Moderator: Moderatorzy
nazira pisze:I jeszcze, skoro te moje ryby nie czuly sie u mnie dobrze - czy mozna zalozyc akwarium typowo roslinne ? ( Same rosliny w roznych kolorach, ksztaltach )
nazira pisze:Nie, nie przeszkadzaja - poczytalam troche o akwariach holenderskich i mnie to zainteresowalo.
Pytanie tylkio czy moje dwa glonojady moga w takim akwa zostac ?
Zastanawiam sie nad krewetkami...
nazira pisze:Nie, nie przeszkadzaja - poczytalam troche o akwariach holenderskich i mnie to zainteresowalo.
Pytanie tylkio czy moje dwa glonojady moga w takim akwa zostac ?
Zastanawiam sie nad krewetkami...
andorka pisze:Ślimaki, te przywleczone na roślinkach zwykle mnożą sie jak wściekłe, a pożytek z nich żaden, to już lepiej zapuścić sobie ślimaki świderki http://www.bojownik.pl/index.php?showtopic=7952, dużo dobrego w akwarium robią.
Jesli chodzi o podłoże dla roślin lepszy jest drobny żwierek niż piasek - zapewnia lepszą cyrkulację wody wokół korzeni, a na wierzch możesz nasypać grubszego żwiru lub drobne otoczaki, to już jak Ci się bardziej podoba.
*anika* pisze:ale jak świderki mają za dużo jedzenia, to podłoże się w końcu może zacząć samo ruszaći wcale nie straszę
nazira pisze:Obejzalam dokladnie roslinki w moim akwarium, slimory mi dolne liscie poogryzaly w jednym z gatunkow - za malo je karmie czy jak ?
Czytalam o mozliwosci specjalnego zabezpieczenia roslin przed wyrwaniem. Pokombinujemy. I tak przed zmiana na stricte roslinne bede musiala obecne podloze zastapic innym ( znaczy chyba) - obecnie mam piasek a na nim kamyki o srednicy 1-1,5 cm. Staralam sie zeby bylo jak najbardziej naturalnie. Zadnego ryjca piaskowego nie mam wiec koloryt piasku zrobil sie nie ladny...( Piasek na pewno bede wymieniac).
Mam jeszcze duzo lektury przed soba i maly dylemat - bede musiala spisywac nazwy lacinskie roslin, bo chyba sobie z niemieckimi nie poradze...
enigma pisze:nazira pisze:Obejzalam dokladnie roslinki w moim akwarium, slimory mi dolne liscie poogryzaly w jednym z gatunkow - za malo je karmie czy jak ?
Czytalam o mozliwosci specjalnego zabezpieczenia roslin przed wyrwaniem. Pokombinujemy. I tak przed zmiana na stricte roslinne bede musiala obecne podloze zastapic innym ( znaczy chyba) - obecnie mam piasek a na nim kamyki o srednicy 1-1,5 cm. Staralam sie zeby bylo jak najbardziej naturalnie. Zadnego ryjca piaskowego nie mam wiec koloryt piasku zrobil sie nie ladny...( Piasek na pewno bede wymieniac).
Mam jeszcze duzo lektury przed soba i maly dylemat - bede musiala spisywac nazwy lacinskie roslin, bo chyba sobie z niemieckimi nie poradze...
jesli nie masz ampularii, to raczej niemozliwe, ze slimaki zjadly zdrowe rosliny
slimaki raczej jadaja te czesci roslin, ktore juz obumieraja
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości