margaretka2002 pisze:Nr 13 za 12 zl, dlaczego mi nic nie powiedzialas, ze masz bazarek?Najwyzej dostane uczulenia...
Margaretko
Kiedy miałam powiedzieć? Dopiero wrzuciłam
margaretka2002 pisze:Nr 13 za 12 zl, dlaczego mi nic nie powiedzialas, ze masz bazarek?Najwyzej dostane uczulenia...
OKI pisze:margaretka2002 pisze:Nr 13 za 12 zl, dlaczego mi nic nie powiedzialas, ze masz bazarek?Najwyzej dostane uczulenia...
Margaretko![]()
margaretka2002 pisze:OKI pisze:margaretka2002 pisze:Nr 13 za 12 zl, dlaczego mi nic nie powiedzialas, ze masz bazarek?Najwyzej dostane uczulenia...
Margaretko![]()
Mam nadzieje, ze to sa starocie z czasow, kiedy jeszcze do srebra nikt zadnych ulepszaczy nie dodawal.
Iweta pisze:Proszę za wywoławcza 5, 6 i 8
OKI pisze:Tak circa 1994-5Ale ulepszacze dawali od zawsze
Tylko różne
![]()
Ale pętelki może dorwiesz ze stali chirurgicznej?
margaretka2002 pisze:OKI pisze:Tak circa 1994-5Ale ulepszacze dawali od zawsze
Tylko różne
![]()
Dobra tam, od razu nie umre.Mysle, ze jak to nie jest "sterling silver" to bedzie git.
OKI pisze:margaretka2002 pisze:OKI pisze:Tak circa 1994-5Ale ulepszacze dawali od zawsze
Tylko różne
![]()
Dobra tam, od razu nie umre.Mysle, ze jak to nie jest "sterling silver" to bedzie git.
Małgoś, 925 to jest właśnie "sterling silver", o ile się nie mylę![]()
![]()
Natomiast ta jedna orygialna pętelka jest na pewno dużo niższej próby, bo 925 się nie nadaje, za miękkie jest (sztyfty są z 925 i gniotą się od patrzenia).
Będę dziś u jubilera, to wypytam jeszcze na pewno
niestety osobistego jubilera pogoniłam te naście lat temu i większość zdążyłam zapomnieć
margaretka2002 pisze:OKI pisze:margaretka2002 pisze:Dobra tam, od razu nie umre.Mysle, ze jak to nie jest "sterling silver" to bedzie git.
Małgoś, 925 to jest właśnie "sterling silver", o ile się nie mylę![]()
![]()
Natomiast ta jedna orygialna pętelka jest na pewno dużo niższej próby, bo 925 się nie nadaje, za miękkie jest (sztyfty są z 925 i gniotą się od patrzenia).
Będę dziś u jubilera, to wypytam jeszcze na pewno
niestety osobistego jubilera pogoniłam te naście lat temu i większość zdążyłam zapomnieć
No moze, w kazdym razie jak jest takie wloskie blyszczace to alergia na bank. Po normalnym 925 nic mi sie nie dzieje. Osobistego mowisz...![]()
OKI pisze:połysk to zależy od stopnia wypolerowania akurat, 925 to najwyższa próba stosowana w biżuterii obecnie. I rzadko się spotyka inne, niższe próby to właśnie do bigli, zapięć itd. - tam gdzie musi być twardszy i bardziej sprężysty metal, albo się wtedy stal daje.
A np. na oksydowane, matowione itd. nie masz alergii? Bo szczerze mówiąc ten połysk mnie zdziwił
margaretka2002 pisze:OKI pisze:połysk to zależy od stopnia wypolerowania akurat, 925 to najwyższa próba stosowana w biżuterii obecnie. I rzadko się spotyka inne, niższe próby to właśnie do bigli, zapięć itd. - tam gdzie musi być twardszy i bardziej sprężysty metal, albo się wtedy stal daje.
A np. na oksydowane, matowione itd. nie masz alergii? Bo szczerze mówiąc ten połysk mnie zdziwił
Kurde, to Ty mialas chlopa jubilera, nie ja.![]()
![]()
Mam na takie jasne, blyszczace, moze to jest oksydowane, kto wie.
OKI pisze:margaretka2002 pisze:OKI pisze:połysk to zależy od stopnia wypolerowania akurat, 925 to najwyższa próba stosowana w biżuterii obecnie. I rzadko się spotyka inne, niższe próby to właśnie do bigli, zapięć itd. - tam gdzie musi być twardszy i bardziej sprężysty metal, albo się wtedy stal daje.
Kurde, to Ty mialas chlopa jubilera, nie ja.![]()
![]()
Nie, oksydowane jest czarne (względnie czarniawe), a jasne matowe ?Matowe = takie niewypolerowane
![]()
I czy alergia dotyczy tylko kolczyków, czy np. bransoletek i pierdziunków też?
margaretka2002 pisze:OKI pisze:margaretka2002 pisze:Kurde, to Ty mialas chlopa jubilera, nie ja.![]()
![]()
Nie, oksydowane jest czarne (względnie czarniawe), a jasne matowe ?Matowe = takie niewypolerowane
![]()
I czy alergia dotyczy tylko kolczyków, czy np. bransoletek i pierdziunków też?
Dotyczy wszystkiego i moze byc jasne matowe, owszem tez.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości