Badania profilaktyczne Poznań

Informacje i opinie o lekarzach weterynarii, klinikach i gabinetach.

Moderator: Moderatorzy

Post » Śro paź 30, 2024 9:46 Badania profilaktyczne Poznań

Ile płacicie za pełne badanie krwi u kota? Tak żeby zbadać nerki, wątrobę, tarczycę.
Jak się nazywają te badania - czy to jest ta "morfologia i biochemia"? Czy musi być rozmaz, w jakim celu się go robi?
Czytając forum tak zrozumiałam, że można zrobić badania bezpośrednio w laboratorium i są one dokładniejsze - o co chodzi?

Może ktoś zna w Poznaniu nierujnujący kieszeni gabinet, gdzie można zbadać koty.
Pozdrawiam

mandarynka103

Od: Śro mar 01, 2023 8:54

Post » Śro paź 30, 2024 10:01 Re: Badania profilaktyczne Poznań

Ostatnio płaciłam za panel geriatryczny (wątroba, nerki, trzustka, tarczyca plus dużo innych) plus fiv/felv 260 zł, materiał pobrany u weta i wysłany do badania do Vetlabu we Wrocławiu.

errato

Od: Sob wrz 28, 2024 16:36

Post » Czw paź 31, 2024 11:33 Re: Badania profilaktyczne Poznań

480 zł takie badania na Mazowszu
...
W jaki sposób sama wysyłasz materiał do laboratorium?
Dzwoniłam do 3 laboratoriów, w tym do Vetlabu w Warszawie i tylko przez weterynarza przyjmują próbki

mandarynka103

Post » Czw paź 31, 2024 15:33 Re: Badania profilaktyczne Poznań

No oczywiście, że przez weta ;) Oni pobierają materiał i wysyłają kurierem.

errato

Post » Czw paź 31, 2024 17:58 Re: Badania profilaktyczne Poznań

W niektórych gabinetach robią badania krwi na miejscu, inne wysyłają do laboratorium. Myślisz, że jest różnica w jakości, tzn. wiarygodności tych badań?

mandarynka103

Post » Czw paź 31, 2024 23:41 Re: Badania profilaktyczne Poznań

Tak, ostatnio była dyskusja na ten temat na forum, ale nie pamiętam, w którym wątku.

errato

Post » Pt lis 01, 2024 0:07 Re: Badania profilaktyczne Poznań

mandarynka103 pisze:W niektórych gabinetach robią badania krwi na miejscu, inne wysyłają do laboratorium. Myślisz, że jest różnica w jakości, tzn. wiarygodności tych badań?

mandarynka103 pisze:W niektórych gabinetach robią badania krwi na miejscu, inne wysyłają do laboratorium. Myślisz, że jest różnica w jakości, tzn. wiarygodności tych badań?

Zdecydowanie, jeśli to badania profilaktyczne, to laboratorium zewnętrzne. Twój wet pobiera krew i trzeba sobie zażyczyć, że badania ma wykonać laboratorium zewnętrzne.
Komputerki w gabinetach wetowskich są zbyt niedokładne. Wyłapują stany ostre ale do monitorowania stanów przewlekłych lub właśnie profilaktyki zupełnie się nie sprawdzają.
Wiadomo, że wychodzi to drożej ale po co Ci badania, na których nie można polegać? A, co gorsze można kotu zaszkodzić.
Wniosek wyciągnęłam taki, że na cito, jak coś się dzieje z kotem to jak najbardziej, robimy badania na miejscu. Po pierwsze mamy szybko wynik i można działać a po drugie, jak po kocie widać chorobę to już przekroczenia norm będą duże i nawet wetowski sprzęt to wychwyci. W przeciwnym wypadku żądam wysłania materiału do laboratorium zewnętrznego.
Uroda moja nie sięga szczytu szczytów, ale mój pies patrzy na mnie oczami pełnymi zachwytu
L. J. Kern
1 - Trudne początki kota Dropsa
2 - Drops + reszta (trudne życie)
3 - Drops + koty
Amorka i Mumiś

Obrazek

ewkkrem

Od: Czw lip 27, 2017 15:20

Post » Pt lis 01, 2024 0:09 Re: Badania profilaktyczne Poznań

Zdecydowanie, jeśli to badania profilaktyczne, to laboratorium zewnętrzne. Twój wet pobiera krew i trzeba sobie zażyczyć, że badania ma wykonać laboratorium zewnętrzne.
Komputerki w gabinetach wetowskich są zbyt niedokładne. Wyłapują stany ostre ale do monitorowania stanów przewlekłych lub właśnie profilaktyki zupełnie się nie sprawdzają.
Wiadomo, że wychodzi to drożej ale po co Ci badania, na których nie można polegać? A, co gorsze można kotu zaszkodzić.
Wniosek wyciągnęłam taki, że na cito, jak coś się dzieje z kotem to jak najbardziej, robimy badania na miejscu. Po pierwsze mamy szybko wynik i można działać a po drugie, jak po kocie widać chorobę to już przekroczenia norm będą duże i nawet wetowski sprzęt to wychwyci. W przeciwnym wypadku żądam wysłania materiału do laboratorium zewnętrznego.[/quote]
Uroda moja nie sięga szczytu szczytów, ale mój pies patrzy na mnie oczami pełnymi zachwytu
L. J. Kern
3 - Drops + koty
Amorka i Mumiś

Obrazek

ewkkrem

Post » Pt lis 01, 2024 0:09 Re: Badania profilaktyczne Poznań

dubel :oops:
L. J. Kern
3 - Drops + koty
Amorka i Mumiś

Obrazek

ewkkrem

Post » Pt lis 01, 2024 11:40 Re: Badania profilaktyczne Poznań

Dziękuję Wam, o to mi chodziło

mandarynka103

Post » Śro lis 20, 2024 11:31 Re: Badania profilaktyczne Poznań

Czy dotyczy ta zasada również badań moczu? (tj. że lepiej przez laboratorium zewnętrzne)

mandarynka103