Wyniki badań - prośba o pomoc z interpretacją - nerki

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pt sty 04, 2013 0:38 Wyniki badań - prośba o pomoc z interpretacją - nerki

Witam,

Zrobiłam ostatnio badania kotu świeżo wyciągniętemu ze schroniska i wyszły nam takie kwiatki:

http://img833.imageshack.us/img833/5533/15793745.jpg
http://img15.imageshack.us/img15/5008/74710988.jpg
http://img39.imageshack.us/img39/3803/60706572.jpg

Wyniki są dla mnie o tyle zaskoczeniem, że kiedy kot został odłowiony 5 miesięcy temu (był kotem wolnożyjącym), kreatynina była na poziomie 0,8 mg/dl, a mocznik 51,5 mg/dl.

Na razie podajemy mu synulox - dostaliśmy antybiotyk na 16 dni, zostały nam jeszcze 4 dawki. Nie wiem czy mamy podawać to dłużej, czy powinniśmy zrobić już teraz posiew czy jakieś jeszcze badania. Ponieważ pojęcie o nerkach mam blade, będę ogromnie wdzięczna za pomoc z interpretacją tych wyników i za wskazówki co do dalszego postępowania..

Pozdrawiam,
Patka
Ostatnio edytowano Nie sty 06, 2013 12:46 przez Beliowen, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Zmieniłam zbyt duże zdjęcia na linki.

patkazal

Od: Nie paź 10, 2010 18:10

Post » Nie sty 13, 2013 23:02 Re: Wyniki badań - prośba o pomoc z interpretacją - nerki

wyniki nie są bardzo złe, poziom mocznika jest nieznacznie podwyższony a kreatynina w górnej granicy normy, w moczu białko nie musi pochodzić z nerek zwłaszcza, że w osadzie brak jest wałeczków. Kontynuujcie antybiotykoterapie do końca i potem zróbcie ponownie badania
Marwet

Marwet

Od: Pt gru 07, 2012 12:27

Post » Nie sty 13, 2013 23:14 Re: Wyniki badań - prośba o pomoc z interpretacją - nerki

Dzięki!

Tak właśnie zamierzamy zrobić. W międzyczasie zrobiliśmy jeszcze jedno badanie moczu - ogólne i posiew.

Posiew wyszedł jałowy (ale nadal działa antybiotyk). W ogólnym badaniu białka było zdecydowanie mniej, za to nadal sporo krwinek czerwonych. Czy to możliwe, że nagle mamy jakieś idiopatyczne zapalenie pęcherza? Nowe wyniki wkleiłam tu: viewtopic.php?f=1&t=143951&start=105

patkazal

Post » Nie sty 20, 2013 13:09 Re: Wyniki badań - prośba o pomoc z interpretacją - nerki

idiopatyczne zapalenie pęcherza jak nazwa wskazuje bierze sie ot tak z nieznanych przyczyn, bardzo dużą role przypisuje sie tutaj jednak czynnikom stresowym (sam mam kota który cierpi na ta chorobę) stą jesli będzie tego typu problem (ale poczekajmy jeszcze z rozpoznaniem) tu trzeba będzie podjąć jakieś działania (by ograniczać stres)
Marwet

Marwet

Od: Pt gru 07, 2012 12:27

Post » Nie sty 20, 2013 14:03 Re: Wyniki badań - prośba o pomoc z interpretacją - nerki

To wiem, sęk w tym, że ten kot to dzikun, więc stres na początku życia z ludziem jest niestety normalką.. :? i nie da się go wyeliminować :( Tak czy siak, za 2 tygodnie będziemy powtarzać badanie moczu, a potem krew.. Oby jednak było lepiej..

patkazal