Jeżynki już nie szukają miejsca

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Sob paź 06, 2012 14:16 Jeżynki już nie szukają miejsca

Domu tymczasowego, a właściwie możliwości przezimowania w piwnicy szuka jeżynka. Niunia na razie jest leczona, ale po wyleczeniu jak najbardziej- poparzona, zarobaczona, mało przybiera na wadze. Kolejna ma zapalenie płuc, jest leczona. Może nie przeżyć. Jest jest jeszcze mała i mniejsza.

Obrazek

Wątek na dogo

http://www.dogomania.pl/forum/threads/2 ... a-szuka-DT

Info na temat jeżyka :

Jeż bezpieczny, będzie przebywa w domu u dziewczyny z dogo :) Dużo osób było zaangażowanych w pomoc jeżowi :) Bardzo dziękujemy wszystkim :)

Jeż przebywał w woj. małopolskim.

Ogłoszenie z tablica.pl

http://tablica.pl/oferta/jez-lesny-ID1B ... 84f97;r:;s:

Może ktoś przygarnie zwierzątko na jakiś czas ?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To chyba chłopczyk.
Ostatnio edytowano Wto lis 06, 2012 19:30 przez dorobella, łącznie edytowano 5 razy

dorobella

Od: Wto sty 06, 2009 19:52

Post » Sob paź 06, 2012 16:27 Re: DT dla jeża okolice małopolskiego/śląskiego

Dorotko ,gdyby był transport do wawy to jeż mógłby zamieszkać w ogrodzie mojej kol. ma tam fajną jeżownię :wink: karmi doskonale .
Obrazek

dorcia44

Od: Pt maja 19, 2006 20:20

Post » Sob paź 06, 2012 18:22 Re: DT dla jeża okolice małopolskiego/śląskiego

Po jeża trzeba jechać do Miechowa, google maps twierdzi, że to ok. godziny do Krakowa i ok. 1.5 godziny od Katowic.

dorobella

Post » Pt paź 12, 2012 22:02 Re: Jeż ma DT :)

a jeże leśne można trzymać w domu? wiem, że aktualnie szał na pigmejskie, ale takie..?

meg1

Od: Śro cze 29, 2011 0:37

Post » Sob paź 13, 2012 0:47 Re: Jeż ma DT :)

meg1 pisze:a jeże leśne można trzymać w domu? wiem, że aktualnie szał na pigmejskie, ale takie..?

Jeże są pod ochroną i nie wolno ich przetrzymywać w domu. Natomiast zgodnie z prawem - każdy obywatel musi udzielić chronionemu zwierzęciu pomocy, której ono potrzebuje. Jeśli jeż jest zbyt mały, żeby przeżyć zimę, ranny, chory, wygłodzony, jego dom uległ zniszczeniu itd.
Jeż może sobie odmrozić łapki brodząc po śniegu w poszukiwaniu pokarmu. Czasami budzą się w zimie, bez pomocy człowieka mogłyby nie przeżyć. Tak samo w okresie jesiennych chłodó, kiedy pokarmu jest mniej- można dokarmiać jeże. Co sprytniejsze pożywią się karmą dla kotów, psów.

Jeżom nie wolno dawać mleka krowiego i innych produktów.

dorobella

Post » Sob paź 13, 2012 0:54 Re: Jeż ma DT :)

a, rozumiem. bo to tak wygląda trochę jak oferta "oddam jeża w dobre ręce", dlatego pytam :)

meg1

Post » Sob paź 13, 2012 1:07 Re: Jeż ma DT :)

Takie było ogłoszenie, że osoba chciała oddać jeża, a ponieważ świrów nie brakuje- zależało nam, żeby jeż trafił do mądrej osoby i żeby mógł wrócić na wolność.
Każdy jeż jest cenny.

dorobella

Post » Pt paź 19, 2012 19:10 Re: Jeżynka szuka DT

Pozwolę sobie zacytować pewien fragment ze stron Ekostraży. Dzisiaj znajoma powiedziała mi "Ja spotykam same rozjechane jeże". Mam taką schizę, że gdy widzę zwłoki zwierzęcia na ulicy, poboczu- sprawdzam czy żyje, czy wymaga pomocy, czy też nie trzeba mu skrócić cierpień. Jeśli mam możliwość przenoszę na pobocze. Z ciałami jeży jest łatwo, nie są duże. Czasem tylko zastanawiam się czy jeż nie zostawił dzieci.

Jeżynka Niunia nie została spalona jak wiele innych jeży, nie potrącił ją samochód, nie zagryzł pies... więc ma szansę w spokoju doczekać wiosny. Inne jeże mogą nie mieć takiego szczęścia. Przecież dla wielu - widok brnącego w śniegu jeża nie jest niczym szczególnym.

"Głodne, spragnione, wyczerpane zimową hibernacją, wiosną jeże wyruszają na poszukiwanie pokarmu i partnerów do prokreacji. To ten okres, gdy jak zauważa Pat Morris („The New Hedgehog Book”), pędzą tak szybko przed siebie jak gdyby „poruszały się na kółkach”, a nie walecznie dzięki szybkim ruchom małych nóżek.

Wyruszą w ogóle, jeśli wcześniej dotrwają do i przeżyją hibernację, nie zostaną przez psa wygrzebane z norki zimą często ku uciesze jego właściciela lub unikną spalenia wraz z ogrodowymi śmieciami późnym lutowym popołudniem. A jak wyruszą, ewentualnie zostaną potrącone przez samochód, bo nawet nie rozjechane i pozbawione życia na „ raz-dwa”. Często dopiero trzecie auto daje radę po jeżu bezpośrednio przejechać. Ewentualnie konać będą na poboczu drogi, jak się doczołgają z bezwładnymi tylnymi łapkami. Średnio konać da się nawet ponad tydzień, bo archaiczne jeże walczyć potrafią ze śmiercią jak mało kto. Ta ich walka nas onieśmiela, gdy już wiemy że była daremna. I trzeba skończyć. "

http://www.jeze.org.pl/wiosna

dorobella

Post » Sob paź 20, 2012 0:34 Re: Jeżynka szuka DT

Bo to tylko jakiś tam jeż..... niestety, tak wiekszość ludzi postrzega kolczaczki. Wiem, jakie (...) zebrałam np za zgarnianie jeża z jezdni (żywego, zdrowego, tyle, że łaził po ruchliwej ulicy). - fakt, że mam jęzor niewyparzony, to się niecierpliwym kierowcom z nawiązką dostało :twisted: ale sympatyczna reakcja p[rzechodniów tez była ;)

A ja tu z interesem. Też szukam DT dla jeża. Malutkiego (tzn nie niemowlę na szczęście, ale jeżykowe dziecko).
Znalazłam toto w wiacie śmietnika, raczej chudy, mieści mi się na skulonej dłoni, więc szans na przetrwanie zimy nie ma żadnych. Jutro go zabiorę do weta, niech go obejrzy (chociaz mały wygląda ok), zważę i ew. odpchlę, na razie dostał schronienie i żarełko.

Mimo wszystko wolałabym żeby go ktoś mądry przejął, bo a. zwierzaków mam pod dostatkiem, b. zupełnie mi się nie uśmiecha budowanie mu dużego wybiegu w pokoju, c.byłoby dobrze, gdyby jeża wziął ktoś, kto będzie miał go gdzie na wiosnę wypuścić....
kontakt telefoniczny: 786 116 007 Obrazek

Jeśli komuś coś zalegam (bazarek itp) proszę o kontakt- skleroza ;)

ulvhedinn

Od: Śro wrz 13, 2006 19:09

Post » Sob paź 20, 2012 0:58 Re: Jeżynka szuka DT

Ulv w Kłodzku jest ośrodek dla jeży prowadzony przez pana Jerzego Garę tel. 505 140 960. Najlepiej jak do niego zadzwonisz i z nim porozmawiasz. Z Wrocka do Kłodzka nie jest daleko.

http://www.facebook.com/pages/O%C5%9Bro ... 8049900168

dorobella

Post » Sob paź 20, 2012 15:45 Re: Jeżynka szuka DT

Wiem, ale jakoś mi tak głupio zwalać mu na głowę kłopot- w ośrodku jest sporo jeży, a wiem, że to i niemały koszt i niemałe zaangażowanie czasu i pracy....

ulvhedinn

Post » Sob paź 20, 2012 17:02 Re: Jeżynka szuka DT

Czytałam u nich na stronie FB, że ktoś z Wrocka wyraził chęć zaopiekowania się jeżem, poszukaj w komentarzach.

dorobella

Post » Nie paź 21, 2012 9:57 Re: Jeżynka szuka DT

a jeżynka znalazła już swoją piwnicę do przezimowania?

meg1

Post » Nie paź 21, 2012 21:00 Re: Jeżynka szuka DT

Nie. Na razie rozmawiałam z panem Garą, że jak nie będzie miała objawów chorobowych- można ją wypuścić. Na razie mało je nadal, ma brzydkie kupy, zwymiotowała kilka kilkucentymetrowych glist.
Podobno idzie ochłodzenie. Zobaczę czy dzisiaj będzie lepiej.

Ulv znalazłaś coś dla jeża?

dorobella

Post » Pon paź 22, 2012 19:30 Re: Jeżynka szuka DT

Nie. Też rozmawiałam i moje maleństwo jest zdecydowanie za małe na wypuszczanie (co było niestety do przewidzenia). Na razie siedzi u mnie i nabiera sił. Póki co, tfu, tfu- jest ok ;)

ulvhedinn

[następna]