Moja kicia - proszę o pomoc.

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Czw sty 24, 2013 20:58 Moja kicia - proszę o pomoc.

:cry: Witam
Dziewczyny potrzebuje pomocy

Od 10 dni moja kotka ma zdiagnozwana cukrzyce, ma 12 lat, insuline podaje co 12 godz. Strzykawka 40, jedna jednostka.Ale jak to wyglada to masakra, kicia jest bardzo charakterna, nie dotykać, jak widzi co sie dzieje to ucieka i tak sie gonimy. Posiadam glukometr, ale do tej pory nie udało mi sie sprawdzic poziomu cukru, już niewiem, co robić, bo widzę, ze cały cza spi i spi, w sumie to ńie mam pewności, czy. Prawidłowo podaje i suknie, czy nie ląduje w futrze, udali sie jedynie sprawdzic paskami poziom glukozy, ketonow brak, glukozy na najwyzszypoziomie.
Przeraża mnie ta jej senność, brak energii, co robić, dajcie jakieś wskazówki...

Pozdr. B.

barka369

Od: Czw sty 10, 2013 16:41

Post » Pt sty 25, 2013 11:03 Re: Moja kicia - proszę o pomoc.

CZEŚĆ, uwazam ze powinnas o tym wszystkim powiedziec lekarzowi pewnie cos doradzi, moja kicia tez jest charakterna to pewnie zachowywałaby sie tak samo, ja tylko moge ci doradzic zebys poradziła sie weterynarza specjalista z pewnością coś pomoże

pszczólka

Od: Wto sty 22, 2013 13:18

Post » Pt sty 25, 2013 11:05 Re: Moja kicia - proszę o pomoc.

w dwaniu tych leków ktoś Ci pomaga?

pszczólka

Post » Pt sty 25, 2013 14:52 Re: Moja kicia - proszę o pomoc.

Witaj, ja nie mam kota cukrzycowego tylko nerkowego. Jednak jestem świadoma zagrożenia cukrzycą u moich kotów. Czytam na temat prowadzenia kociej cukrzycy od roku ( na wszelki wypadek )
Bez oznaczeń poziomu glukozy we krwi nikt nie ustali Ci dawek insuliny. Dobiera się je indywidualnie dla kota wg krzywej cukrowej. Na wątku kotów cukrzycowych masz kopalnię wiedzy na ten temat, również jak pobrać krew z ucha. Twoja kicia może mieć cały czas wysoki poziom glukozy, co grozi śpiączką ketonową, jak również wysoki poziom glukozy naprzemiennie z niskim. Niski poziom glukozy stanowi także zagrożenie śpiączką hypoglikemiczną z uszkodzeniem mózgu. Dlatego podstawą jest monitorowanie glukozy we krwi. 1j insuliny to dużo. Jaką insulinę podajesz? Powinna to być insulina Lantus lub Levemir.
viewtopic.php?f=36&t=140368
Poczytaj koniecznie.
Zdrowie Kici cukrzycowej teraz zależy od głównie od Ciebie.
Powodzenia :ok:

sigman

Od: Pon wrz 03, 2012 10:19

Post » Pt sty 25, 2013 23:18 Re: Moja kicia - proszę o pomoc.

witam

Insulina o nazwie lente, ktoś wie coś na jej temat ?

wiem, że znajdę tu mnóstwo pomocy, przeczytałam naprawdę wiele, również to w jaki sposób sprawdzać poziom glukozy dzięki glukometrowi, ale wierzcie mi, że nie udało mi się do dzisiaj tego zrobić z moją Kicią. Masuje ucho, jedno, drugie, aby było ciepłe, nawet przykładałam coś ciepłego, używam lampek, latarek itd. nie chcę aby się wkurzała, bo to do niczego nie prowadzi, mówię do niej, zagaduję a ona jak tylko widzi, co się dzieje to ucieka no i sie tak gonimy, Kicia jest agresywna, drapie, syczy itd....
Zdaję sobie sprawę, że bez badania glukozy trudno ustalić dawkę insuliny, ale co zrobić, czytałam, że ktoś zawijał kota w ręcznik i tylko w ten sposób udawał się pomiar glukozy, ale czy w ten sposób samoistnie wzrasta poziom glukozy poprzez stres?

proszę o pomoc, może ktoś ma jakiś pomysł, a Kicią zajmuję się sama

pozdr. B.

barka369

Post » Sob sty 26, 2013 7:47 Re: Moja kicia - proszę o pomoc.

Insulina Lente to oczyszczona insulina wieprzowa. Zdecydowanie lepsze są analogi insulinowe Lantus i Levemir. Może tu jest problem, nie wiadomo czy działa w kocie.
Jaką igłą podajesz insulinę?. Są igiełki krótsze i cienkie. Wtedy kicia może to lepiej tolerować. W pobraniu krwi może pomógłby Ci ktoś, kto to robi i mieszka koło Ciebie. Ewentualnie wet.
Może rzeczywiście użyj ręcznika i na początek nie do zastrzyków i do nakłucia ucha tylko przyzwyczajaj. Koty niestety są trudne w tym względzie i każdy inny. Czy druga osoba mogłaby Ci przytrzymać kotkę?
Zapisz się do wątku cukrzycowego.

sigman

Post » Sob sty 26, 2013 11:58 Re: Moja kicia - proszę o pomoc.

a weterynarz twpjego kotka co mówi?

pszczólka

Post » Sob sty 26, 2013 16:28 Re: Moja kicia - proszę o pomoc.

witam i dzięki za podpowiedzi, które są mi bardzo potrzebne

- Lantus i Levemir - czy te insuliny kupię bez recepty?

- doczytałam, że do tego rodzaju insuliny potrzebuję innych strzykawek - zgadza się?

- moja wet nie do końca chyba orientuje się w szczegółach cukrzycowych, mówi bardzo ogólnie, takie odniosłam wrazenie,

- przyzwyczajam moją Kicię do ręcznika i masowania ucha na sucho, aby w końcu monitorować glukometrem poziom glukozy, musimy się wspólnie do tego badania przekonać, jak na razie nam nie wychodzi, bo Kicia jak mnie widzi ze sprzętem to dostaje wścieklizny

- co radzicie, jeśli chodzi o dawkę, jaką powinnam podawać Kici, waży 5,5 kg.

- wiem, wiem wszystko głównie zależy od systematycznych pomiarów glukometrem, prawda ?

piszcie proszę

pozdr. b.

barka369

Post » Sob sty 26, 2013 18:36 Re: Moja kicia - proszę o pomoc.

Insulina jest tylko na receptę. Jeśli zamierzasz kupić, to tylko 1 fiolkę. Co do strzykawek, nie wiem.
W kwestii dawek zdałabym się tutaj na Tinkę07.
Dasz radę na pewno Kicie przyzwyczaić. Ja dałam radę, Ty też.

sigman

Post » Sob sty 26, 2013 20:33 Re: Moja kicia - proszę o pomoc.

Witaj,
jestem właścicielem kota cukrzycowego od ponad 3 lat, więc co nieco mogę doradzić.
Insulina Lantus bądź Levemitr - tylko na receptę, doskonale się sprawdza u kotów. Wiele kotów z wątku cukrzycowego po stosowaniu tych insulin poszło w remisję.
Do insulin tego typu potrzebne są strzykawki U-100 0,5 ml , do kupienia w sklepie diabetyk24.pl:
http://diabetyk24.pl/igly-do-penow,-str ... _1341.html
Dawka początkowa zaczyna się od 0,25 U ,musi się wszystko odbywać przy ścisłym monitoringu glukometrem.
Zapraszamy na nasz wątek cukrzycowy, gdzie strony edukacyjne o cukrzycy pozwolą Ci posiąść wiedzę, która pomoże Twojemu kotkowi. Napisz do nas na wątku cukrzycowym, Tinka07 jest wspaniałym człowiekiem i niejednej z nas doradziła
jak postępować z cukrzycą u kota.
Pozdrawiam,
Eśkowe mruczanki: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1& ... 0#p8422130
Borysowe mruczanki: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=46&t=167143

Esiu [*]15.07.1995 - 02.01.2014r.... byłeś mi wschodem słońca i zachodem...
Borys [*] 2009 - 28.02.2019r. .. byłeś mi Najdroższym Towarzyszem ...

feniks32

Od: Pt gru 04, 2009 21:19

Post » Nie sty 27, 2013 10:25 Re: Moja kicia - proszę o pomoc.

Dzięki bardzo za podpowiedzi, jutro idę po recepty i zaczynamy działać z Kicią, muszę jej pomóc.

pozdr. B.

barka369