znow akwariowe problemy - slimaki....

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Sob sty 28, 2012 22:06 znow akwariowe problemy - slimaki....

Krotko przed swietami kupilam do mojego malego akwarium 2 rybki i dwie roslinki ( co dawalo zawrotna liczbe 3 gupikow i 2 glonojadow w 60 litrach wody). Wszystko bylo pieknie ladnie - samica gupika byla kotna - z miotu ostala sie jedna rybka, pozostale gupiki zaczely znikac....
Szukalam rybich zwlok w akwarium - nie ma... Na dzis zostala tylko ta jedna ryba, ktora sie w akwarium urodzila i ... jakies 6-10 slimakow, ktore wprowadzily sie cichaczem.
Rosliny w akwarium rozrosly sie pieknie, widac, ze im to sluzy, tylko co z tymi rybami ?
Czy slimaki, ktorych tak wszyscy nie lubia faktycznie sa tak paskudne ? Nie widze narazie zeby mi rosliny niszczyly, martwi mnie tylko znikniecie ryb....
Co mam zrobic w takiej sytuacji ?
Akwarytka jestem amatorsko - raczej jest to moej hoby

I jeszcze, skoro te moje ryby nie czuly sie u mnie dobrze - czy mozna zalozyc akwarium typowo roslinne ? ( Same rosliny w roznych kolorach, ksztaltach )

nazira

Od: Śro gru 21, 2005 9:22

Post » Nie sty 29, 2012 2:18 Re: znow akwariowe problemy - slimaki....

nazira pisze:I jeszcze, skoro te moje ryby nie czuly sie u mnie dobrze - czy mozna zalozyc akwarium typowo roslinne ? ( Same rosliny w roznych kolorach, ksztaltach )

Jasne, że można :D To się nazywa akwarium holenderskie, zapytaj wujka Googla, to Ci powie o czym pisze. A na ślimaki polecam bardzo symapatyczną rybkę (ki) z gatunku bocja - uwielbiajaą zjadać ślimaki, własnie te drobne przyniesione z roślinami
Obrazek

andorka

Od: Wto kwi 25, 2006 22:33

Post » Nie sty 29, 2012 14:41 Re: znow akwariowe problemy - slimaki....

większość ślimaków nie robi szkód ;)
jeśli Ci one nie przeszkadzają, nie musisz się ich pozbywać.
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Nie sty 29, 2012 18:23 Re: znow akwariowe problemy - slimaki....

Nie, nie przeszkadzaja - poczytalam troche o akwariach holenderskich i mnie to zainteresowalo.
Pytanie tylkio czy moje dwa glonojady moga w takim akwa zostac ?
Zastanawiam sie nad krewetkami...

nazira

Post » Nie sty 29, 2012 19:11 Re: znow akwariowe problemy - slimaki....

nazira pisze:Nie, nie przeszkadzaja - poczytalam troche o akwariach holenderskich i mnie to zainteresowalo.

oczywiscie, ze moga zostac (to zbrojniki?)
a krewetki sa swietne, szczerze polecam :D
KIBOL ZAMIAST DEBILA

enigma

Od: Wto wrz 13, 2005 14:25

Post » Nie sty 29, 2012 19:13 Re: znow akwariowe problemy - slimaki....

Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Nie sty 29, 2012 20:02 Re: znow akwariowe problemy - slimaki....

nazira pisze:Nie, nie przeszkadzaja - poczytalam troche o akwariach holenderskich i mnie to zainteresowalo.

To zależy czy będziesz miała cierpliwość do zbrojników, jeśli wyrwą z korzeniami niechcący czasem trochę roślin w tym super dopieszczonym akwarium holenderskim :P :wink:

Moja zbrojniczka (malusia - 9,5 cm) robi mi czasem trochę "kurzu" między roślinkami. Tyle że u mnie rośliny są przy okazji, a głównie to ryby hoduję 8)
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Nie sty 29, 2012 21:42 Re: znow akwariowe problemy - slimaki....

Obejzalam dokladnie roslinki w moim akwarium, slimory mi dolne liscie poogryzaly w jednym z gatunkow - za malo je karmie czy jak ?

Czytalam o mozliwosci specjalnego zabezpieczenia roslin przed wyrwaniem. Pokombinujemy. I tak przed zmiana na stricte roslinne bede musiala obecne podloze zastapic innym ( znaczy chyba) - obecnie mam piasek a na nim kamyki o srednicy 1-1,5 cm. Staralam sie zeby bylo jak najbardziej naturalnie. Zadnego ryjca piaskowego nie mam wiec koloryt piasku zrobil sie nie ladny...( Piasek na pewno bede wymieniac).
Mam jeszcze duzo lektury przed soba i maly dylemat - bede musiala spisywac nazwy lacinskie roslin, bo chyba sobie z niemieckimi nie poradze...

nazira

Post » Nie sty 29, 2012 21:51 Re: znow akwariowe problemy - slimaki....

Ślimaki, te przywleczone na roślinkach zwykle mnożą sie jak wściekłe, a pożytek z nich żaden, to już lepiej zapuścić sobie ślimaki świderki http://www.bojownik.pl/index.php?showtopic=7952, dużo dobrego w akwarium robią.

Jesli chodzi o podłoże dla roślin lepszy jest drobny żwierek niż piasek - zapewnia lepszą cyrkulację wody wokół korzeni, a na wierzch możesz nasypać grubszego żwiru lub drobne otoczaki, to już jak Ci się bardziej podoba.
Obrazek

andorka

Od: Wto kwi 25, 2006 22:33

Post » Nie sty 29, 2012 21:53 Re: znow akwariowe problemy - slimaki....

andorka pisze:Ślimaki, te przywleczone na roślinkach zwykle mnożą sie jak wściekłe, a pożytek z nich żaden, to już lepiej zapuścić sobie ślimaki świderki http://www.bojownik.pl/index.php?showtopic=7952, dużo dobrego w akwarium robią.

Jesli chodzi o podłoże dla roślin lepszy jest drobny żwierek niż piasek - zapewnia lepszą cyrkulację wody wokół korzeni, a na wierzch możesz nasypać grubszego żwiru lub drobne otoczaki, to już jak Ci się bardziej podoba.

Świderków mam w nadmiarze,moge odstapić :wink: są wielkośći około 1 - 1,5 cm.

kotx2

Post » Nie sty 29, 2012 21:57 Re: znow akwariowe problemy - slimaki....

ale jak świderki mają za dużo jedzenia, to podłoże się w końcu może zacząć samo ruszać :smokin: i wcale nie straszę :twisted:
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Nie sty 29, 2012 21:58 Re: znow akwariowe problemy - slimaki....

*anika* pisze:ale jak świderki mają za dużo jedzenia, to podłoże się w końcu może zacząć samo ruszać :smokin: i wcale nie straszę :twisted:

Zgadza się 8)

kotx2

Post » Nie sty 29, 2012 22:03 Re: znow akwariowe problemy - slimaki....

Ahh te ślimaki fuj fuj :)

Ale ja śię pochwale mam 3 żółwie w wielkim akwarium i z nimi pływaja ryby (wielkopłetwy)i tam nie ma żadnych ślimaków a ryby jak były tak są :)
Puśka Dex Natasza Patryk Gizmo Bryza Kropka ..pies Borys i królik Lolek

wercia

Od: Czw paź 13, 2005 8:32

Post » Pon sty 30, 2012 14:35 Re: znow akwariowe problemy - slimaki....

nazira pisze:Obejzalam dokladnie roslinki w moim akwarium, slimory mi dolne liscie poogryzaly w jednym z gatunkow - za malo je karmie czy jak ?

Czytalam o mozliwosci specjalnego zabezpieczenia roslin przed wyrwaniem. Pokombinujemy. I tak przed zmiana na stricte roslinne bede musiala obecne podloze zastapic innym ( znaczy chyba) - obecnie mam piasek a na nim kamyki o srednicy 1-1,5 cm. Staralam sie zeby bylo jak najbardziej naturalnie. Zadnego ryjca piaskowego nie mam wiec koloryt piasku zrobil sie nie ladny...( Piasek na pewno bede wymieniac).
Mam jeszcze duzo lektury przed soba i maly dylemat - bede musiala spisywac nazwy lacinskie roslin, bo chyba sobie z niemieckimi nie poradze...

jesli nie masz ampularii, to raczej niemozliwe, ze slimaki zjadly zdrowe rosliny
slimaki raczej jadaja te czesci roslin, ktore juz obumieraja
KIBOL ZAMIAST DEBILA

enigma

Od: Wto wrz 13, 2005 14:25

Post » Pon sty 30, 2012 17:21 Re: znow akwariowe problemy - slimaki....

enigma pisze:
nazira pisze:Obejzalam dokladnie roslinki w moim akwarium, slimory mi dolne liscie poogryzaly w jednym z gatunkow - za malo je karmie czy jak ?

jesli nie masz ampularii, to raczej niemozliwe, ze slimaki zjadly zdrowe rosliny
slimaki raczej jadaja te czesci roslin, ktore juz obumieraja

swiderki nie obgryzaja roslin

kotx2

[następna]