Niewydolność nerek żywienie

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Sob cze 15, 2024 18:05 Niewydolność nerek żywienie

Niedawno u mojego kota zdiagnozowano niewydolność nerek. Miał kroplówki. Fosfor teraz w normie mocznik podwyższony. Mój kot niestety preferuje tylko mus z gormnet. Czy ktoś mógłby się wypowiedzieć na temat tej karmy? Bo nie wiem czy jest konieczna jej zmiana zwłaszcza, że te karmy wet mają różne opinie co do ich skuteczności. Różność opinie powoduje, że można zglupieć . Jak wygląda też ewentualnie dieta barf w przypadku kotów nerkowych. Czy ktoś może stosuje? Bo zwolennicy barf wręcz bardziej polecają tę dietę niż karmy wet. Osobiście obawiam się, że ta karma wet jeśli nawet na nerki pomoże to na co i nie zaszkodzi wiem , że może na a kupić gotową karmę barf np. w zooplusie. Czy ktoś podawał ją swojemu kotu?

Sunaja

Od: Nie lut 02, 2020 9:32

Post » Sob cze 15, 2024 21:52 Re: Niewydolność nerek żywienie

gourmet to chyba jedna z najgorszych karm na rynku ... karmy weterynaryjne to też dziadostwo. Barf owszem, ale przy nerkowcu nie działaj samemu/samej, bo możesz bardziej zaszkodzić niż pomóc. Najlepiej w tej sytuacji udać się do dietetyka.

Zeeni

Od: Śro kwi 26, 2023 11:11

Post » Pon paź 28, 2024 16:16 Re: Niewydolność nerek żywienie

Mam 2 kg Smilla Renal, czy ktoś potrzebowałby?
Zmieniliśmy karme, a szkoda, aby się
zmarnowała.

Lużiżi

Od: Śro wrz 11, 2024 21:15

Post » Pon paź 28, 2024 17:25 Re: Niewydolność nerek żywienie

Zasada absolutnie podstawowa - nerkowiec musi jeść, lepiej żeby jadł pokarm nie bardzo wskazany przy nerkach niż nie jadł wcale.

Karmy nerkowe mają dwie podstawowe wady - najczęściej koty ich nie lubią, a na dłuższą metę te karmy poprzez marne składniki odżywcze powodują, że kot "zjada" swój organizm.

W miarę możliwości powinno się zrezygnować z karmy suchej.

Zamiast zmuszać kota do jedzenia karmy nerkowej, lepiej stosować karmę dla seniorów.

Jeśli chce jeść gourmeta, trudno. Dawaj mu i jednocześnie staraj się zmienić dietę
Jeśli chcesz powstrzymać zielony (nie)ład, podpisz petycję https://stopgreendeal.org/pl/

Katarzynka01

Od: Śro gru 28, 2022 17:36