot jest chory na nerki i wymiotuje !

Kilka dni temu u mojego kota zdiagnozowano chorobe nerek , uleczalną , dostała leki ale wymiotuje ! Czy bywa tak u kota chorego na nerki ? Poza tym nie chce w ogóle jeść , tylko pije . Zjadła troszke Serka Waniliowego ale nie daje jej go bo nie wiem czy można.

1pyt . Czy kot chory na nerki wymiotuje ?
2pyt. Co mogłabym zrobić jej do jedzenia aby zjadła ? ( nie je gotowanego drobiu )
3pyt. Może jeść Serek Waniliowy albo jakiś inny ?

Obrazek :!:

kittykicia1

Od: Sob kwi 13, 2013 14:32

Post » Sob kwi 13, 2013 20:26 Re: Mój kot jest chory na nerki i wymiotuje !

Kilka dni temu to dokładnie kiedy to bylo? jak długo już kotka nie je?
Jakie badania miała zrobione i jakie ma wyniki ?
Jakie leki dostała?
Czy dostaje kroplówki?
Skąd jesteś i u jakiego weta leczysz kotkę?
Czy czytałaś ten wątek ?
viewtopic.php?f=36&t=137684

Kot chory na nerki jak najbardziej może wymiotować i nie chcieć jeść.
Doskonały na pobudzenie apetytu jest lek Megace, na receptę, do kupienia w zwykłej aptece. Niestey kosztuje ok 150 zł. Daję sie 2-3 kropelki dziennie, a jak juz je, to przerwa.

Serek nie jest najlepszy dla nerkowego kota, ale lepiej żeby jadła serek niż niż nic, więc daj jej to co chce jeść.
Kotka powinna dostać mięso, surowe, może być mielone lub krojone (jakie zechce jeść) i być dopajana. Powinna dostawać ok 200 ml płynu na dobę, jeśli sama tego nie wypije (raczej nie wypije...chyba że ugotujesz jej esencjonalny rosolek na kurzym korpusie i zechce to pić, mięsko możesz z tego oskubać i tez jej dać do jedzenia) to trzeba poić strzykawką.

A jak sie kotka czuje, zachowuje ? co z siusianiem, kupą ?
Ostatnio edytowano Nie kwi 14, 2013 9:00 przez Kazia, łącznie edytowano 1 raz
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Sob kwi 13, 2013 21:20 Re: Mój kot jest chory na nerki i wymiotuje !

Kot nie dostaje kroplówki , nic nie je od 2-3 dni , dziś zjadł cały serek , zwymiotował raz . U weterynarza moi rodzice z nią w czwartek , lekarz dał jakieś lekarstwo AMMONICUM CARB. działa bo wcześniej kot cały czas wymiotował , a teraz może raz na dobe się zdarza . Jestem z Krakowa a kota leczyłam U Pana Zdzisława Zaleskiego , na ulicy Jana Kasprowicza 4 . Czytałam to ale niestety za dużo mi to nie dało :( Często śpi , dużo pije . Mało Sika tak samo z kupą . Z piciem jest dobrze bo bardzo chętnie pije , ale je tylko ten serek . Nie wiem co z badaniami , moi rodzice też nie wiedzą . Martwie się ....

Mam jeszcze 1 pytanie : Czy choroba nerek jest uleczalna ? Boje się o zdrowie Kici :<

Obrazek

kittykicia1

Od: Sob kwi 13, 2013 14:32

Post » Sob kwi 13, 2013 22:20 Re: Mój kot jest chory na nerki i wymiotuje !

A na jakiej podstawie stwierdzono chorobę nerek? czy byly robione badania krwi? USG nerek? skoro czytalaś podlinkowany wątek, to tam sa dokładnie wymienione badania konieczne, żeby zdiagnozować chorobę nerek.
Niestety, bez co najmniej badań krwi nkt Ci na te pytania nie odpowie.
Możesz w tytule wątku poprosić o wskazanie dobrego weta w Krakowie, który potrafi leczyć koty nerkowe...lub w ogóle weta, do którego można mieć zaufanie.
A może ktoś z Twoich rodziców napisalby w wątku, popytał ?
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46