PILNE!!! ok. 4-tygodniowy kociak z obrzękiem cewki moczowej

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Sob lip 28, 2012 17:32 PILNE!!! ok. 4-tygodniowy kociak z obrzękiem cewki moczowej

Kociaki wychowywane na butelce w pierwszym tygodniu życia ich matkę przejechał samochó, 3-dni trwało znalezienie maluszków. 2 z motu już nie żyje jeden odszedł nagle przestał jeść i zasnął. Reszta z bardzo luźną biegunką trafiła do mnie. Dostawały jakieś dziwne mleko, na którym jedne z malców miał naday drgawek, podobno objaw ze strony wątroby, obajwy neurologiczne utrzymywały się jakieś 1,5 tygodnia, kociak bardzo machał łapkami przy każdym stresie lub pobudzeniu, rozdrapał sobie cały pyszczek i ziwnie chodził - teraz już jest ok, jest w najlepszym stanie. Biegunkę w końcu udało się opanować jednak u jednego z kociąt doszło do nagłej niewydolności krążenie płuca i worek osierdziowy zalały się płynem, nie dało się go uratować, pogorszenie nastąpiło nagle w środku nocy. U teoretycznie najsilniejszego i największego kociaka po biegunce nastąpiło zatrzymanie kupki i bardzo duże wzdęcia trzeba było mu robić lewatywy. Gdy to się opanowało kuki zaczęły być ok i myśleliśmy, że jesteśmy na prostej zaczął siusiać na siebie był ciągle mokry później zaczął posikiwać po kilka razy tzn przechodził kawałek i robić 3-4 razy siusiu. Następnym etapem było siusianie po kropelce z wyraźnym obrzękiem cewki moczowej, w tej chwili obrzęk jest tak duży że nie sika wcale, musi mieć nakłuwany pęcherz aby go opróżnić. Dostaje leki rozkurczowe, przeciwobrzękowe, steryd i antybiotyk, dodatkowo smaruję go heparin w żelu i ma robione okłady z lodu.
Czy ktoś z was spotkał się z podobnym przypadkiem, czy jest dla niego ratunek? Powiedziano mi, że należy przemyśleć eutanazję.
Pragnę dodać, że kociak jak go nie boli brzuszek przez pełny pęcherz zachowuje się jak każde kocie dziecko, ma apetyt je royalka i pije mleko royalowskie, bawi się z bratem biega skacze, wchodzi na ręce mruczy i się przytula. To sprawie, że nie chcę podjąć decyzji o zaprzestaniu ratowanie go...

oxygen_78

Od: Wto paź 26, 2010 10:09

Post » Sob lip 28, 2012 21:16 Re: PILNE!!! ok. 4-tygodniowy kociak z obrzękiem cewki moczo

Zrobiłabym posiew moczu-nie wiadomo czy antybiotyk który kocio dostaje celuje w bakterie które wywołały zapalenie. Po takich biegunkach może się trafić nadkażenie układu moczowego-wstępujące albo przez śluzówki. Skoro mocz i tak jest odciągany to spokojnie można zrobić wiarygodny posiew-koniecznie z antybiogramem!
Obrazek

Ewik

Od: Pt lip 25, 2003 22:55

Post » Sob lip 28, 2012 21:36 Re: PILNE!!! ok. 4-tygodniowy kociak z obrzękiem cewki moczo

udało się małego zcewnikować, pojechałyśmy wieczorem do lecznicu na Grunwaldzkiej w Poznaniu i dr Paryzek założył cewnik, okazało się że blokował ujście duży czop śluzowo-ropny, mam teraz nadzieję że to już początek prostej. Za jakiś czas trzeba będzie sprawdzić wydolność nerek po tym wszystkim, a jutro usg kontrolne

oxygen_78

Post » Pt sie 10, 2012 21:59 Re: PILNE!!! ok. 4-tygodniowy kociak z obrzękiem cewki moczo

problem powrócił, znów zaczął posikiwać. W dzisiejszym badaniu moczu: pH 7,5, białko, bardzo dużo kryształów struwitowych i szczawianów... :?
Znów antybiotyk i leki rozkurczowe :(

oxygen_78

Post » Sob sie 11, 2012 14:46 Re: PILNE!!! ok. 4-tygodniowy kociak z obrzękiem cewki moczo

Koniecznie zrobiłabym mu badanie moczu, żeby ocenić gospodarkę wapniowo-fosforanową, nie są takie problemy normalne u kociaka :(
Nigdy nie są normalne, ale u kociaka sa szczególnie nietypowe i świadczą o niezłym zamieszaniu w organiżmie.
Tym bardziej że w moczu są i struwity i szczawiany, w dużej ilości.
Przyczyną może być nadmierne wydalanie wapnia i fosforu z moczem.
Nie podajesz maluszkowi witD3?
To jest ten kociak z zaburzeniami neurologicznymi?

Biorąc pod uwagę śmiertelność wśród kociaków z tego miotu, dziwaczne objawy - trzeba by pewnie brać pod uwagę jakieś wady, choroby wrodzone - no ale z drugiej strony, łatwego początku nie miały...
Sprawdziłabym jonogram, koniecznie.
Sprawdziłabym też pracę nerek, czy jest prawidłowa, kreatyninę i mocznik bym oznaczyła koniecznie.
Kociak przez trzy dni niejedzenia mocno się odwodnił, to mogło mocno nerkom zaszkodzić :(

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Sob sie 11, 2012 17:07 Re: PILNE!!! ok. 4-tygodniowy kociak z obrzękiem cewki moczo

pojechałam dzisiaj do jeszcze jednego weta, ponieważ zaczął posikiwać po kropelce, stwierdził zarastanie ujścia cewki moczowej, próbował w znieczuleniu miejscowym chociaż troszkę udrożnić, ale za wiele się nie dało na poniedziałek planowana jest niewielka operacja.
Nie chciałam żeby mu dzisiaj po raz któryś nakłuwały pęcherz moczowy do kolejnego badania moczu, a posikuje mi w takich ilościach, że nie dam rady na raz zebrać tego ;/ może w czasie zabiegu się uda
Jest mi go strasznie żal, boli go już przy samym dotyku, a przy tym ma energię bawi się je i zachowuje jak normalny kociak tylko, że co kilka minut przykuca i posikuje ;/
Edit: Nie dostaje wit D3
To nie jest kociak, który miał problemy neurologiczne. Ten neurologiczny czasem gdy się denerwuje nie panuje nad łapkami i bardzo powoli przybiera na wadze jest już między nimi ponad 200g różnicy. W nocy zaczął wymiotować i powróciła biegunka musiał dostać kroplówkę, teraz lepiej, ale jest ciągle bardzo słaby nawet jedzenie go męczy, bawi się po kilkanaście minut (i to nie na całego jak reszta) max i pada...

oxygen_78

Post » Sob sie 11, 2012 17:39 Re: PILNE!!! ok. 4-tygodniowy kociak z obrzękiem cewki moczo

Rzeczywiście kociaczki miały trudny start. Blue, czy można podawać witaminę C w celu zakwaszenia moczu? Maluch ma ewidentnie stan zapalny. Czy to z tego powodu są tak złe wyniki moczu , czy też jest inna przyczyna?

U ludzi zaburzenie gospodarki fosforanowo- wapniowej występuje bodajże przy zaburzeniu hormonów przytarczyc.
Ostatnio edytowano Sob sie 11, 2012 17:43 przez grajda, łącznie edytowano 1 raz

grajda

Od: Pt mar 13, 2009 9:06

Post » Sob sie 11, 2012 17:40 Re: PILNE!!! ok. 4-tygodniowy kociak z obrzękiem cewki moczo

o właśnie i w jakiej dawce jeśli można podawać kropelki cebion

oxygen_78

Post » Nie sie 12, 2012 7:18 Re: PILNE!!! ok. 4-tygodniowy kociak z obrzękiem cewki moczo

Nie powinno się podawać wit. C przy problemie z kryształami, witamina c owszem, mocz zakwasza, ale jej cząsteczki wydalane z moczem tworzą swoiste rusztowanie dla tworzenia piasku, zlepiania się kryształów, bardzo przyspieszają ten proces. U Twojego kocurka jest to bardzo niepożądane.
Są znacznie bezpieczniejsze preparaty do zakwaszania moczu np. pasta Uro_pet, acz dawkowanie to już wet musi ustalić, bo nie wiem ile u takiego maluszka podać.

Ale jest pewne ale.
U maluszka są również kryształy szczawianowe.
To bardzo niepokojące że tworzą się również w moczu zasadowym, bo one preferują kwaśny.
Kociak musi mieć coś co bardzo zwiększa u niego skłonność do tych kryształów (dlatego tym bardziej podejrzewam zaburzenia w wydalaniu mikroelementów) - gdy mocz zakwasisz to jest wielkie ryzyko że szczawianów pojawi się o wiele więcej, a one są paskudne, jak się zlepią to maluch ich nie wysika i trzeba będzie je operacyjnie usuwać z pęcherza.

Nie wiem na ile prawdziwa jest teoria o zarastaniu cewki moczowej, myślę że równie prawdopodobna jest teoria i uniedrażnianiu cewki złogami, czopami, kryształami, to maleńki kociak, jego cewka moczowa jest cieniuteńka jak włos.
Ale biedak był cewnikowany, mogli mu cewkę poranić i faktycznie mogą zrosty ją uniedrożnić :(

Jest jakiś problem z tymi kociakami :(
Jednemu i drugiemu bym badania krwi zrobiła.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Nie sie 12, 2012 18:02 Re: PILNE!!! ok. 4-tygodniowy kociak z obrzękiem cewki moczo

jutro Moxie ma mieć zabieg udrożnienia cewki, dzięki za odpowiedź nie podam mu już cebionu
Despero w nocy znów wymiotował i miał biegunkę osłabł tak, że nie był w stanie stać, o rana pojechałam z nim na kroplówkę jest teraz lepiej, ale jest bardzo słaby dużo śpi prawie się nie bawi, a w pyszczku pojawiły mu się nadżerki ;/ Nie chce przez nie jeść tylko pije mleczko. Jest bardzo malutki i nie wiem jak z pobraniem krwi by było...

oxygen_78

Post » Pon sie 13, 2012 13:45 Re: PILNE!!! ok. 4-tygodniowy kociak z obrzękiem cewki moczo

wyniki krwi Despero:
ALP 135U/L
AMYLAZA 741 U/L
BILIRUBINA < 0,500 mg/dl
BIAŁKO CAŁ. 6,3
KREATYNINA < 0,500 mg/dl
GLUKOZA 131 mg/dl
GOT 37,5 U/L
GPT 52,2 U/L
POTAS 4,87
MOCZNIK 27,5 mg/dl
HEMOGLOBINA 7,28 g/dl