Wyniki badań Mili.

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Śro sty 11, 2012 19:27 Wyniki badań Mili.

Bardzo proszę o zerknięcie na poniższe wyniki 10-miesięcznej Mili.

Lipiec 2011:

ALT (GPT) : 44,00
AST (GOT) : 3,00
AP (Fosfataza zasadowa) : 576,00
Gamma GT: 13,00 U/l 37C
Kreatynina : 1,60 mg/dl
Mocznik : 56,90 mg/dl

Oprócz tego glukoza: 87 mg/dl

Październik 2011:

WBC 10.8 10*3/ul
RBC 10.11 mln/ul
HGB 14.4 g/dl
HCT 50.0 %
MCV 49.5 fl
MCH 14.2 pg
MCHC 28.8 g/dl
PLT 440 10*3/ul
kwasochłonne 6 %
granulocyty 28%
granulocyty pałeczkowate 1 %
limfocyty 64%
monocyty 1%

Alfa-amylaza 380,00
ALT : 35,00
AST : 2,00
AP: 201,00
Gamma GT : 8,00 U/l 37C
Kreatynina : 1,90 mg/dl
Mocznik 68,90mg/dl

Glukoza 100mg/dl

Badanie moczu listopad 2011:

barwa: żółta
przejrzystość : zupełna
Ciężar : 1,021
PH : 7
Białko: nb
Cukier : nb
Urobilinogen : w normie
Bilirubina: nb
Ciała ketonowe: nb
Krew : nb
Nabłonki: poj. w polu widzenia
Krwinki białe : poj. w pw.
Krwinki czerwone : nb
Wałeczki: nb
Składniki mineralne : nieliczne szczawiany CA
Bakterie : pojedyncze

USG :

"Pęcherz bardzo dobrze wypełniony , brak zmian w obrębie ściany, brak cech kamicy.
Nerka prawa o wielkości 2,96x1,71 kora 0,30.
Nerka lewa o wielkości 3,25x2,12 kora 0,40.
Obie nerki o prawidłowej wielkości, normoechogenne. Brak widocznych zaburzeń w miedniczkach. Zachowane proporcje kora/rdzeń. Morfologicznie brak zmian.
Śledziona o prawidłowej wielkości, normoechogenne, brak zmian ogniskowych.
Wątroba dość duża normoechogenna - drobne punkcikowate zmiany hiperechogenne, które są dopuszczalne u kotów. Pęcherzyk żółciowy bez zmian.
Zmian o charakterze neoplasma nie ujawniono. "

Posiew moczu również z listopada niczego nie wykazał, wyszedł jałowy.

Styczeń 2012:

WBC 8.6 10^3/ul
RBC 9.37 mln/ul
HGB 14.0 g/dl
HCT 47.0 %
MCV 50.2 fl
MCH 14.9 pg
MCHC 29.8 g/dl
PLT 421 10^3/ul
kwasochłonne 4%
granulocyty segmentowane 31%
limfocyty 65%
mocznik 54,8 mg/dl
kreatynina 2,20 mg/dl
białko całkowite 7,78 g/dl
albuminy 3,28 g/dl
fosfor 7,49 mg/dl
wapń 14,09 mg/dl
ASPAT 36,1 U/l
ALAT 58,5 U/l
AP 176,8 U/l

Proszę o wszelkie rady, co robić dalej... Mocznik najniższy jak dotąd, ale kreatynina rośnie...

Acha i jeszcze dodam, że Mila przez cały ten czas jest w doskonałej formie, biega, szaleje, jest bardzo silna, ubita, nie chudnie, ma doskonały apetyt - wszystko jest pyszne, a samo odkrycie, że coś jest nie tak z nerkami to efekt zupełnego przypadku.

karola7

Od: Pon paź 25, 2010 18:18

Post » Śro sty 11, 2012 23:55 Re: Wyniki badań Mili.

Do góry :kotek:
Na pewno ktoś na forum może pomóc.Dziewczyna czeka.

dana.b

Od: Śro lis 09, 2011 12:01

Post » Czw sty 12, 2012 0:44 Re: Wyniki badań Mili.

karola7 pisze:fosfor 7,49 mg/dl

Nie podoba mi się, że poziom fosforu jest za wysoki - norma to 5,5 mg/dl. Na szybko to mi się rzuciło w oczy, niech się ktoś inny wypowie o reszcie. Ale warto już poczytać o fosforze. Pisano o nim m.in. tutaj -> http://forum.miau.pl/viewtopic.php?p=7028845#p7028845
"Niektórym ludziom aż chce się przybić piątkę! ...W twarz. ... Krzesłem."
Obrazek
Obrazek
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ludmiłku... [*] żegnaj Najukochańszy Przyjacielu...30.12.2011r.
Mikusiu... [*] Ty też...17.04.2013r.
Obrazek

Szejbal

Od: Czw maja 08, 2008 23:16

Post » Czw sty 12, 2012 12:45 Re: Wyniki badań Mili.

Tak Szejbal - fosfor jest podwyższony, wapń również.

Co dziwne mój drugi kot ( Pixi ) też ma podwyższone oba parametry, mocznik niemal na tym samym poziomie co Mila i kreatyninę 1,7.
Lola nie była badana więc nie wiem czy ona też, ale obawiam się, że chyba mają za dużo fosforu i wapnia w diecie i będę się starała to jakoś zredukować.
Niemniej obie są pełne energii, Mila ma cudowne puszyste, delikatne, królicze futro i gdybym nie widziała wyników uznałabym ją za okaz zdrowia, a coś się chyba jednak dzieje nie tak...

karola7

Post » Czw sty 12, 2012 13:40 Re: Wyniki badań Mili.

karola7 pisze:Bardzo proszę o zerknięcie na poniższe wyniki 10-miesięcznej Mili.
(...)

Badanie moczu listopad 2011:

barwa: żółta
przejrzystość : zupełna
Ciężar : 1,021
PH : 7
Białko: nb
Cukier : nb
Urobilinogen : w normie
Bilirubina: nb
Ciała ketonowe: nb
Krew : nb
Nabłonki: poj. w polu widzenia
Krwinki białe : poj. w pw.
Krwinki czerwone : nb
Wałeczki: nb
Składniki mineralne : nieliczne szczawiany CA
Bakterie : pojedyncze
(...)

Posiew moczu również z listopada niczego nie wykazał, wyszedł jałowy.

(...)

Proszę o wszelkie rady, co robić dalej... Mocznik najniższy jak dotąd, ale kreatynina rośnie...

Acha i jeszcze dodam, że Mila przez cały ten czas jest w doskonałej formie, biega, szaleje, jest bardzo silna, ubita, nie chudnie, ma doskonały apetyt - wszystko jest pyszne, a samo odkrycie, że coś jest nie tak z nerkami to efekt zupełnego przypadku.

Powtórz badanie ogólne moczu z dokładnym oznaczeniem ciężaru właściwego moczu, białka i kreatyniny.

Rozważcie pozanerkowe przyczyny wzrostu poziomu kreatyniny w surowicy.
[*] 7.03.1992-18.03.2004[']
Należało wdać się w awanturę. :(
Gdziekolwiek jesteś ...♥♥♥
KARINKA[*]15.06.2003-13.10.2008['] MACIUŚ[']5.05.2011 KUBUŚ[']26.07.2011 MRUŻKA[']27.03.2013
:cry: :cry: :cry:

NITKA/KARINKA

Od: Sob lut 21, 2009 8:41

Post » Czw sty 12, 2012 13:51 Re: Wyniki badań Mili.

NITKA/KARINKA pisze:Powtórz badanie ogólne moczu z dokładnym oznaczeniem ciężaru właściwego moczu, białka i kreatyniny.

Rozważcie pozanerkowe przyczyny wzrostu poziomu kreatyniny w surowicy.

Ciężar właściwy dokładnie określą tylko refraktometrem - bez niego nie da się poprawnie. Wypytaj, czy go mają. Zresztą w ogóle warto upewnić się, gdzie robią badania z prawdziwego zdarzenia.
"Niektórym ludziom aż chce się przybić piątkę! ...W twarz. ... Krzesłem."
Obrazek
Obrazek
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ludmiłku... [*] żegnaj Najukochańszy Przyjacielu...30.12.2011r.
Mikusiu... [*] Ty też...17.04.2013r.
Obrazek

Szejbal

Od: Czw maja 08, 2008 23:16

Post » Czw sty 12, 2012 16:43 Re: Wyniki badań Mili.

karola7 pisze:Tak Szejbal - fosfor jest podwyższony, wapń również.

Co dziwne mój drugi kot ( Pixi ) też ma podwyższone oba parametry, mocznik niemal na tym samym poziomie co Mila i kreatyninę 1,7.
Lola nie była badana więc nie wiem czy ona też, ale obawiam się, że chyba mają za dużo fosforu i wapnia w diecie i będę się starała to jakoś zredukować.
Niemniej obie są pełne energii, Mila ma cudowne puszyste, delikatne, królicze futro i gdybym nie widziała wyników uznałabym ją za okaz zdrowia, a coś się chyba jednak dzieje nie tak...

Hm zastanawiam się ... a moze to coś nie tak nie z kotami, tylko z badaniami? Moze sprzęt jest rozkalibrowany, albo odczynniki stare? Bo wapń w karmie fosfor z karmy raczej eliminuje, vide Ipakitine... Więc albo koty jedzą jakieś silne dawki, albo coś nie tak z pomiarem
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Czw sty 12, 2012 21:05 Re: Wyniki badań Mili.

Dobrze, powtórzę badanie moczu. Może jutro uda mi się złapać jej siuśki.

Taizu - pierwsze dwie biochemie Mili były robione w jednym labie, a ta ostatnia zupełnie w innym.
Pixi miała pobieraną krew tylko dlatego, że ma ostatnio ataki falującej skóry na grzbiecie ( nerwowe bieganie, nerwowe lizanie łap, ogona ) , chciałam wykluczyć np. schorzenia wątroby które podobno mogą dawać tego typu objawy. A skoro pobierali jej tę krew to zostały zbadane również pozostałe parametry.
No i sama zaczynam wątpić w wiarygodność tego jonogramu. Bo czy tak wysoki wapń nie dawałby żadnych objawów ?! :|

karola7

Post » Czw sty 12, 2012 21:44 Re: Wyniki badań Mili.

Wapń w organizmie obecny jest w trzech postaciach. Najważniejszy wynik to wapń zjonizowany, bo tylko ta forma ma udział w metabolizmie. Jeśli ten parametr będzie w porządku, wapniem bym się nie przejmowała. Z drugiej strony, wapń idzie najczęściej w parze z fosforem. Jeśli fosfor jest podwyższony, to wapń zazwyczaj też. Nie wiem więc, czy te wyniki są miarodajne czy nie. Przy za wysokich wynikach wapnia, tak ok. 15 mg/dl kot zaczyna tracić apetyt i jest ospały.

Karola7, doczytuję, że Mila ma 10 miesięcy. Czy kotka jest wykastrowana (pot. wysterylizowana)? Wyniki nerkowe podwyższają się u wielu dojrzewających kotek, które takiego zabiegu jeszcze nie miały. Pytam, żeby chociaż wykluczyć tę przyczynę.

Pozdrawiam
Tinka

EDIT: Wg prof. Hartmann fizjologiczne wyniki fosforu u kota w wieku 6-12 miesięcy wynoszą 4,4-8,6 mg/dl. Biorąc pod uwagę, że wyniki fosforu idą w parze z wynikami wapnia, ten wynik mógłby być wynikiem fizjologicznym. Muszę poszukać w literaturze, czy też dla wapnia są przedziały wiekowe. Logika mówi jednak, że tak.
Ostatnio edytowano Czw sty 12, 2012 22:20 przez Tinka07, łącznie edytowano 1 raz
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Czw sty 12, 2012 22:17 Re: Wyniki badań Mili.

Tinko dziękuję !
No właśnie Mila nie jest jeszcze wykastrowana, nie miała rui, ale chcę ją umówić na zabieg najpóźniej pod koniec tego miesiąca.

karola7

Post » Czw sty 12, 2012 22:45 Re: Wyniki badań Mili.

karola7 pisze:Tinko dziękuję !
No właśnie Mila nie jest jeszcze wykastrowana, nie miała rui, ale chcę ją umówić na zabieg najpóźniej pod koniec tego miesiąca.
Karola, piszę o tym, gdyż moja siostra miała bardzo podobny przypadek ze swoją młodziutką, jeszcze niewykastrowaną, kotką. Tosia miała wtedy chyba tak właśnie 8-10 miesięcy. Ni stąd, ni zowąd wyniki nerkowe się podwyższyły. Moja siostra zgłupiała, bo kocica nie miała żadnych objawów poza dziwnym podsikiwaniem. Były robione wszystkie wyniki (krew i mocz). Badanie moczu nie wykazało bakterii. Kreatynina i mocznik były trochę podwyższone. Jeden ze sławniejszych łódzkich lekarzy weterynarii, u którego moja siostra wtedy była z Tosią, orzekł, że to PNN ze względu na podwyższone wyniki kreatyniny. Jego diagnoza była oczywistą pomyłką. Popełnił głupi błąd, bo nie uwzględnił wieku i fizjologii kota.

Tym niemniej, Karola, musisz trzymać rękę na pulsie, bo jednak mogę się mylić. Poproś o łagodną narkozę przy kastracji (sterylizacji) i proszę zrób też profil nerkowy kilka dni po kastracji (sterylizacji).

Pozdrawiam ciepło
Tinka

PS: Co skłoniło Cię do zrobienia wyników u tak młodej kotki? Czy były jakieś objawy?

EDIT: Doczytałam, jakie były powody badań.
Ostatnio edytowano Pt sty 13, 2012 0:05 przez Tinka07, łącznie edytowano 1 raz
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Czw sty 12, 2012 23:16 Re: Wyniki badań Mili.

Pierwsze badanie było zrobione tylko dlatego, że Mila jako mały kociak robiła kupy z krwią. Były badania kału pod kątem pasożytów, bakterii, które niczego nie wykazały. Mimo to kotka była przeleczona Metronidazolem bo weci podejrzewali, że może to lamblie.
To jednak nie pomogło. Poprosiłam o zbadanie krwi pod kątem trzustki ( wyniki były ok ), wątroby i jako że i tak była kłuta sprawdzono też nerki. Wtedy wyniki wyszły już podwyższone biorąc pod uwagę, że wówczas miała raptem +/-3,5 m-ca.
Krew w kale wyeliminowałam odstawiając zupełnie gotową karmę, myślę, że najbardziej podrażniały ją chrupy mimo iż jadła niby karmę dla kotów o wrażliwym układzie pokarmowym. Teraz je w zasadzie tylko mieszanki barfa i krew od wielu miesięcy się nie pojawiła.
Teraz sobie przypomniałam, że będąc z nią na USG w listopadzie wet który je robił mówił, że miał kiedyś pacjentkę która miała podwyższone parametry nerkowe i wszelkie problemy z nerkami skończyły się właśnie po sterylizacji.
Może rzeczywiście to to, choć oczywiście zdaję sobie sprawę, że trzeba kontrolować jej wyniki.

karola7