http://zabilimipsa.pl/
nie wiem co wiecej tu napisac... bo to co mi sie na jezyk nasuwa nie nadaje sie do zamieszczenia na forum...
[*] dla wszystkich...
Moderator: Moderatorzy
etulka pisze:tak nie mmozna pojsc z psem bezpiecznie na spacer z psem, bo sa zakazy albo wprowadzania albo puszczania luzem.
Ustawa o lasach z dnia 28 września 1991r. określa, że pies musi być na smyczy.
Art. 30. 1. W lasach zabrania się:
1) zanieczyszczania gleby i wód,
2) zaśmiecania,
3) rozkopywania gruntu,
4) niszczenia grzybów oraz grzybni,
5) niszczenia lub uszkadzania drzew, krzewów lub innych roślin,
6) niszczenia urządzeń i obiektów gospodarczych, turystycznych i technicznych oraz znaków i tablic,
7) zbierania płodów runa leśnego w oznakowanych miejscach zabronionych,
8. rozgarniania i zbierania ściółki,
9) wypasu zwierząt gospodarskich,
10) biwakowania poza miejscami wyznaczonymi przez właściciela lasu lub nadleśniczego,
11) wybierania jaj i piskląt, niszczenia lęgowisk i gniazd ptasich, a także niszczenia legowisk, nor i mrowisk,
12) płoszenia, ścigania, chwytania i zabijania dziko żyjących zwierząt,
13)puszczania psów luzem,
14) hałasowania oraz używania sygnałów dźwiękowych, z wyjątkiem przypadków wymagających wszczęcia alarmu.
a Las to:
Art. 3. Lasem w rozumieniu ustawy jest grunt:
1) o zwartej powierzchni co najmniej 0,10 ha, pokryty roślinnością leśną (uprawami leśnymi) - drzewami i krzewami oraz runem leśnym - lub przejściowo jej pozbawiony:
a) przeznaczony do produkcji leśnej lub
b) stanowiący rezerwat przyrody lub wchodzący w skład parku narodowego albo
c) wpisany do rejestru zabytków,
2) związany z gospodarką leśną, zajęty pod wykorzystywane dla potrzeb gospodarki leśnej: budynki i budowle, urządzenia melioracji wodnych, linie podziału przestrzennego lasu, drogi leśne, tereny pod liniami energetycznymi, szkółki leśne, miejsca składowania drewna, a także wykorzystywany na parkingi leśne i urządzenia turystyczne.
mary2004 pisze:Ja bardzo przepraszam, ale chciałabym się w takim razie dowiedzieć, gdzie mój pies może pobiegać luzem?
...
Mimo to, raz właśnie zaczepił mnie taki wielmożny Pan "myśliwy" i powiedział, z satysfakcją w głosie, że jak moj pies zejdzie ze ścieżki, to on go osobiście zastrzeli. Wyraziłam powątpiewania, co do jego stanu psychicznego i poszłam dalej. ...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości