Proszę o zamknięcie wątku

Forum na prywatne aukcje, oferty i ogłoszenia.

Post » Śro lip 06, 2011 10:15 Re: Mydła Mruczeńki- zapisz się na sierpień!Warto :)

Na 1 stronie garść informacji. Śledzę przesyłki na poczcie polskiej i chyba produkcja zacznie się w weekend :)
Obrazek

Mruczeńka1981

Od: Sob gru 29, 2007 17:12

Post » Śro lip 06, 2011 11:10 Re: Mydła Mruczeńki- zapisz się na sierpień!Warto :)

pikne :D a ja klikam :ryk:
krynia08

Post » Śro lip 06, 2011 11:20 Re: Mydła Mruczeńki- zapisz się na sierpień!Warto :)

krynia08 pisze:pikne :D a ja klikam :ryk:

no i ja i za produkcję :ok: :ok: Obrazek :ok:
Klara i Filip. Obrazek

Hanulka

Od: Pon lip 06, 2009 14:17

Post » Śro lip 06, 2011 12:02 Re: Mydła Mruczeńki- zapisz się na sierpień!Warto :)

Thorkatt pisze:
Mruczeńka1981 pisze:Eskimosi jedzą mydło?

teraz prawdziwych Eskimosów juz nie ma, ale dla nich każdy tłuszcz to był skarb.
Centkiewiczowie też o tym pisali np. w lekturze "Anaruk, chlopiec z Grenlandii"

Czytałam :)
Hmmm... może się mama zapatrzyła na jakiegoś, bo jako bobas w szpitalu wszyscy mówili że jestem eskimoska bo miałam skośne oczka ;)
A mydło bym zjadła ze względu na zapach kokosu, na samą myśl o tym zapachu już mi ślinka lecie ;)
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Śro lip 06, 2011 14:53 Re: Mydła Mruczeńki- zapisz się na sierpień!Warto :)

Doczekać się nie mogę :mrgreen: . Te dwa to na "spróbkę", ale coś czuję, że na dwóch się nie zakończy Obrazek
Otwieraj fabryczkę :lol:
Mam nadzieję, że to dla dzieci przypasuje suchej skórze mojej córki :roll:
salma75

Post » Śro lip 06, 2011 15:32 Re: Mydła Mruczeńki- zapisz się na sierpień!Warto :)

Mój wet zamówił dziś 15 mydełek- oooooooohhhhh :mrgreen:

Dzisiaj w ramach eksperymentów zrobiłam mydelko czekoladowo-kawowo-migdałowe, ale na innej bazie niż do normalnych mydełek. Ciekawe, czy będą chętni :lol:
Obrazek

Mruczeńka1981

Post » Śro lip 06, 2011 17:26 Re: Mydła Mruczeńki- zapisz się na sierpień!Warto :)

Ja jestem chętna, moje ukochane zapachy i smaki :mrgreen:

edka11

Od: Wto sty 29, 2008 11:24

Post » Śro lip 06, 2011 19:29 Re: Mydła Mruczeńki- zapisz się na sierpień!Warto :)

Mruczeńka1981 pisze:Mój wet zamówił dziś 15 mydełek- oooooooohhhhh :mrgreen:

Dzisiaj w ramach eksperymentów zrobiłam mydelko czekoladowo-kawowo-migdałowe, ale na innej bazie niż do normalnych mydełek. Ciekawe, czy będą chętni :lol:

edka11 pisze:Ja jestem chętna, moje ukochane zapachy i smaki :mrgreen:

Ja też chetnie wypróbuję :wink:
Mój niewidomy i głuchy Boguś - MISTER niepełnosprawnych kotów Obrazek.... [*]

Iweta

Od: Czw cze 01, 2006 18:42

Post » Śro lip 06, 2011 19:31 Re: Mydła Mruczeńki- zapisz się na sierpień!Warto :)

Mruczeńka1981 pisze:Mój wet zamówił dziś 15 mydełek- oooooooohhhhh :mrgreen:

:mrgreen:
krynia08

Post » Śro lip 06, 2011 21:51 Re: Mydła Mruczeńki- zapisz się na sierpień!Warto :)

Czy można jeszcze zamawiać?
Obrazek

gaota

Od: Pt cze 19, 2009 9:10

Post » Śro lip 06, 2011 23:33 Re: Mydła Mruczeńki- zapisz się na sierpień!Warto :)

właśnie? można? :)
edit.. : a może jaśmin albo bez? Kurcze kurcze tak za mną chodzą te zapachy ;)
jeszcze tak sobie myślę, że super by było gdybyś w pierwszym poście napisała tak mniej więcej
co poszczególne dodatki dają ciału, bo ja np mam bardzo suchą skórę, ale nie wiem co dobrze by ją nawilżyło..
zawsze to jakaś podpowiedź :)
a swoją drogą, to coś czuję, że niemałą fabryczkę mydełek niebawem otworzysz :)

iskra666

Od: Wto sty 10, 2006 12:13

Post » Czw lip 07, 2011 6:59 Re: Mydła Mruczeńki- zapisz się na sierpień!Warto :)

Jaśmin i bez to w przyszłości Kochane, bo nie mam na razie jak inwestować więcej :) Ale jak posprzedaję pierwszą partię to pomyślę nad kwiatowymi-obiecuję!!
Obrazek

Mruczeńka1981

Post » Czw lip 07, 2011 7:00 Re: Mydła Mruczeńki- zapisz się na sierpień!Warto :)

gaota pisze:Czy można jeszcze zamawiać?

no jasne, ale dostawa koniec sierpnia :oops:
Obrazek

Mruczeńka1981

Post » Czw lip 07, 2011 11:30 Re: Mydła Mruczeńki- zapisz się na sierpień!Warto :)

Wyobraźcie sobie, że wszystko już jest na poczcie, ale listonosz nie wziął, bo powyżej 3 kg :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

Dzisiaj po pracy M pojedzie na pocztę i zrobi tam jesień średniowiecza :evil: :evil: :evil:
Obrazek

Mruczeńka1981

Post » Czw lip 07, 2011 12:49 Re: Mydła Mruczeńki- zapisz się na sierpień!Warto :)

Rodzaje mydełek z masłem Shea
Shea-wyjątkowy składnik

Drzewo Karite jest w Afryce uważane za święte. Nie bez powodu: żywi, leczy, służy rytualnym namaszczeniom. Pozwala przetrwać i wyznacza rytm życia. Tłuszcz z afrykańskiego masłosza popularnie zwany masłem Shea lub Karite to kosmetyk uniwersalny, o bardzo różnorodnym zastosowaniu, który warto mieć zawsze pod ręką.

Drzewa masłosza nie można uprawiać na plantacjach, bowiem rośnie ono wyłącznie w dzikim, pierwotnym buszu, o specyficznym mikroklimacie. Jest to roślina dość kapryśna, ponieważ by wydała pierwsze owoce trzeba czekać około 15 lat. Aby zebrać większe zbiory potrzeba wiec około 25-30 lat.
Jedno dorosłe drzewo masłosza produkuje co roku 15 -20 kg owoców, co pozwala na wyprodukowanie tylko około 1,5 kg czystego masła karite. Owoce w połowie składają się z tłuszczu i wyglądem przypominają zielone oliwki lub zminiaturyzowane avocado.

Obecne w karite kwasy tłuszczowe (oleinowy, stearynowy, palmitynowy i linolenowy) są niemal identyczne z kwasami tłuszczowymi znajdującymi się w warstwie rogowej naskórka. Dlatego karite jest tak doskonale tolerowane i wchłaniane przez skórę. Prócz tego zawiera w sobie związki dezynfekujące skórę i gojące podrażnienia. Te pielęgnacyjne właściwości wykorzystują afrykańskie kobiety używając go głównie jako balsamu do ciała, chroniąc skórę przed palącym słońcem.
Karite ma właściwości kojące i dezynfekujące, pozwala więc leczyć rozmaite dolegliwości. Wysmarowywanie we włosy pomaga pozbyć się łupieżu i wykurować łamliwe końcówki. Nakładane na oparzoną skórę przyspiesza jej gojenie, koi też drobne rany i ułatwia gojenie się blizn. Ciężarne kobiety smarują nim skórę by uniknąć rozstępów. Lecznicze działanie tłuszczu z masłosza wykorzystują też medycy. Dermatolodzy zalecają go osobom cierpiącym na nadmierne złuszczanie się naskórka, natomiast pediatrzy przepisują go niemowlętom skłonnej do podrażnień skórze.

Mydełko cynamonowe z masłem Shea

Idealne na początek dnia. Dodaje energii, poprawia nastrój. Zapach kumaryny zawartej w cynamonie przypomina woń skoszonego siana, połączonego z wanilią. Wykazuje działanie uspokajające, relaksujące na mięśnie gładkie i prążkowane, przeciwobrzękowe i przeciwbólowe.

Mydełko cynamonowo-kawowe z masłem Shea

Idealne dla suchej skory, która wymaga regeneracji. Cynamon dodaje energii oraz poprawia nastrój. Zmielone ziarenka kawy peelingują i masują skórę. Działają ujędrniająco i pomagają zwalczać cellulit. Zapach kawy działa pobudzająco.

Mydełko lawendowe z masłem Shea

Delikatne,z dodatkiem suszonych kwiatów lawendy, o ziołowo-kwiatowym zapachu olejku lawendowego.

Naturalny olejek eteryczny otrzymywany jest z rośliny Lavandula officinalis (czasami
bywa nazywany Lavandula augustifolia lub Lavandula vera). Rośnie głównie na
południowych zboczach gór. Lawenda rośnie w całej Europie, nawet w Anglii dokąd
została sprowadzona przez Rzymian, lecz najlepsza gatunkowo lawenda pochodzi z
krajów basenu Morza Śródziemnego.Lawenda ma działanie uspokajające. Łagodzi
depresje, lęki, stany podenerwowania., ułatwia zasypianie - szczególnie przy
bezsenności spowodowanej zdenerwowaniem. Z drugiej strony pobudza przy
ociężałości umysłowej i zmęczeniu psychicznym - stymuluje pracę układu nerwowego.
Bakteriobójcze i grzybobójcze działanie olejku często wykorzystuje się
do pielęgnacji skóry a szczególnie w walce z grzybicami skóry, stanami zapalnymi
skóry, egzemami, a nawet z trądzikiem, łupieżem i rozstępami skóry.
Olejek zapobiega gromadzeniu się płynów w organizmie dzięki czemu może
być wykorzystywany w leczeniu cellulite i otyłości (kąpiele, masaż).

Mydełko jogurtowo-imbirowe z masłem Shea

Polecane dla skóry przesuszonej, wrażliwej, skłonnej do alergii. Jogurt odżywia
i wygładza skórę. Olejek imbirowy stosuje się w preparatach wyszczuplająco-
modelujących, bo pobudza krążenie i przyspiesza spalanie tłuszczu, walczy z
cellulitem. Pełen świeżości i egzotyki zapach imbirowy jest bazą wielu perfum.

Mydło kokosowe z masłem Shea

Olej kokosowy zawiera duże ilości kwasu laurynowego, który wykazuje silne
działanie przeciwbakteryjne. Stwierdzono, że doskonale eliminuje bakterie
wywołujące trądzik (acne vulgaris). Duża zawartość witaminy E (przeciwutleniacz)
i minerałów, które dzięki zdolności penetracji przedostają się do naskórka.
Olej przywraca skórze równowagę wodno-tłuszczową i podnosi poziom nawilżenia i
sprężystość. Odpowiedni dla suchej, zniszczonej skóry, z uszkodzeniami
posłonecznymi lub zwiotczałej.
Olej od wieków używany do pielęgnacji włosów, zwłaszcza suchych, zniszczonych,
z tendencją do wypadania. Łatwo wnika w strukturę włosów działając regenerująco,
nawilżająco. Powierzchnia włosów się wygładza co zabezpiecza łuski przed
uszkodzeniem. W mydle pozostaje sporo niezmydlonego oleju co pozwala mu
zachować jego własności.
Uwaga: mydło jest mocno przetłuszczone. Zawiera sporo niezmydlonego oleju
kokosowego, który może pozostawać na włosach. Proponuję używać je jak
maseczkę do regeneracji włosów - wmasować pianę we włosy, pozostawić na
kilka minut, a następnie (w razie potrzeby) zmyć innym, nie tak bardzo
przetłuszczonym mydłem i ewentualnie spłukać lekko zakwaszoną wodą.
Obrazek

Mruczeńka1981

[poprzednia][następna]