NaCl i inne płyny na receptę?

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pt maja 18, 2012 17:14 Re: NaCl i inne płyny na receptę?

Szenila pisze:Podobno nigdzie nie powinny być sprzedawane żadne płyny do wlewów bez recepty/zlecenia. Podobno kroplówki były niecnie wykorzystywane przez alkoholików (pili je w ramach odtruwania 8O ) i brakowało dla innych...

W sumie, to zwykłym ibupromem można sobie większą krzywdę zrobić niż kroplówką, której ludzie i tak nie umieją podłączyć...
Podobno, to tylko podobno. Na to musi być przecież jakaś ustawa. W Niemczech dostanę każdy płyn infuzyjny w aptece bez recepty (NaCl, płyn Ringera, płyn Ringera z mleczanami, płyny wieloektrolitowe), też każdą strzykawkę.
W USA (może tylko w niektórych Stanach) insulinówki są np. tylko na receptę lub u zwierząt bezpośrednio od weta. Ale na to jest konkretna ustawa. Nie wyobrażam sobie, żeby apteki samowolnie ustalały, co mogłyby (chciałyby) sprzedać bez recepty, a co nie.

Pozdrawiam
Tinka
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Pt maja 18, 2012 17:54 Re: NaCl i inne płyny na receptę?

najszczesliwsza pisze:Tak czy siak, mi nie do śmiechu, bo się menda b. wolno wybudza...
A tak na marginesie, mendą nie jest Twój kot, tylko osoba, która zgotowała mu ten los. Podano albo przedpotopową narkozę albo może też odpowiednią, ale bez wybudzacza (antidotum). Takie postępowanie z medycyną XXI wieku nie ma nic wspólnego.
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Wto maja 29, 2012 6:20 Re: NaCl i inne płyny na receptę?

Ja kupowałam zestawy do kroplówek u weta. Pewnie jest drozej, ale jak nie trzeba tego dużo, to nie ma wielkiego problemu z przepłaceniem klku złotych.

Kocurro

Od: Nie sty 11, 2004 20:31

Post » Wto maja 29, 2012 7:00 Re: NaCl i inne płyny na receptę?

U wetów 10zł.
W aptece 3,50-5zł.
Dla mnie różnica zaporowa.
Najszczęśliwszą nie będę już nigdy, ale dajcie im dom:
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=13&t=163179

najszczesliwsza

Od: Nie mar 04, 2012 23:43

Post » Wto maja 29, 2012 13:06 Re: NaCl i inne płyny na receptę?

Ja u weta płaciłam około 6 złotych za zestaw - butla, żyłka i igła.
Zresztą od weta można za darmo wziąć receptę i iść do apteki.

Kocurro

Od: Nie sty 11, 2004 20:31

[poprzednia]