KONIEC Misz-masz

Forum na prywatne aukcje, oferty i ogłoszenia.

Post » Pon lut 20, 2023 13:25 Re: Misz-masz - DOKŁADKA kosmetyków 31.01.2023

maczkowa pisze:Rena, wiem, ze to niepopularne, że ratuje się do końca, ale jeśli to kotka półdzika i miałaby być niepełnosprawna, to ma stres na całe życie nawet, jeśli znajdzie się jej miejsce, gdzie ktoś sie nią zaopiekuje.

Tzn trzymam kciuki, by się poskładała bez śladu i było wszystko dobrze, ale miejcie to na uwadze.

Powodzenia!

Mam tego świadomość :( To jest młodziutka koteczka, do karmicielki podchodziła, ale u mnie jest dużo kotów, nowe miejsce więc może być ciężko z oswojeniem. O wypuszczeniu nawet po dojściu do dobrego stanu nie ma mowy bo wet powiedział, że ona będzie niepełnosprawna.
Obrazek
Maciuś ['], Kubuś ['], Filemon ['], Pimpuś ['], Maksiu ['], Nikitka ['], Tosia ['], Filip ['], Ina ['], Zoja ['] :( kiedyś się spotkamy
To i owo na dług u weta - viewtopic.php?f=20&t=216152

ametyst55

Od: Pon sie 16, 2010 14:04

Post » Pon lut 20, 2023 19:06 Re: Misz-masz - DOKŁADKA kosmetyków 31.01.2023

jestem tego samego zdania co maczkowa. Ale trzymam kciuki za wszystko najlepsze dla koteczki!!!!
Obrazek

czarno-czarni

Od: Pon lip 21, 2008 12:35

Post » Pon lut 20, 2023 19:20 Re: Misz-masz - DOKŁADKA kosmetyków 31.01.2023

Dzięki dziewczyny. Dzisiaj karmicielka pojechała do koteczki , nakarmiła ją, wymiziała i koteczka się rozluźniła. Czekamy na kupę.
Drugi wet dał nieco inny obraz obrażeń, jutro podejdę do pierwszego weta i dopytam dokładnie co i jak, no i co dalej robimy.
Obrazek
Maciuś ['], Kubuś ['], Filemon ['], Pimpuś ['], Maksiu ['], Nikitka ['], Tosia ['], Filip ['], Ina ['], Zoja ['] :( kiedyś się spotkamy

ametyst55

Post » Pon lut 20, 2023 19:27 Re: Misz-masz - DOKŁADKA kosmetyków 31.01.2023

najlepsze myśli. Ważne, by się ogarnęła psychicznie i fizycznie. Napisz, jak będziesz znała obrażenia i stan teraz. Może coś podpowiem, jeśli potrzebna będzie rehabilitacja.
Obrazek

czarno-czarni

Post » Pon lut 20, 2023 19:32 Re: Misz-masz - DOKŁADKA kosmetyków 31.01.2023

ametyst55 pisze: Dzisiaj karmicielka pojechała do koteczki , nakarmiła ją, wymiziała i koteczka się rozluźniła.

nie, no to co do zasady kotka rokująca na zbratanie się z człowiekiem :)

Rena, a kto finansuje jej leczenie? Jest jakaś fundacja, czy Ty i karmicielka same?
Obrazek

maczkowa

Od: Pon gru 03, 2018 16:47

Post » Pon lut 20, 2023 21:32 Re: Misz-masz - DOKŁADKA kosmetyków 31.01.2023

maczkowa pisze:
ametyst55 pisze: Dzisiaj karmicielka pojechała do koteczki , nakarmiła ją, wymiziała i koteczka się rozluźniła.

nie, no to co do zasady kotka rokująca na zbratanie się z człowiekiem :)

Rena, a kto finansuje jej leczenie? Jest jakaś fundacja, czy Ty i karmicielka same?

Raczej my same :oops: , nie współpracuję z żadną fundacją.
Kotusia do obcych osób jest bardzo płochliwa, akceptuje tylko karmicielkę.
Obrazek

ametyst55

Post » Wto lut 21, 2023 20:07 Re: Misz-masz - DOKŁADKA kosmetyków 31.01.2023

Byłam u weta (bo Zojka odmówiła jedzenia) i przy okazji ustaliliśmy co dalej z potrąconą koteczką.
Wet podał dwie możliwości: przy takim złamaniu miednicy albo dokonuje się kosztownej operacji po wcześniejszym badaniu tomografem , albo nie wykonuje się żadnego zabiegu i czeka aby miednica sama się zrosła.
Pierwsze rozwiązanie oprócz znaczących kosztów niesie też ze sobą niebezpieczeństwo , że w czasie zespalania kości miednicy (operacja) może dojść do uszkodzenia narządów wewnętrznych.
Drugie rozwiązanie - kotka będzie się poruszać, ale będzie kotem niepełnosprawnym bo nie ma raczej szans żeby kości zrosły się w sposób prawidłowy. Oczywiście nie ma już mowy o wypuszczeniu kota na wolność . W warunkach domowych trzeba będzie zadbać aby dostawała lekkostrawne jedzenie żeby nie dochodziło do zaparć. Po minie weta widziałam, że jest raczej za tą drugą opcją. Sam zresztą stwierdził, że ma sporo pacjentów po takich urazach, którzy funkcjonują całkiem dobrze. Dlatego prawdopodobnie zdecydujemy się z karmicielką na tą drugą opcję , ale muszę to jeszcze z nią omówić. Pierwsze rozwiązanie to bardzo duże koszty bo przecież to nie tylko sama operacja , ale dojazdy na tomograf, do weta i opieka pooperacyjna oraz ewentualne badania kontrolne. Poza tym to również logistyka, bo najbliższy tomograf mamy chyba w Gliwicach. Nie udźwigniemy tego :oops:
Na razie czekamy na kupę bo kotka nadal się nie wypróżniła, źle znosi szpitalik u weta, rozluźnia się tylko jak przyjeżdża do niej karmicielka. Myślę, że przywiozę ją do domu w czwartek. Na razie umówiłam się z wetem, że jak kotka wróci to on pożyczy nam klatkę. Ponieważ to jest mała klatka (nawet nie włożę do niej kuwety) muszę szybko kupić większą. Potem jak kotka przyzwyczai się do warunków domowych to umieścimy ją w łazience. Nie mam już więcej miejsca :oops: . Karmicielka też kotki nie weźmie bo ma wychodzące swoje koty. Idę szukać jakiejś sensownej klatki.
Obrazek

ametyst55

Post » Wto lut 21, 2023 22:04 Re: Misz-masz - DOKŁADKA kosmetyków 31.01.2023

Dziewczyny jaką klatkę kupić ? 60 cm x 91 cm x 66 cm https://allegro.pl/oferta/duza-metalowa ... 2608980218 czy lepiej większą 71 cm x 107 cm x 77 cm https://allegro.pl/oferta/duza-metalowa ... 2608966551 ?
Obrazek

ametyst55

Post » Wto lut 21, 2023 22:11 Re: Misz-masz - DOKŁADKA kosmetyków 31.01.2023

Nie mam pojecia, nigdy nie trzymałam kota w klatce, ale...wysokośc wydaje mi się 90 styknie. Zobacz prostokąt 60x66, czy jesteś w stanie wstawić małą kuwetę, miski i czy ona ma miejsce, zeby tam się wygodnie połozyć. Jeśli tak, bierz mniejsza, bo to chodzi też o ograniczenie jej ruchu,plus na dłuższy czas musi znaleźć miejsce w domu a jednak po te 10 cm w każdą stronę, to abrdzo dużo
Obrazek

maczkowa

Post » Wto lut 21, 2023 22:26 Re: Misz-masz - DOKŁADKA kosmetyków 31.01.2023

maczkowa pisze:Nie mam pojecia, nigdy nie trzymałam kota w klatce, ale...wysokośc wydaje mi się 90 styknie. Zobacz prostokąt 60x66, czy jesteś w stanie wstawić małą kuwetę, miski i czy ona ma miejsce, zeby tam się wygodnie połozyć. Jeśli tak, bierz mniejsza, bo to chodzi też o ograniczenie jej ruchu,plus na dłuższy czas musi znaleźć miejsce w domu a jednak po te 10 cm w każdą stronę, to abrdzo dużo

90 cm to długość na 60 cm szerokości i 66 cm wysokości :ok: też mi się wydaje że ta mniejsza wystarczy
Obrazek

ametyst55

Post » Wto lut 21, 2023 22:32 Re: Misz-masz - DOKŁADKA kosmetyków 31.01.2023

o matko :oops: :oops: :oops: robienie 7 rzeczy na raz obniza percepcje, ale ze az tak!! natomiast po tym sprostowanie to mi sie wydaje ze mala bedzie jak najbardziej ok
Obrazek

maczkowa

Post » Wto lut 21, 2023 22:42 Re: Misz-masz - DOKŁADKA kosmetyków 31.01.2023

maczkowa pisze:o matko :oops: :oops: :oops: robienie 7 rzeczy na raz obniza percepcje, ale ze az tak!! natomiast po tym sprostowanie to mi sie wydaje ze mala bedzie jak najbardziej ok

Jak włożę mniejszą kuwetę dla kociąt i seniorów to zostanie 60 cm , jak większą to zostanie 53 cm do dyspozycji.
Obrazek

ametyst55

Post » Śro lut 22, 2023 9:47 Re: Misz-masz - DOKŁADKA kosmetyków 31.01.2023

Zapraszam serdecznie na zakupy :)

Kupiłam tą mniejszą klatkę , ale pewnie dotrze w piątek wiec na razie kotusia będzie siedzieć w pożyczonej od weta.
Zaraz będę dzwonić do przychodni , mam nadzieję , że kotka zrobiła kupę.
Obrazek

ametyst55

Post » Śro lut 22, 2023 10:43 Re: Misz-masz - DOKŁADKA kosmetyków 31.01.2023

ametyst55 pisze:Zapraszam serdecznie na zakupy :)

Kupiłam tą mniejszą klatkę , ale pewnie dotrze w piątek wiec na razie kotusia będzie siedzieć w pożyczonej od weta.
Zaraz będę dzwonić do przychodni , mam nadzieję , że kotka zrobiła kupę.

:ok:
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

Post » Śro lut 22, 2023 14:36 Re: Misz-masz - DOKŁADKA kosmetyków 31.01.2023

miałam koty z połamaną miednicą, również większe kocury. 90x 60 było ok, trzeba tylko uważać, by kot się nie wieszał na kratach. Ja zasłaniałam klatkę od góry i z trzech boków kocami, żeby ograniczyć bodźce. Młodszy organizm szybciej się zrośnie, czasem zupełnie nieźle to wychodzi, bez problemów z kupą, ale bywa niestety różnie.
Może zapytaj, czy jakieś suplementy by się nie przydały, konkretnie przyspieszające zrost = mineralizację.
Bezruch w klatce osłabi znacząco mięśnie, nie ma co się bać, włączenie ruchu je odbuduje. Druga rzecz - bezruch może dać zaparcia a na pewno wolniejszą pracę jelit, warto włączyć jakąś lekkostrawną karmę, może z błonnikiem i koniecznie pilnować picia.
Obrazek

czarno-czarni

[poprzednia][następna]