potrzebował bym pomocy. Parę słów o kocie: wiek 10, agresywny i nie łatwy we współżyciu, mega stresowy i lękowy.
Tydzień temu miał usuwane kamienie z pęcherza moczowego. Dziś dostałem analizę (poniżej):
W wyniku obserwujemy kamień złożony prawie w całości ze szczawianu wapnia. Powinniśmy strać się, aby pH moczu Kory było w granicach normy - czyli 6-6,5. U Kory kamica jest prawdopodobnie wtórna do zapaleń pęcherza na tle streoswym - na pewno należy wdrożyćodpowiednią terapię przeciwlękową,
Wyniki wczorajszego pobrania moczu pobranego z ziemi:
Przejrzystość mglisty
Barwa ciemnożółty
Ciężar właściwy (refraktometr) 1.023
pH (pasek) 6.0
Erytrocyty - kom./μl
Bilirubina -
Urobilinogen 3.2 (w normie) μmol/l
Ketony - mmol/l
Glukoza - mmol/l
Białko 0.3 (+) g/l
Azotyny -
Leukocyty 3 - 5 wpw
Erytrocyty 0 - 3 wpw
Flora bakteryjna średnio liczna
Kryształy -
Nabłonki płaskie pojedyncze w prep.
Nabłonki przejściowe pojedyncze w prep.
Wałeczki -
Białko w moczu 0,274 = g/l
Kreatynina w moczu 15760 = μmol/l
Wynik 0,154 =
Od razu napiszę: Kora od zabiegu nosi kubraczek, załatwia się...gdzie jej się podoba więc i tak cud że się udało pobrać cokolwiek. Kuweta stała się wrogiem numer 1, a ja numer 2

Szwy będzie miała w pt zdejmowane wiec od razu pobiorą mocz przez punkcję.
Karma: w grę wchodzi tylko ryba lub wołowina. Uczulenie na kurczaka i na coś jeszcze, ale nie wiem dokładnie na co i nie za bardzo chcę sprawdzać metodą prób i błędów.
Wcześniej jadła:
- suche (Royal Canin Sensitive) a potem Fitmin Cat Purity Indoor
- mokre: Power of Nature (tuńczyk z krewetkami, tuńczyk z ryżem, tuńczyk z warzywami, wołowina), Fish for Cat (ogólnie Ryby), Animonda (Wołowina), Schesir Bio (Wołowina)
Lekarz na opisie wyników kamieni napisał "W tej sytuacji nie ma specyficznego leczenia. Powinniśmy strać się, aby pH moczu Kory było w granicach normy - czyli 6-6,5. Nalezy przemycać wodę do
picia w każdy możliwy sposób - dolewanie do pokarmu, pokarm wilgotny na stałe, fontanna wody, wiele miseczek różnych kształów na różnych wysokościach w domu, miseczka przy oknie balkonowym)."
I teraz pytanie: czy zmieniać jej karmę na jakąś specjalistyczną, czy po prostu suche odstawić i postawić tylko na mokre (tego co dawaliśmy) ? Na co zwracać uwagę przy doborze karmy ?