Niewydolnoość nerek pytania i prośba o polecenie weta Poznań

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Wto wrz 02, 2025 14:03 Niewydolnoość nerek pytania i prośba o polecenie weta Poznań

Cześć,
Wczorajsza diagnoza zwaliła mnie z nóg, a umysł zalał się złymi myślami.
Szukam ratunku dla mojego 10 letniego najlepszego przyjaciela.
Kreatynina 8.
Na resztę morfologi czekam - mają wyniki dosłać za chwilę mailem.
Weterynarz u którego był kot stwierdził że nie nadaje się do leczenia. Nie wykonał badania obrazowego a jedynie badanie krwi i ogólne badanie osłuchowe z pomiarem temperatury.
Polecicie w Poznaniu weterynarza, który leczy Waszych futrzanych domowników chorujących na niewydolność nerek?
Proszę o wszelkie wskazówki co do metod leczenia.

Radek22

Od: Wto wrz 02, 2025 13:41

Post » Wto wrz 02, 2025 14:48 Re: Niewydolnoość nerek pytania i prośba o polecenie weta Po

Obrazek

Obrazek

Radek22

Post » Wto wrz 02, 2025 15:40 Re: Niewydolnoość nerek pytania i prośba o polecenie weta Po

Weta w Poznaniu Ci nie polecę, jestem z Łodzi. Mam nadzieję, że ktoś z Poznania zajrzy i doradzi.

Co się stało? Czy kot już wcześniej miał kłopoty zdrowotne? Czy to taki nagły kryzys?
Czy istnieje możliwość, że kot się czymś zatruł? Jakaś domowa chemia, a może jest kotem wychodzącym?
Kreatynina 8 to faktycznie wysoko, ale bez wyników innych parametrów trudno cokolwiek wyrokować czy radzić.
Kreatynina wysoka, a mocznik? Na marginesie - kreatynina to parametr biochemii krwi, nie morfologii. Oczywiście morfologia jest ważna, podobnie biochemia. Ciekawią mnie parametry wątrobowe. Nerki wpływają na wyniki wątroby i odwrotnie, a jeśli to są tzw "ostre nerki" spowodowane np zatruciem, to wątroba również oberwała.
A jak zachowuje się kot, co było bezpośrednią przyczyną, że trafił do weterynarza?
Z badań absolutnie podstawowych należy wykonać:
morfologia
biochemia
jonogram
Ewentualnie USG jamy brzusznej. Przed dokladną diagnozą trzeba wdrożyć leczenie objawowe, natychmiast.
Jeśli chcesz powstrzymać zielony (nie)ład, podpisz petycję https://stopgreendeal.org/pl/

Katarzynka01

Od: Śro gru 28, 2022 17:36

Post » Wto wrz 02, 2025 16:37 Re: Niewydolnoość nerek pytania i prośba o polecenie weta Po

Kasia mnie tu sciągnęła...
Wprawdzie sama nie miałam nigdy kota nerkowego, ale w Poznaniu jest tylko jeden weterynarz, który naprawdę się na tym zna, a raczej ktora - bo to wetka dr. Paulina Strychalska. Musisz sprawdzić w necie, gdzie i kiedy przyjmuje, może u Dąbrowskiego na Jugosłowiańskiej albo u Filipińskiego na Wichrowym

BTW - który to stwierdził, że kota nie da się leczyć, bez podstawowych badań ? napisz, bo strach do takiego chodzić, nawet na szczepienie

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Wto wrz 02, 2025 20:11 Re: Niewydolnoość nerek pytania i prośba o polecenie weta Po

Katarzynka01 pisze:Weta w Poznaniu Ci nie polecę, jestem z Łodzi. Mam nadzieję, że ktoś z Poznania zajrzy i doradzi.

Co się stało? Czy kot już wcześniej miał kłopoty zdrowotne? Czy to taki nagły kryzys?
Czy istnieje możliwość, że kot się czymś zatruł? Jakaś domowa chemia, a może jest kotem wychodzącym?
Kreatynina 8 to faktycznie wysoko, ale bez wyników innych parametrów trudno cokolwiek wyrokować czy radzić.
Kreatynina wysoka, a mocznik? Na marginesie - kreatynina to parametr biochemii krwi, nie morfologii. Oczywiście morfologia jest ważna, podobnie biochemia. Ciekawią mnie parametry wątrobowe. Nerki wpływają na wyniki wątroby i odwrotnie, a jeśli to są tzw "ostre nerki" spowodowane np zatruciem, to wątroba również oberwała.
A jak zachowuje się kot, co było bezpośrednią przyczyną, że trafił do weterynarza?
morfologia
biochemia
jonogram
Ewentualnie USG jamy brzusznej. Przed dokladną diagnozą trzeba wdrożyć leczenie objawowe, natychmiast.

Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Pisałem PW ale nie wiem czy doszło, bo w wysłanych brak jakichkolwiek wiadomości.
Wyniki morfologii podane na zdjęciach - dziękuję adminowi za zatwierdzenie postu (jeśli jest możliwość zdjęcia antyspamowego filtra z mojego konta, który wymusza konieczność zatwierdzania postów, to byłbym niezmiernie wdzięczny).
Kot trafił do lecznicy z powodu braku apetytu. Tydzień wcześniej brak apetytu był tłumaczony ropnym zapaleniem ucha, ale to w innej lecznicy.
Niestety mimo iż w trakcie leczenia antybiotykiem na 5 dni apetyt wrócił, to po tym czasie znowu nastał brak apetytu.
Dziś kot zjadł sporo mokrej karmy na kolację. W dzień mniej, ale dwa razy też wziął coś na ząb.
Jakie leczenie objawowe polecasz wdrożyć? Nawadnianie kroplówką? Lekarz nic nie przepisał, nic nie zasugerował...

izka53 pisze:Kasia mnie tu sciągnęła...
Wprawdzie sama nie miałam nigdy kota nerkowego, ale w Poznaniu jest tylko jeden weterynarz, który naprawdę się na tym zna, a raczej ktora - bo to wetka dr. Paulina Strychalska. Musisz sprawdzić w necie, gdzie i kiedy przyjmuje, może u Dąbrowskiego na Jugosłowiańskiej albo u Filipińskiego na Wichrowym

BTW - który to stwierdził, że kota nie da się leczyć, bez podstawowych badań ? napisz, bo strach do takiego chodzić, nawet na szczepienie

Niestety do doktor Pauliny Strychalskiej najbliższy wolny termin jest 10 października :(
A ktoś inny? Przychodnia Na polanie np. prowadzi też nefrologię.

Radek22

Post » Śro wrz 03, 2025 18:08 Re: Niewydolnoość nerek pytania i prośba o polecenie weta Po

Radek22 pisze:
Katarzynka01 pisze:Weta w Poznaniu Ci nie polecę, jestem z Łodzi. Mam nadzieję, że ktoś z Poznania zajrzy i doradzi.

morfologia
biochemia
jonogram

Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Pisałem PW ale nie wiem czy doszło, bo w wysłanych brak jakichkolwiek wiadomości.
Wyniki morfologii podane na zdjęciach - dziękuję adminowi za zatwierdzenie postu (jeśli jest możliwość zdjęcia antyspamowego filtra z mojego konta, który wymusza konieczność zatwierdzania postów, to byłbym niezmiernie wdzięczny).
Kot trafił do lecznicy z powodu braku apetytu. Tydzień wcześniej brak apetytu był tłumaczony ropnym zapaleniem ucha, ale to w innej lecznicy.
Niestety mimo iż w trakcie leczenia antybiotykiem na 5 dni apetyt wrócił, to po tym czasie znowu nastał brak apetytu.
Dziś kot zjadł sporo mokrej karmy na kolację. W dzień mniej, ale dwa razy też wziął coś na ząb.
Jakie leczenie objawowe polecasz wdrożyć? Nawadnianie kroplówką? Lekarz nic nie przepisał, nic nie zasugerował...

izka53 pisze:Kasia mnie tu sciągnęła...

Niestety do doktor Pauliny Strychalskiej najbliższy wolny termin jest 10 października :(
A ktoś inny? Przychodnia Na polanie np. prowadzi też nefrologię.

Niestety pw nie dotarło, musisz mieć 5 postów aby pisać swobodnie na forum oraz odbierać/wysyłać prywatne wiadomości. Napisz jakikolwiek post, może zawierać cokolwiek - "dzień dobry", bylebyś mógł swobodnie pisać w takiej sytuacji.

Niestety nie widzę tych wyników, plik jest duży a ja nie potrafię go zmniejszyć, żeby odczytać wyniki. Skoro był jakiś ropny stan w uchu, to jest możliwość, że źle doleczony (albo może pękł tam jakiś ropień?) spowodował tzw ostre nerki. Wysoki poziom mocznika, kreatyniny, mogą też być złe wyniki wątrobowe. W morfologii widzę tylko "L" i "H", ich poziomów niestety nie widzę. Wysoki poziom leukocytów świadczy o stanie zapalnym, z kolei w parametrach czerwonokrwinkowych widoczna jest anemia. Jak piszę - nie wiem jaki dokładnie jest ten obraz, bo nie widzę.
Wet, który zostawił kota bez pomocy w takiej sytuacji, jest bez wątpienia konowałem i należy go unikać.
Widzę, że w badaniach obok kreatyniny jest BUN, też wysoki, ale nie widzę mocznika osobno. To ważny parametr w takiej sytuacji.
Tak, niewątpliwie kroplówki i antybiotyk bo coś mi się wydaje, że przyczyną takiego stanu może być ucho i stan zapalny w nim.
Ja bym błagała w tej lecznicy o kontakt z panią doktor, bo kot w ten sposób może nie doczekać 10 października :(
Apetyt, to że on w ogóle je, to jest optymistyczne. Tak na wszelki wypadek, bo niektórzy weci mają takie idiotyczne zalecenia przy złych parametrach nerkowych - pod żadnym pozorem nie podawać kotu diuretyków bez kroplówek!
Przepraszam, że nie odposałam wcześniej, ale nie zauważyłam Twojego postu. Dawaj znać jak kot i czy udało się zorganizować mu jakąś sensowną pomoc
:ok: :ok: :ok:
Jeśli chcesz powstrzymać zielony (nie)ład, podpisz petycję https://stopgreendeal.org/pl/

Katarzynka01

Od: Śro gru 28, 2022 17:36

Post » Śro wrz 03, 2025 20:12 Re: Niewydolnoość nerek pytania i prośba o polecenie weta Po

Radek22 pisze:Cześć,
Wczorajsza diagnoza zwaliła mnie z nóg, a umysł zalał się złymi myślami.
Szukam ratunku dla mojego 10 letniego najlepszego przyjaciela.
Kreatynina 8.
Na resztę morfologi czekam - mają wyniki dosłać za chwilę mailem.
Weterynarz u którego był kot stwierdził że nie nadaje się do leczenia. Nie wykonał badania obrazowego a jedynie badanie krwi i ogólne badanie osłuchowe z pomiarem temperatury.
Polecicie w Poznaniu weterynarza, który leczy Waszych futrzanych domowników chorujących na niewydolność nerek?
Proszę o wszelkie wskazówki co do metod leczenia.

Witaj
Mieszkam dość daleko od Poznania. Nie wiem, patrzyłam w necie:

Wyszukiwarka pokazuje między innymi takie przychodnie specjalizujące się między innymi w nefrologii:
https://www.napolance.pl/nefrologia/
ek. wet. Piotr Winiecki. Weterynarz. 68 opinii. ...
lek. wet. Joanna Błaszczyk-Cichoszewska. Weterynarz. Więcej. ...
Paulina Strychalska. Weterynarz. 6 opinii. Adres 3. Jugosłowiańska 13, Poznań • Mapa. ...
Tomasz Nowak. Weterynarz. os. 1000-lecia 30, Poznań • Mapa. Praktyka Weterynaryjna "MyPet"
https://neo-vet.pl/nefrologia-urologia
https://specvet.pl/nefrologia-i-urologia/

Wrzuć do wyszukiwarki : Poznań weterynaria nefrologia, tam wyświetla sie nawet opscja regionalizacji przychodni

Niestety nie wiem (brak opinii) jacy to są weci, poza dr Strychalską

Wyniki kreatyniny złe, morfologia też niezbyt dobra, ale wydaje mi się, że duża liczba białych ciałek, w tym granulocytów, moze oznaczać szansę, że to jest jakaś paskudna infekcja - którą może da się zwalczyć.
Życzę powodzenia
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Śro wrz 03, 2025 20:14 Re: Niewydolnoość nerek pytania i prośba o polecenie weta Po

Dodam jeszcze - jeśli nawet ci weci nie są orłami, to dadzą kroplówki czy antybiotyk
Zyskasz trochę czasu na czekanie do dr Strychulskiej
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05