Interpretacja wyników

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Nie sty 19, 2025 19:20 Interpretacja wyników

Witam, tydzień temu u mojej kotki prawie 5lat, która była poddana uśpieniu do czyszczenia zębów, lekarz stwierdził że wg. Niego za długo się wybudzała i zlecił pobranie krwi, aby sprawdzić czy z nerkami wszystko ok. W wynikach krwi wyszła jej kreatynina - 1,83 mg/dl i stwierdził że to trochę wysoko więc dla pewności mamy pobrać mocz. W moczu wyszło jej białko 30 mg/do. Lekarz stwierdził że jest ok, ale mamy jej zacząć podawać pokarm Renal (Royal Canin) i za miesiąc powtórzyć oba badania. Czy na pewno te wyniki są ok?

Sun_21

Od: Nie sty 19, 2025 19:13

Post » Nie sty 19, 2025 19:42 Re: Interpretacja wyników

Sun_21 pisze:Witam, tydzień temu u mojej kotki prawie 5lat, która była poddana uśpieniu do czyszczenia zębów, lekarz stwierdził że wg. Niego za długo się wybudzała i zlecił pobranie krwi, aby sprawdzić czy z nerkami wszystko ok. W wynikach krwi wyszła jej kreatynina - 1,83 mg/dl i stwierdził że to trochę wysoko więc dla pewności mamy pobrać mocz. W moczu wyszło jej białko 30 mg/do. Lekarz stwierdził że jest ok, ale mamy jej zacząć podawać pokarm Renal (Royal Canin) i za miesiąc powtórzyć oba badania. Czy na pewno te wyniki są ok?

Kreatynina na tym poziomie nie jest wskazaniem do podawania podłej jakości karmy renal, której ogólnie koty nie lubią. W ogóle nie jest wskazaniem dla diety typu k/d czyli "nerkowej". Kreatynina jest ok. A jaki kicia ma poziom mocznika i jakie wyniki morfologii, czy są w niej cechy stanu zapalnego?
Białko w moczu to jest problem i na tym należy się skupić. Jeśli przyczyną jest infekcja, trzeba zastosować antybiotykoterapię.

Na przyszłość - przed każdą operacją wymagającą narkozy badania krwi należy zrobić wcześniej, a dla bezpieczeństwa kota wspomagać go kroplówką. Ale to na przyszłość.
Jeśli chcesz powstrzymać zielony (nie)ład, podpisz petycję https://stopgreendeal.org/pl/

Katarzynka01

Od: Śro gru 28, 2022 17:36

Post » Nie sty 19, 2025 20:04 Re: Interpretacja wyników

Byliśmy na szczepieniu przed nowym rokiem i przy okazji poruszyliśmy temat bardzo brzydkiego zapachu z pyska. Lekarz powiedział że ma stan zapalny dziąseł, możliwe że trzeba wyrwać jakieś zęby i mamy szybko umówić się na zabieg, nic nie mówił o badaniach krwi przed. Zaznaczył tylko że jest bardzo chuda (waży prawie 3kg -rosyjska niebieska). Czy ten wynik białka w moczu może być spowodowany w takim razie tą infekcja dziąseł?? Dostała antybiotyk na 2 tyg Cladaxxa 40mg/10mg - 2x dziennie. Miała podane w sumie 2 kroplówki ( po zabiegu i na drugi dzień) bo lekarz powiedział że jest odwodniona. Ogólnie od zawsze je mało, jest wybredna i mało jaka karmę lubi. Czasami wymiotuje od razu po zjedzeniu.
Wyniki krwi:
Morfologia:
WBC - 4,97G/l
RBC - 9,19 T/l
HGB - 12,8 g/dl
HCT - 39,1 %
MCV - 42,5 fl
MCH - 13,9 pg
MCHC - 32,7 g/dl
PLT - 229 G/l
LYM - 1,48 G/l
MON - 0,15 G/l
EO - 0,35 G/l
BAZ - 0,01 G/l
NEU - 2,98 G/l
LYM% - 29,8 %
MON% - 3,0 %
EO% - 7,0 %
BAZ% - 0,2 %
NEU% - 60,0 %

Biochemia:
Albuminy /Globuliny - 0,73
AST - 66,5 U/l
ALT - 123 U/l
ALP - 11,1 U/l
Mocznik - 57,5 mg/dl
Kreatynina - 1,83 mg/dl
Białko całkowite - 7,3 g/dl
Glukoza - 136,4 mg/dl
Albuminy - 3,08 g/do
Globuliny - 4,22 g/dl

Sun_21

Post » Nie sty 19, 2025 20:39 Re: Interpretacja wyników

Wyniki moczu:
Bilirubina - neg
Urobilinogenu - neg
Ketony - neg
Ciężar właściwy - 1,029
Glukoza - neg
Białko - 30,0 mg/dl
Krew - neg
pH - 6,5
Nitryny - neg
Leukocyty - 25 leu/ul

Ocena mikroskopowa:
Leukocyty - 0-5 wow
Erytrocyty świeże - nieobecne
Erytrocyty wyługowane - nieobecne
Nabłonki płaskie - pojedyncze w prep.
Nabłonki okrągle - nieobecne
Drożdżaki - nieobecne
Pasma śluzu - nieobecne
Bakterie - pojedyncze w prep.
Kryształy struwitowe - nieobecne
Kryształy szczawiany wapnia - nieobecne
Kryształy moczanowe - nieobecne
Kryształy bezpostaciowe - nieobecne
Kryształy fosforanu wapnia - nieobecne
Kryształy cytrynowe - nieobecne
Kryształy węglanu wapnia - nieobecne
Kryształy bilirubiny - nieobecne
Kryształy kwasu moczowego - nieobecne
Wałeczki - nieobecne
Klarowność - przejrzysty
Kolor - żółty
Inne - --

Czy przy takich wynikach krwi i moczu, mojej kici dolega niewydolność nerek? Czy jest jakieś inne podejrzenie? Czy rzeczywiście powinna być na karmie Renal?

Sun_21

Post » Nie sty 19, 2025 21:34 Re: Interpretacja wyników

Zapomniałam dodać że ostatecznie miała usunięte 2 ząbki. I antybiotyk miała brać już 2 dni przed zabiegiem, więc badania krwi i moczu były już robione w trakcie antybiotyku.

Sun_21

Post » Nie sty 19, 2025 22:20 Re: Interpretacja wyników

Po pierwsze, ale to bardzo ważne, zawsze obok wyniku podawaj normy. Laboratoria różnią się pod tym względem warto więc o tym pamiętać prosząc o interpretację wyników :)
Tak na "czuja" Twoja kotka ma całkiem niezłe wyniki, ale potrzebne są zakresy referencyjne poszczególnych elementów.
Moim zdaniem nic nie wskazuje na pnn (przewlekła niewydolność nerek), zarówno mocznik jak i kreatynina są w normie.
Tak, moim zdaniem taki wynik może być wynikiem infekcji. Co więcej, gdyby parametry nerkowe były podwyższone (a nie są), to też może wskazywać stan zapalny. Warto o tym pamiętać zanim wet postawi diagnozę pnn.
Uważam też, że nie ma żadnych wskazań na stosowanie proponowanej diety czyli Renal.

A jak i czym karmisz kotkę? Czy podstawą żywienia jest sucha karma? To ważny element zdrowia kota - dieta. A może kotka zbyt mało pije?
Jeśli chcesz powstrzymać zielony (nie)ład, podpisz petycję https://stopgreendeal.org/pl/

Katarzynka01

Post » Nie sty 19, 2025 23:14 Re: Interpretacja wyników

Tak jak wspomniałam jest bardzo wybredna. Ma prawie 5 lat, a cały czas walczę żeby hasła pokarm dobrych marek. Niestety te najlepsze marki omija szerokim łukiem, pasztetów nawet nie powącha. Musi być mokry z dużą ilością sosu i ok rok temu stsnęło na średniej karmie mokrej bo Animonda Vom Feinstein, ale przynajmniej ją je. Wcześniej zwykle dobre składnikowo saszetki szły na śmietnik. Głównie je ten mokry ale ma też cały czas miseczkę z suchym i tu daje jej albo Purizon albo ostatnio woli Applaws. Widuje ją przy misce z wodą, nie zwracałam nigdy zbytnio uwagi na częstotliwość. Teraz pije kilka razy dziennie, pochłepce trochę i idzie dalej. Czy skoro wy kazał przejść na dietę Renal ( o zgrozo Royal Canin) to czy powinnam jeszcze zrobić jej badania USG nerek? Czy antybiotyk mógł wpłynąc jakoś na te wyniki, skoro brała go już 2 dni przed pobraniem? Czy konsultować się jeszcze z innym lekarzem?

Podaje normy:
WBC - 4,97 - 5,5-15 L
RBC - 9,19 - 5,5-10
HGB - 12,8 - 9-15
HCT - 39,1 - 28-45
MCV - 42,5 - 40-55
MCH - 13,9 - 13-17
MCHC - 32,7 - 31-35
PLT - 229 - 200-600
LYM - 1,48 - 1,1-4
MON - 0,15 - 0-0,5
EO - 0,35 - 0,04-0,6
BAZ - 0,01 - 0-0,04
NEU - 2,98 - 3-11 L
LYM% - 29,8 - 20-50
MON% - 3,0 - 0-4
EO% - 7,0 - 0-6 H
NEU% - 60,0. 50-75
Albuminy/Globuliny - 0,73
AST - 66,5 6-44 H
ALT - 123,0 20-107 H
ALP - 11,1 23-107 L
Mocznik - 57,5 25-70
Kreatynina - 1,83 0,7-2
Białko całkowite - 7,3 5,7-9,4
Glukoza - 136,4 56-130 H
Albuminy - 3,08 2,6-4,6
Globuliny - 4,22 2,7-3,9
Ostatnio edytowano Pon sty 20, 2025 11:32 przez aassiiaa, łącznie edytowano 1 raz
Powód: połączyłam posty

Sun_21

Post » Pon sty 20, 2025 19:26 Re: Interpretacja wyników

Odpowiem w punktach, będzie czytelniej.

1. Nie znam niestety żadnego sposobu na wybrednego kota. Bardzo, bardzo trudne, a czasem wręcz niemożliwe, jest zmuszenie kota do zmiany diety. Te wszystkie wypasione i luksusowe karmy mogę jeść sama, koty nie chcą. Więc jako przekąskę dostają pasztety gourmeta, które uwielbiają. Ale jest jedno ale. Moje koty dwa razy dziennie jedzą pełnowartościowy pokarm czyli czyste mięso. A nawet najgorsze karmy mają dodatek tauryny więc się specjalnie nie stresuję. Czasem raczą zjeść jakieś almo nature, jakiś schesir, ostatnio thrive - polecam. Ale czyste mięso w bulionie, bez dodatków, tego nie chcą. Nie podaję kotom suchej karmy, ewentualnie kilka (słownie kilka) ziarenek.
Czy Twoja kotka jest skłonna jeść mięso?
2. Niestety kot nie uzupełnia płynów w takiej ilości jak potrzebuje. Trzeba kota zachęcać do picia. Nie musi to być woda.
3. Przeglądając wyniki Twojej kotki uważam, że nie masz absolutnie żadnych podstaw do niepokoju w kwestii jej nerek. Oczywiście nie jestem wetem, ale mam doświadczenie, niestety, z kotami nerkowymi. U Was nie ma podstaw do niepokoju. A już niewątpliwie nie ma powodu wprowadzanie diety nerkowej. Po co? Przy bardzo dobrych parametrach nerkowych. Nie ma też w morfologii cech odwodnienia. Jest stan zapalny jak sama piszesz - z pyszczka. Była też narkoza. Kontrolne badania mają sens (jak mówił Twój wet) po mniej więcej miesiącu. Jeśli kotka jest zdrowa, wszystko powinno być już w normie po tym czasie.
Kicia ma lekko podwyższone parametry wątrobowe. Odczekaj spokojnie miesiąc i sprawdź jak to wszystko wygląda.

Reasumując - nie martw się. Obserwuj, a za miesiąc zrób badania kontrolne. Jeśli chcesz mieć pełny obraz co tam w kocie siedzi, poproś też o zrobienie jonogramu :ok:

Katarzynka01

Post » Pon sty 20, 2025 19:47 Re: Interpretacja wyników

Mój Manuel też jest taki nerkowy/nienerkowy i wybredny. U nas prawdopodobnie problemem była także trzustka, kotek miał zrobione badanie fPL? Przewlekłe zapalenie trzustki jest bolesne i czasami koty przez to nie mają apetytu.

Manuel też omija wszelkie „dobre” karmy szerokim łukiem ale kupiłam zestaw degustacyjny John dog for cats i posmakowała mu jagnięcina, a raczej galaretka, ale coś zje jak już ją wyliże :roll: generalnie wystawiam mu miskę ze zdrowym papu, jak nie tyka to ze śmieciowym i z surowym mięsem.

Ponadto, zaczęłam mu podawać przemrożone polędwiczki z indyka i nocą znika :) tak samo kawałki łaty wołowej, warto popróbować po kawałeczku, może cos zaskoczy.

Dodatkowo robimy mu kroplówki podskórne co 3 dni teraz, wyraźnie lepiej się po nich czuje.

Manuelowa

Od: Pt gru 20, 2024 14:11

Post » Pon sty 20, 2025 19:48 Re: Interpretacja wyników

A i jeszcze jedno, renalami wszystkimi gardził więc mu nie podaję. Kontrolujemy fosfor we krwi i jak podskoczy to damy wyłapywacze. Po ostatnim badaniu ma nawet za niski

Manuelowa

Od: Pt gru 20, 2024 14:11

Post » Pon sty 20, 2025 20:24 Re: Interpretacja wyników

Bardzo dziękuję za podpowiedzi, uspokoiłam się trochę. Mam jednak nadzieję że to nie nerki ani trzustka tylko wynik infekcji która wyleczą antybiotyki. Ponosimy badania za miesiąc i mam nadzieję że się unormują.
Jeśli chodzi o surowe mięso, to czasem zje polędwiczki z kurczaka, ale nic innego. Jest naprawdę wybredna. Jak próbowałam ja zmusić do dobrych karm, to mogła nawet 2 dni pić tylko wodę ale się nie skusiła ( ja szybciej wymiękałam bojąc się że coś jej się stanie nie jedząc), no i teraz stanęło na tej Animondzie Vom Feinstein. Skład taki sobie, ale lepsze to niż sheba czy inne whiskasy. Do picia dostałam od weta jakiś "koci napój nawadniający" który raz liznęła i poszła dalej.
Po tych komentarzach wróciłam do Animondy, zamiast tego renalowego Royala, którego i tak nie jadła. Wodę pije kilka razy dziennie.

Sun_21