początki choroby????

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Nie gru 01, 2019 22:11 początki choroby????

witam wszystkich serdecznie . Mam nadzieję że pomożecie. Kotek ma 1 rok i 9 miesięcy. Podwyższone SDMA _ norma jest do 14 , a on ma 16. Wynik dwukrotnie powtórzony i nadal taki sam. Obecnie karmiony mokrymi puszkami MACS lub Feringa . Pozostałe wyniki krwi w porządku. Kreatynina i mocznik w normie.Usg nerek dobre. Mocz ( ph 7 ,ciężar właściwy 1,046 , białko było 3 +..a teraz białko wynosi 1 + , od czasu do czasu struwity ). Weterynarz zaleca przejście na dietę dla nerkowców.i że musi być niskobiałkowa. I w związku z tym moje pytanie: Czy kotek z takimi wynikami i tylko lekko podwyższonym SDMA musi faktycznie przejść na taką dietę. Nie chciałabym zaszkodzić kotu. Proszę was o poradę .

maziak

 
Posty: 7
Od: Nie gru 01, 2019 22:02

Post » Pon gru 02, 2019 9:31 Re: początki choroby????

Jaką ma kreatyninę? Dobrze byłoby kotu zbadać stosunek białka do kreatyniny w moczu i zmierzyć ciśnienie krwi. SDMA miał badane w ramach badań okresowych czy coś się działo co sugerowałoby problem z nerkami?
"Akceptacja śmierci i protest przeciw niej: dwie nieusuwalne strony naszego życia." (L.Kołakowski)

fili

 
Posty: 2668
Od: Pon paź 10, 2005 10:14
Lokalizacja: Śląsk

Post » Pon gru 02, 2019 9:44 Re: początki choroby????

Nie znam się na SDMA, bo nigdy go nie robiliśmy. To dość nowy parametr, a że moje koty miały stwierdzone problemy z nerkami przed jego pojawieniem się to już nie było sensu robić.
Najlepiej byłoby tu wkleić wyniki, podejrzewam, że wtedy dałoby się więcej powiedzieć. Jak stoi fosfor? Czy w ogóle był robiony jonogram? Przy podejrzeniu, że coś dzieje się z nerkami trzeba bardzo pilnować poziomu fosforu - górna granica normy to wtedy już za dużo. Niepokojące jest to białko w moczu, bo go być nie powinno. pH moczu też jest za wysokie, ja bym porozmawiała z wetem o włączeniu jakiegoś zakwaszacza.
Jeśli chodzi o karmę, to pamiętaj, że karma nie leczy i nie można jej uznawać za sposób leczenia. Z tą niskobiałkowością to już kwestia dyskusyjna, bo kot to drapieżnik, prawda? Twoja decyzja, czy przejdziesz na karmę nerkową. My jesteśmy na dobrych jakościowo normalnych puszkach i wyniki są stabilne, a nawet minimalnie lepsze z badania na badanie. Najważniejszy jest niski fosfor, dlatego puchy MAC's są średnio polecane, a jeśli chodzi o Feringę to poziom fosforu różni się w zależności od smaku - trzeba wybierać te z niższym.

paranoiczna_paranoja

 
Posty: 9
Od: Pon paź 28, 2019 14:47

Post » Pon gru 02, 2019 10:33 Re: początki choroby????

Białko, struwity sugeruje, ze cos sie dzieje w pęcherzu a nie w nerkach. ja bym poszła na konsultacje z wynikami nawet bez kota do innego weta. Kota mojej znajomej jeden wet chciał usypiać z powodu nerek a inny wyciagnął i od sierpnia nadal sobie niezle zyje.
Obrazek

Ewa.KM

 
Posty: 3708
Od: Śro mar 20, 2013 23:32

Post » Pon gru 02, 2019 21:26 Re: początki choroby????

kochani. zaraz znajdę wyniki i wkleję. zakwaszacz dostawał kilkakrotnie,obecnie nie dostaje..bo cały czas też nie może dostawać. Na konsultacji byliśmy u kilku weterynarzy i opinie są podobne. NIE ma u nas chyba dobrego weterynarza. chętnie pojechałabym z nim do nefrologa ,ale nie ma u nas takiego specjalisty. ja jestem z podkarpacia. A jeśli chodzi o puchy,to zamawiałam mu feringę z niskim fosforem ,ale problem jest taki że mały nie chce jeść ich. Nie wiem jak go zmusić . A czy karma CATZ FINEFOOD kangur może być?

maziak

 
Posty: 7
Od: Nie gru 01, 2019 22:02

Post » Pon gru 02, 2019 22:20 Re: początki choroby????

Nie udało mi sie wstawic zdjęć ..nie wiem jak...


SDMA -----------16 ( 0 -14 )
CREATININE_______141 ( 80 -203 )
UREA (BUN)________12,4_____ ( 5,7-13,5)
TOTAL PROTEIN_____76 ( 59-87)
ALBUMIN___________34 ( 27-44)
SODIUM_____________153 (147-159)
CHLORIDE___________116 (109-129 )
POTASSIUM__________4,1 ( 3,3-5,8)
calcium______________2,3 (2,2-2,9)
INORGANIC PHOSPHATE____1,7 ( 0,8 - 2,2 )


BILIRUBIN___________________________3,6 (0-6,8)
ALT(GPT)___________________________62 (27-175)
ALKALINE PHOSPHATASE_______________26 (12-73 )
GGT________________________________<1 (0-5)
AST(GOT)___________________________20 (14-71)
GLDH_____________________________1 (0-11)
TOTAL PROTEIN____________________76 (59-87)
ALBUMIN__________________________34 (27-44)
GLOBULIN__________________________41 (29-54)
ALBUMIN/GLOBULIN RATIO____________0,84 >57

GLUCOSE__________________________5,3 (3,5 -7,8)
CHOLESTEROL______________________2,9 (2,2-8,5)
FRUCTOSAMINE___________________242 (1137-286)


LEUKOCYTES________________________7,8 (3,9-19) G/L
ERYTHROCYTES______________________8,5 (7,1-11,5) T/L
HAEMOGLOBIN CONCENTRATION_______13,3 (10,3-16,2) G/DL
PCV_______________________________40,9 (28,2-52,7) %
MCV_______________________________48,3 (39-56)
MCH_______________________________15,7 (12,6-16,5) PG
MCHC_____________________________32,5 (28,5-37,8) G/DL
THROMBOCYTES _____________________319 (155=641)


CK____________________________140 (52-542) U/L
CALCIUM_______________________2,4 (2,2-2,9)
MAGNESIUM_____________________0,9 (0,6-1,1) MMOL/L
TRIGLYCERIDES_________________0,3 (0,2-4,9) MMOL/L

maziak

 
Posty: 7
Od: Nie gru 01, 2019 22:02

Post » Pon gru 02, 2019 22:24 Re: początki choroby????

KOCHANI zrobię to badanie o którym piszecie..stosunek białka do kreatyniny w moczu. Jeszcze napisze że badanie sdma miał robione ze względu na to białko w moczu który cały czas jest.

maziak

 
Posty: 7
Od: Nie gru 01, 2019 22:02

Post » Pon gru 02, 2019 22:28 Re: początki choroby????

weterynarz twierdzi że w takiej sytuacji trzeba podawać mu karmy z małą il białka. Ale czy na podstawie takich wyników,nie zaszkodzę kotu podając mu karmę dla kotów z niewydolnością nerek???????

maziak

 
Posty: 7
Od: Nie gru 01, 2019 22:02

Post » Pon gru 02, 2019 23:30 Re: początki choroby????

Z tego, co pamiętam, kangur z catz finefood też jest ok. Ja jeszcze do jedzenia dolewam troszkę wody, mieszam i daję kotom takie gęste "zupy". W ten sposób zwiększam pobór wody, bo skubańce same pić nie chcą, a nawodnienie też jest bardzo ważne przy nerkach. Jeśli kotek nie chce jeść polecanych karm to możesz je dosmaczać inną w małej ilości, może w ten sposób będą bardziej akceptowalne. Na niektóre koty bardzo dobrze działa gęsi smalec lub drożdże browarnicze jako dosmaczacze.
Jeśli chodzi o weta to ja z Warszawy jestem, więc nic nie doradzę. Już wiele razy dziękowałam losowi, jak coś się działo, że praktycznie każdy specjalista blisko i możemy kotu pomóc. Może zadzwoń do SpecVetu i spytaj, czy dr Neska nie zgodzi się spojrzeć na wyniki. Co prawda ona zawsze mówi, że leczy się pacjenta, a nie wyniki, ale zawsze warto spróbować.

paranoiczna_paranoja

 
Posty: 9
Od: Pon paź 28, 2019 14:47

Post » Pon gru 02, 2019 23:37 Re: początki choroby????

dzwoniliśmy właśnie do dr Neski,ale pani która odebrała stwierdziła że dr Neska nie zgadza się raczej na diagnozę przez odległość,tylko osobiście

maziak

 
Posty: 7
Od: Nie gru 01, 2019 22:02

Post » Wto gru 03, 2019 9:33 Re: początki choroby????

Określanie stadium przewlekłej choroby nerek
http://iris-kidney.com/pdf/IRIS_Staging ... d_2019.pdf
Zalecenia
http://iris-kidney.com/pdf/IRIS_CAT_Tre ... s_2019.pdf -Wprowadzenie karmy nerkowej zalecane jest w drugim stadium choroby
Pytanie czy Twój kot ma przewlekłą chorobę nerek - należałoby wcześniej wykluczyć inne możliwe przyczyny podwyższonego SDMA
https://www.idexx.pl/pl/veterinary/refe ... a-results/

Jeszcze uwaga na temat badania stosunku białko/kreatynina w moczu ze strony IDEXX
" Czy do oznaczenia stosunku UPOC można użyć dowolnej próbki moczu?
Nie. Stosunek UOPC należy oznaczać tylko w moczu pozbawionym zawartości krwi i komórek zapalnych. Należy przeprowadzić pełne badanie moczu i analizę osadu, aby stwierdzić, czy próbka nadaje się do testu UPC Ratio. Obecność krwi i komórek zapalnych w moczu może dać fałszywie wysoki wynik w teście UPC Ratio, wskazując na chorobę nerek, której w istocie nie ma."
"Akceptacja śmierci i protest przeciw niej: dwie nieusuwalne strony naszego życia." (L.Kołakowski)

fili

 
Posty: 2668
Od: Pon paź 10, 2005 10:14
Lokalizacja: Śląsk




Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości