Kot rasy Ragdoll problem z kreatyniną

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Wto lut 28, 2023 20:02 Kot rasy Ragdoll problem z kreatyniną

Dzień dobry,
Mam problem z kocurkiem rasy Ragdoll ur. 12/2017. Weterynarz zasugerował już w zeszłym roku, że przydałoby się odkamienic zeby bo ma duży kamień - to akurat fakt. Postanowiłam więc zrobić mu najpierw badania serca i krwi żeby zobaczyć czy można go uśpić. EKG i Echo serca wykazało, że kot ma zdrowe serce ale niestety na badaniach krwi już tak kolorowo nie jest. Robiłam mu rozszerzona morfologię krwi więc żeby nie przepisywać wszystkiego napisze co z poszczególnego profilu jest nieprawidłowe (reszta wyników w normie).
Morfologia
- erytrocyty 11 (6,50-10)
- hemoglobina 9,80 ( 6,01-9,31)
Rozmaz manualny
- segmentowane 31 (35-75)
- limfocyty 63 (20-55)
Biochemia diagnostyczny
- kreatynina 2,1 (1-2)
- mocznik 67 (25-70) (jeszcze w normie ale wysoko)
- sód 159,2 (143-156,5)
- cholesterol całkowity 191 (77-201) (jeszcze w normie ale wysoko)
Kot waży 4,5 kg i jego waga się właściwie nie zmienia, nastrój pogodny, lubi szaleć, bawić się, niewychodzacy, często śpi.
Karma - concept for life sensitive sucha (ma taką odkąd przeszedł operację wgłobienia jelit gdy miał 9 miesięcy)
Dodatkowo pół saszetki dziennie: gourmet w sosie, Purina one w sosie, Purina pro plan sensitive w sosie.
Oprócz tego smakołyki - od czasu do czasu
Dreamies różne smaki
Cosma hydrolizowany kurczak
Po 2 tygodniach powtórzyłam wyniki kreatyniny i mocznika i wartości te same (stosowałam w tym czasie kapsułki wyłapujące fosfor - ale fosfor akurat ma w normie - weterynarz polecił)
Kot pije sporo - ma fontannę i lubi z niej pić, załatwia się też kilka razy dziennie, kupa raz dziennie normalna.
Weterynarz powiedział, że z takimi wynikami nie możemy uśpić kota bo pogorszymy pracę nerek, także sanacja się w najbliższym czasie nie odbędzie. W tym tygodniu będę polowała na jego mocz aby oddać do badania, oprócz tego chce jeszcze zrobić USG nerek.
Już teraz wiem, że muszę zmienić dietę kotu, jednak zastanawiam się czy wybrać karmę o podobnej ilości białka ale bezzbozowa i podobnej ilości fosforu (skoro nie ma przekroczenia i daleko mu do niego, a ciężko o karmę o normalnej podaży białka i mniejszym fosforem) czy szukać karmy typowo pod nerki - mniej białka i mniej fosforu? Cena ma drugorzędne znaczenie. Najbardziej chce dalej zostać przy diecie mieszanej sucha + mokra bo to najbardziej odpowiada naszemu stylu życia (późno wracamy z pracy w ciągu tygodnia).
Zależy mi na zmniejszeniu kreatyniny i mocznika oraz w końcu na odkamienieniu mu zabkow. Wiem, że bez wyników moczu i USG niewiele można powiedzieć ale czy na podstawie tych wyników można już oszacować jakas teorie co kotu dolega? Tak żebym wiedziała o czym rozmawiać z weterynarzem?

Rollo2017

 
Posty: 2
Od: Wto lut 28, 2023 19:32

Post » Wto lut 28, 2023 22:51 Re: Kot rasy Ragdoll problem z kreatyniną

Podniesiona kreatynina to nie tylko chore nerki, to może być także duża masa mięśniowa, nałożone na daną chwilę odwodnienie, czy stan zapalny. Takie wyniki absolutnie nie są przeciwwskazaniem do sanacji - oczywiście przed zabiegiem warto dopracować diagnostykę - USG, mocz - ale nawet jeśli choroba się potwierdzi to znieczula się koty z gorszymi parametrami.
Sugeruje poszukać większej kliniki do diagnostyki.

Yocia

 
Posty: 1576
Od: Sob sie 01, 2009 10:48

Post » Śro mar 22, 2023 15:22 Re: Kot rasy Ragdoll problem z kreatyniną

Kotek miał robione badanie moczu i USG
Badania moczu:
Gęstość 1,048
Barwa żółta
Przejrzystość przejrzysta
pH 6
Białko 3.0 mg/dl
Glukoza, ketony, barwniki krwi, barwniki żółciowe - nieobecne
Urobilinogenu w normie
Osad mierny, żółty
Nabłonki wielokątne kilka
Nabłonki okrągłe kilka
Leukocyty 0-1
Erytrocyty 0-1 (świeże)
Wałeczki nie znaleziono
Kryształy nie znaleziono
Flora bakteryjna mierna
Lekarz mówi, że mocz jest ok.
Gorzej z USG bo lewa nerka i pęcherz prawidłowo ale na prawej nerce wyszlo, że kot miał zawał nerkowy. Opis: w doogonowym biegunie nerki prawej ognisko hiperechogeniczne względem pozostałego miąższu nerki kształtu trójkątnego.
Lekarz zasugerował zrobienie kotu badania krwi na obecność jakiegoś markera na sprawdzenie niewydolności nerek - nawet nie pamiętam jak to się nazywa. Wyniki mam mieć w przyszłym tygodniu. Nie wiem za bardzo co dalej. Co mogło spowodować zawał nerki u kota i czy mu się nie pogorszy. Na razie temat odkamieniania zebow przełożyliśmy. Proszę czy ktoś pomoże mi z interpretacją tego wszystkiego?

Rollo2017

 
Posty: 2
Od: Wto lut 28, 2023 19:32

Post » Pt mar 24, 2023 7:43 Re: Kot rasy Ragdoll problem z kreatyniną

Marker to pewnie SDMA, pozwala zorientować się, czy czeka nas przewlekła niewydolność nerek w momencie, gdy wyniki biochemii jeszcze jednoznacznie na to nie wskazują.
Zawał nerki odkryto u naszego Chrapka, w tamtym okresie miał też wysoką kreatyninę >5, podwyższony mocznik. Od tamtej pory aż do końca, a minęło ok. 2,5 roku, miał kreatyninę +/- 4, mocznik podwyższony, ale nie jakoś spektakularnie, fosfor zawsze w normie. Podczas sekcji okazało się, że nerki były już bardzo zniszczone, mimo że badania na to aż tak nie wskazywały, choć rzeczywiście, wynik biochemii 2 tygodnie przed nagłą śmiercią był nieco gorszy, niż poprzednie (krea znowu przekroczyła 5).
Jeżeli SDMA (jeśli to to) wyjdzie w normie, na razie nie ma raczej powodu do zmartwień, trzeba po prostu robić co jakiś czas badania.
Kota ['] 12.12.2015 | Krzyś ['] 21.10.2019 | Niunia ['] 24.01.2022 | Chrapek ['] 3.02.2022 | Kokosz ['] 17.02.2023

Zarejestruj się na FaniMani, rób zakupy i wspomagaj przy okazji fundacje!

leki dla <3 sercowców <3 do oddania

Katia K.

Avatar użytkownika
 
Posty: 12373
Od: Wto kwi 18, 2006 19:17
Lokalizacja: Lublin

Post » Pon wrz 18, 2023 13:34 Re: Kot rasy Ragdoll problem z kreatyniną

Rollo2017 pisze:Dzień dobry,
Mam problem z kocurkiem rasy Ragdoll ur. 12/2017. Weterynarz zasugerował już w zeszłym roku, że przydałoby się odkamienic zeby bo ma duży kamień - to akurat fakt. Postanowiłam więc zrobić mu najpierw badania serca i krwi żeby zobaczyć czy można go uśpić. EKG i Echo serca wykazało, że kot ma zdrowe serce ale niestety na badaniach krwi już tak kolorowo nie jest. Robiłam mu rozszerzona morfologię krwi więc żeby nie przepisywać wszystkiego napisze co z poszczególnego profilu jest nieprawidłowe (reszta wyników w normie).
Morfologia
- erytrocyty 11 (6,50-10)
- hemoglobina 9,80 ( 6,01-9,31)
Rozmaz manualny
- segmentowane 31 (35-75)
- limfocyty 63 (20-55)
Biochemia diagnostyczny
- kreatynina 2,1 (1-2)
- mocznik 67 (25-70) (jeszcze w normie ale wysoko)
- sód 159,2 (143-156,5)
- cholesterol całkowity 191 (77-201) (jeszcze w normie ale wysoko)
Kot waży 4,5 kg i jego waga się właściwie nie zmienia, nastrój pogodny, lubi szaleć, bawić się, niewychodzacy, często śpi.
Karma - concept for life sensitive sucha (ma taką odkąd przeszedł operację wgłobienia jelit gdy miał 9 miesięcy)
Dodatkowo pół saszetki dziennie: gourmet w sosie, Purina one w sosie, Purina pro plan sensitive w sosie.
Oprócz tego smakołyki - od czasu do czasu
Dreamies różne smaki
Cosma hydrolizowany kurczak
Po 2 tygodniach powtórzyłam wyniki kreatyniny i mocznika i wartości te same (stosowałam w tym czasie kapsułki wyłapujące fosfor - ale fosfor akurat ma w normie - weterynarz polecił)
Kot pije sporo - ma fontannę i lubi z niej pić, załatwia się też kilka razy dziennie, kupa raz dziennie normalna.
Weterynarz powiedział, że z takimi wynikami nie możemy uśpić kota bo pogorszymy pracę nerek, także sanacja się w najbliższym czasie nie odbędzie. W tym tygodniu będę polowała na jego mocz aby oddać do badania, oprócz tego chce jeszcze zrobić USG nerek.
Już teraz wiem, że muszę zmienić dietę kotu, jednak zastanawiam się czy wybrać karmę o podobnej ilości białka ale bezzbozowa i podobnej ilości fosforu (skoro nie ma przekroczenia i daleko mu do niego, a ciężko o karmę o normalnej podaży białka i mniejszym fosforem) czy szukać karmy typowo pod nerki - mniej białka i mniej fosforu? Cena ma drugorzędne znaczenie. Najbardziej chce dalej zostać przy diecie mieszanej sucha + mokra bo to najbardziej odpowiada naszemu stylu życia (późno wracamy z pracy w ciągu tygodnia).
Zależy mi na zmniejszeniu kreatyniny i mocznika oraz w końcu na odkamienieniu mu zabkow. Wiem, że bez wyników moczu i USG niewiele można powiedzieć ale czy na podstawie tych wyników można już oszacować jakas teorie co kotu dolega? Tak żebym wiedziała o czym rozmawiać z weterynarzem?


Rollo2017 - na czym stanęło z dalszą diagnostyką kotka? Czy kreatynina i mocznik się unormowały? Dało się je zbić lepszą karmą/nawadnianiem? Czy robiliście marker SDMA?

Agata_DrakoEllie

 
Posty: 2
Od: Pon wrz 18, 2023 9:55




Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości