Ujawniam sie tutaj pierwszy raz.. choc wątek czytam jak lekturę od dwóch miesiecy.I musze przyznac, ze nie ma drugiego równego portalu o cukrzycy zwierzat. Dzieki za to ze powstał . Mój problem to oczywscie kot cukrzyk i moja całkowita dezorientacja.Może przedstawie chorego:
Kot czy kotka? -Kot
Jak się nazywa?- Miniu
Ile ma lat? - 11
Ile waży?- 7,5
Za gruby /za chudy? - przed choroba wazył ok 10 kg, ale nigdy nie uważalm ,ze jest za gruby.Minio jest po prostu duzy, ale jak zaczął chorowc to zmniejszyły mu sie głownie mięsnie a własciwie zanikły.
Kiedy zdiagnozowano cukrzycę? - wrzesien 2012
Jak jest kontrolowana choroba? - Na poczatku glukometrem tzn. przez tydzien raz dziennie, obecnie jak sie uda raz w tygodniu. Częsciej paski testowe do badania moczu.
Czy mierzysz u kota cukier glukometrem? - czasami- jak sobie da zmierzyc
Jeśli tak, to jakim? - diagnostic gold strip
Jaką podajesz insulinę? - caninsulin
U 40 czy U 100? - U40
Ile kresek (IE)? - na poczatku bardzo maleńkie ilosci- włosek,stopniowo zwiększane do 4j
Raz dziennie czy dwa razy dziennie? -2 x dziennie co 12 h
Aktualny poziom glukozy we krwi? - ostatni pomiar tydzień temu-84
Czy kot dostaje lub dostawał sterydy? - nie wiem
Czy robione były badania tarczycy (test T4)? -nie
Czy wynik badania tarczycy był w normie? -
Czy występuje u Twego kociaka neuropatia (osłabienie kończyn, chwiejny chód)? - wystepowała straszna neuropatia, kot nie był w stanie bez kilku przysiadów wrócic z kuwety do pokoju
Jaką podajesz karmę? - mokra Diabetic-Animonda
Mniej więcej ile? - przy dawkach 4j -2 tacki- czyli 8j=4 tacki po 100g
Karmienie przed podaniem insuliny, czy po? - przed
Inne choroby? -podwyższone wyniki watrobowe, ciągle łzawi mu jedno oko
(Czy podajesz jakieś leki? Jeśli tak, to jakie - Esantiale Forte,Amylan
Czy znane są wyniki laboratoryjne? (dopisz wartości brzegowe) - Za dwa tygodnie wybieramy sie na powtórzenie wynikówtzn. po miesiacu stosowania w/w leków
Jakiej konsystencji i jakiego koloru jest stolec? - ciemny,twardy
Opisz swój problem:
Choroba mojego kota załamala mnie na poczatku, teraz juz sie oswoiłam dzieki temu portalowi. Gdy stwierdzono cukrzyce u weta Minio miał cukier ok 250. Dostał odrazy u weta 2j.caninsuliny i na drugi dzien miał 70. Wet powiedział zebym podawala jedynie karme dla cukrzyków i nie podawano dalej insuliny. Po kilku dniach cukier MIńka sie rozbujał na calego 320, 17- taki rozbieg. Włosy mi stawały na sztorc a on wygladał jak siódme nieszczęście. Zrobiono badania, poziom fruktozaminy-powyzej 500, cukier powyzej 400 i złe wyniki watrobowe- ALT_ok400 ( nie mam teraz przy sobie wynikow,wiec pisze w przyblizeniu). Zaczęłam stopniowo systematycznie co tydzień zwiekszac dawki po pomiarach glukometrem w domu- cukier w granicach 380-440. Gdy dojechałam do 4j cukier zaczął spadac i i gdy doszło do 86 zaczełam zmniejszac dawki stopniowo od 3,5 zaczynajac. Cukier spadał- doszlismy do 56- przestraszyłam sie i przestałam w ogóle podawac insuline. Miniu od tygodnia ma cukier 74-84 i modle sie zeby nie urósł. Tak marzę sobie zeby juz tak pozostało-lecz czy to mozliwe???? Mierze paskami mocz i nic narazie sie w nim nie pojawia. Miniu jest bardzo nerwowym kotem i nie daje sobie mierzyc cukru. Ostatnie pomiary u weta były w normie. Obserwuje go i widze ze jest fajniejszy, neuropatia sie cofnęła. Lecz nie chce chwalic dnia.... Boje sie czasami wypowiadac ,ze jest lepiej bo to moze zmienic sie w kazdej chwili...Narazie trzymam kciuki i obserwuje.... Czy ktos miał podobe przejscia ???