Jeszcze kilka srebrnych drobiazgów. Do remontu. KONIEC :)

Forum na prywatne aukcje, oferty i ogłoszenia.

Post » Wto sty 18, 2011 23:56 Re: Trochę srebrnej biżuterii też sygn. Do remontu. Zapraszam :)

margaretka2002 pisze:Nr 13 za 12 zl, dlaczego mi nic nie powiedzialas, ze masz bazarek? :twisted: Najwyzej dostane uczulenia... :roll:

Margaretko :1luvu:
Kiedy miałam powiedzieć? Dopiero wrzuciłam :lol:

OKI

Od: Śro gru 23, 2009 19:05

Post » Wto sty 18, 2011 23:57 Re: Trochę srebrnej biżuterii też sygn. Do remontu. Zapraszam :)

OKI pisze:
margaretka2002 pisze:Nr 13 za 12 zl, dlaczego mi nic nie powiedzialas, ze masz bazarek? :twisted: Najwyzej dostane uczulenia... :roll:

Mam nadzieje, ze to sa starocie z czasow, kiedy jeszcze do srebra nikt zadnych ulepszaczy nie dodawal. ;)

margaretka2002

Od: Śro lis 11, 2009 22:38

Post » Wto sty 18, 2011 23:59 Re: Trochę srebrnej biżuterii też sygn. Do remontu. Zapraszam :)

margaretka2002 pisze:
OKI pisze:

Mam nadzieje, ze to sa starocie z czasow, kiedy jeszcze do srebra nikt zadnych ulepszaczy nie dodawal. ;)

Tak circa 1994-5 :roll: Ale ulepszacze dawali od zawsze :wink: Tylko różne :roll:
Ale pętelki może dorwiesz ze stali chirurgicznej?

OKI

Post » Śro sty 19, 2011 0:35 Re: Trochę srebrnej biżuterii też sygn. Do remontu. Zapraszam :)

Iweta pisze:Proszę za wywoławcza 5, 6 i 8 :)

Najmocniej Cię przepraszam, numerki mi się pozajączkowały - już poprawione :oops:

OKI

Post » Śro sty 19, 2011 10:27 Re: Trochę srebrnej biżuterii też sygn. Do remontu. Zapraszam :)

za kilkanaście złotych u jubilera są do kupienia specjalne ściereczki, które doprowadzą złoto i srebro do blasku i wystarczą na cale życie chyba :-) więc nie ma co się martwić !
Obrazek

czarno-czarni

Od: Pon lip 21, 2008 12:35

Post » Śro sty 19, 2011 10:34 Re: Trochę srebrnej biżuterii też sygn. Do remontu. Zapraszam :)

Wiem, tylko trzeba się wybrać :lol:
Dziś się wybiorę na "ekspertyzę", niech się fachowiec wypowie, czy do wszystkich ściereczka wystarczy. A przy okazji posprawdzam rozmiary pierścionków :D
Szczęśliwie udało mi się nie zapomnieć zabrać z domu :wink:

OKI

Post » Śro sty 19, 2011 15:24 Re: Trochę srebrnej biżuterii też sygn. Do remontu. Zapraszam :)

OKI pisze:Tak circa 1994-5 :roll: Ale ulepszacze dawali od zawsze :wink: Tylko różne :roll:

Dobra tam, od razu nie umre. :) Mysle, ze jak to nie jest "sterling silver" to bedzie git.

margaretka2002

Post » Śro sty 19, 2011 15:37 Re: Trochę srebrnej biżuterii też sygn. Do remontu. Zapraszam :)

margaretka2002 pisze:
OKI pisze:Tak circa 1994-5 :roll: Ale ulepszacze dawali od zawsze :wink: Tylko różne :roll:

Dobra tam, od razu nie umre. :) Mysle, ze jak to nie jest "sterling silver" to bedzie git.

Małgoś, 925 to jest właśnie "sterling silver", o ile się nie mylę :oops: :oops:
Natomiast ta jedna orygialna pętelka jest na pewno dużo niższej próby, bo 925 się nie nadaje, za miękkie jest (sztyfty są z 925 i gniotą się od patrzenia).
Będę dziś u jubilera, to wypytam jeszcze na pewno
niestety osobistego jubilera pogoniłam te naście lat temu i większość zdążyłam zapomnieć :wink:

OKI

Post » Śro sty 19, 2011 16:04 Re: Trochę srebrnej biżuterii też sygn. Do remontu. Zapraszam :)

OKI pisze:
margaretka2002 pisze:

Natomiast ta jedna orygialna pętelka jest na pewno dużo niższej próby, bo 925 się nie nadaje, za miękkie jest (sztyfty są z 925 i gniotą się od patrzenia).
niestety osobistego jubilera pogoniłam te naście lat temu i większość zdążyłam zapomnieć :wink:

No moze, w kazdym razie jak jest takie wloskie blyszczace to alergia na bank. Po normalnym 925 nic mi sie nie dzieje. Osobistego mowisz... :roll: :wink:

margaretka2002

Post » Śro sty 19, 2011 16:21 Re: Trochę srebrnej biżuterii też sygn. Do remontu. Zapraszam :)

margaretka2002 pisze:
OKI pisze:
margaretka2002 pisze:Dobra tam, od razu nie umre. :) Mysle, ze jak to nie jest "sterling silver" to bedzie git.

No moze, w kazdym razie jak jest takie wloskie blyszczace to alergia na bank. Po normalnym 925 nic mi sie nie dzieje. Osobistego mowisz... :roll: :wink:

połysk to zależy od stopnia wypolerowania akurat, 925 to najwyższa próba stosowana w biżuterii obecnie. I rzadko się spotyka inne, niższe próby to właśnie do bigli, zapięć itd. - tam gdzie musi być twardszy i bardziej sprężysty metal, albo się wtedy stal daje.
A np. na oksydowane, matowione itd. nie masz alergii? Bo szczerze mówiąc ten połysk mnie zdziwił :lol:

OKI

Post » Śro sty 19, 2011 16:27 Re: Trochę srebrnej biżuterii też sygn. Do remontu. Zapraszam :)

OKI pisze:połysk to zależy od stopnia wypolerowania akurat, 925 to najwyższa próba stosowana w biżuterii obecnie. I rzadko się spotyka inne, niższe próby to właśnie do bigli, zapięć itd. - tam gdzie musi być twardszy i bardziej sprężysty metal, albo się wtedy stal daje.
A np. na oksydowane, matowione itd. nie masz alergii? Bo szczerze mówiąc ten połysk mnie zdziwił :lol:

Kurde, to Ty mialas chlopa jubilera, nie ja. :lol: :lol: :lol: Mam na takie jasne, blyszczace, moze to jest oksydowane, kto wie.

margaretka2002

Post » Śro sty 19, 2011 16:33 Re: Trochę srebrnej biżuterii też sygn. Do remontu. Zapraszam :)

margaretka2002 pisze:
OKI pisze:połysk to zależy od stopnia wypolerowania akurat, 925 to najwyższa próba stosowana w biżuterii obecnie. I rzadko się spotyka inne, niższe próby to właśnie do bigli, zapięć itd. - tam gdzie musi być twardszy i bardziej sprężysty metal, albo się wtedy stal daje.

Kurde, to Ty mialas chlopa jubilera, nie ja. :lol: :lol: :lol: Mam na takie jasne, blyszczace, moze to jest oksydowane, kto wie.

Nie, oksydowane jest czarne (względnie czarniawe), a jasne matowe ? :roll: Matowe = takie niewypolerowane :mrgreen:
I czy alergia dotyczy tylko kolczyków, czy np. bransoletek i pierdziunków też?

OKI

Post » Śro sty 19, 2011 16:45 Re: Trochę srebrnej biżuterii też sygn. Do remontu. Zapraszam :)

OKI pisze:
margaretka2002 pisze:

Nie, oksydowane jest czarne (względnie czarniawe), a jasne matowe ? :roll: Matowe = takie niewypolerowane :mrgreen:

Dotyczy wszystkiego i moze byc jasne matowe, owszem tez.

margaretka2002

Post » Śro sty 19, 2011 16:47 Re: Trochę srebrnej biżuterii też sygn. Do remontu. Zapraszam :)

margaretka2002 pisze:
OKI pisze:
margaretka2002 pisze:Kurde, to Ty mialas chlopa jubilera, nie ja. :lol: :lol: :lol: Mam na takie jasne, blyszczace, moze to jest oksydowane, kto wie.

Dotyczy wszystkiego i moze byc jasne matowe, owszem tez.

Hhhhmmm, to może Ty masz na lakier alergię? Nie na srebro :roll:

OKI

Post » Śro sty 19, 2011 17:31 Re: Trochę srebrnej biżuterii też sygn. Do remontu. Zapraszam :)

zalicytuję jak ochłonę! Tyle cudeniek!

Fliege36

Od: Śro wrz 01, 2010 16:32

[poprzednia][następna]