Małpki w sklepie zoologicznym

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Śro lut 20, 2013 13:19 Małpki w sklepie zoologicznym

Witam,

bedąc parę dni temu w sklepie zoologicznym w M1 w Czeladzi widziałam tam w wolierach wystawione na sprzedaż małpki - jedną pigmejkę i dwie tamaryny (chyba, o ile dobrze pamiętam), w cenach dość konkretnych.
Małpki nie wyglądały na chore, zabiedzone czy w jakikolwiek sposób uciśnione. Miały domki, jakieś sznury, drabinki, gałęzie. Ale wystawianie ich na sprzedaż tam, w rażącym świetle, przy tabunach ludzi pukających w szyby wolier (dość sporych), przy ograniczonych rozrywkach wydało mi sie bardzo nie na miejscu.
Długo przygladałam się pigmejkowi i wydał mi sie on bardzo... zrezygnowany :(
Mam wrażenie, być może mylne, że ten pigmejek siedzi tam już bardzo długo. Conajmniej rok temu w tej samej wolierze siedziały dwie takie małpki i bardzo możliwe, że on jest jedną z nich, bo przecież mimo wszystko małpki chyba nie są aż tak rozchwytywane.

Pytanie mam do Was takie: czy według Waszej wiedzy, sprzedaż tak inteligentnych, wrażliwych zwierząt może w świetle prawa odbywać się w sklepach zoo? Czy nie powinna być ograniczona do hodowli? Czy jest jakaś instytucja, fundacja, cokolwiek, komu można by to zgłosić?

Wiem, że w sklepach zoo sprzedaje się także psy i koty i że jest to żałosne, ale widok tego do bólu znudzonego pigmejka bardzo mnie poruszył.

Szukałam potem w necie jakichś informacji o trzymaniu takich małpek w domach i znalazłam między innymi taką, że małpki te uwielbiają towarzystwo innych zwierząt domowych, jak psy i koty i chetnie jeżdżą na ich grzbietach :D
Wizja mego Rudzielca z pigmejkiem na grzbiecie wydała się dość... kuriozalna :)

Pozdrawiam i byłabym wdzięczna, gdyby ktoś mógł mnie jakoś oświecić i nakierować.

Eunice
Eunice i Szura i Red :)

Komm in mein Boot
die Sehnsucht wird
der Steuermann

Eunice

Od: Śro mar 30, 2005 8:06

Post » Śro lut 20, 2013 13:24 Re: Małpki w sklepie zoologicznym

Myślę że muszą mieć na to zezwolenia bo jak piszesz jest to od dłuższego czasu...rok 8O i pewnie dobrałby im się ktoś do ,,skóry" jakby coś szło bez zezwoleń. Na handel zwierzętami z jednej listy nie trzeba zezwoleń a z innej trzeba. Pewnie takie egzotyczne zwierzęta są na tej drugiej liście. Szkoda zwierzaków, też by mi serce pękło. Ale to jak w zoo. Tylko tam mają większe wybiegi... :(

Lila84

Od: Pon lip 02, 2012 14:52

Post » Sob lut 23, 2013 2:07 Re: Małpki w sklepie zoologicznym

Nie ma prawnego zakazu sprzedaży małp poza miejscem hodowli, jeżeli zwierzak ma papiery (CITES) to można go legalnie sprzedać.
Psów i kotów poza hodowlą sprzedawać nie można, tym bardziej nie rasowych.
Mój piesek - serduszko u moich stóp [*]

harpia

Od: Sob lis 15, 2003 23:43