Chory pęcherz/nerki?

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pt sie 09, 2013 12:57 Chory pęcherz/nerki?

Witam,
bardzo bym prosiła o pomoc co dalej.
Mianowicie kot mój ukochany, mający w granicach 1,3r dokładnie nie wiemy bo to mała znajda była, wykastrowany, zawsze z piękną sierścią itp. nagle po weekendzie poprzednim zaczął gubić sierść ale naprawdę co go głaskałam to pełno sierści na ręku mi zostawało, no ale myślę sobie został sam na sobotę i pół niedzieli i pewnie może ze stresu choć nigdy tak nie miał a czasem na 1,5dnia zostawał. Ale już w środę wieczorem był jakiś nie swój nie bawił się i co chwilę miauczał ale że był wieczór a objawów innych nie było pomyślałam że poczekamy pod obserwacją do rana. A rano kot zaczął mi posikiwać koc, łóżko, dywanik, ręcznik, kwiatka itp. miauczał i lizał sobie non stop sikawkę:) Mając niewielkie doświadczenie z chorym kotem mojej mamy udałam się od razu do weta. Pani doktor zbadała pęcherz który był pusty, zmierzyła temp wyszło 39,5 więc podwyższona, obejrzała pyszczek i dziąsła mówiąc że to często wskazuje na nerki. Stwierdziła że nie zbyt ładnie pachnie mu z pyszczka ale nie mocznikiem. Dostał niestety antybiotyk, no spę i przeciwbólowe to było wczoraj. Na dzisiaj rano umówiliśmy się na krew żeby był na czczo wyniki będą wieczorem, dostał lekarstwa te same temp.39,2, kot jest nadal osowiały, miauczy a w dodatku zaczął więcej pić jedzenie ma w nosie skusiłam go tuńczykiem a i tak zjadł troszkę. I teraz potrzebuję pomocy co dalej powinno się dziać? Bo jak mniemam jeżeli badania wyjdą źle to lekarka mówiła o kroplówkach, a jeżeli mu się polepszy a wyniki będą ok to kontynuujemy leczenie już w domu bez zastrzyków tylko tabl. czy tak powinno być? Na co mam zwrócić uwagę.
Będę wdzięczna za wszelkie rady.

Wyniki badań przez telefon udało mi się ustalić tyle że crea w normie a mocznik podwyższony:/
jutro rano na 8 mam być na zastrzykach.
Co ten podwyższony mocznik może mówić?
Koty żyją akurat tyle, żeby zdążyły spleść się z naszym życiem i zapaść głęboko w serce. Potem je łamią....Lemur, Gruba, Ciasteczko, Kropka,Nori Bibi...

ObrazekObrazek

marta765

Od: Pt sie 09, 2013 12:40

Post » Pt sie 09, 2013 22:35 Re: Chory pęcherz/nerki?

Podwyższony mocznik może mówić różne rzeczy, zależy, o ile podwyższony i jakie są inne wyniki. Twój opis sugerowałby sprawdzenie pod kątem infekcji oraz kamieni/piasku w układzie moczowym.
Konieczne badania to: krew (morfologia, kreatynina, mocznik, fosfor to absolutne minimum); badanie moczu (w tym ciężar właściwy badany refraktometrem, badanie na posiew i antybiogram, jak są kamienie - to zbadanie rodzaju) i usg układu moczowego
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Sob sie 10, 2013 8:11 Re: Chory pęcherz/nerki?

Więc tak krea 1,23 mocznik 60,60 Alat 108,45;/ i aspat 26,71 dostaje nospę buscopan enrobioflox dostaliśmy rano płyn ringera i wszystko to samo na kolejne 3 dni czyli ringer w domu plus zastrzyki, a we wtorek usg dzisiaj się nie udało bo pęcherz pusty. Próbujemy wciąż łapać mocz na razie bezskutecznie;/ Dostał też coś na apetyt bo nie je od wczoraj a dla wątroby to nie za dobrze;/
Koty żyją akurat tyle, żeby zdążyły spleść się z naszym życiem i zapaść głęboko w serce. Potem je łamią....Lemur, Gruba, Ciasteczko, Kropka,Nori Bibi...

ObrazekObrazek

marta765

Od: Pt sie 09, 2013 12:40

Post » Sob sie 10, 2013 8:19 Re

Może to zapalenie pęcherza - ważne, żeby wet sprawdził, czy kot jest drożny. Mój Stasiu też na to ostatnio chorował. Jeśli to nie nerki, to przydałaby się dieta, np. RC Urinary lub Hill's na drogi moczowe. I jakieś osłonowe na pęcherz, np. Urosept ja dawałam, bo mi wet polecił.
Doczytalam Twój post. Musisz DUŻO kota poić strzykawką, najlepiej 10ml. Musi pić, żeby płukac i pęcherz, i nerki.
kicikicimiauhau