Metody na wodę.

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Nie lis 27, 2011 16:38 Metody na wodę.

Witam.

Czy znacie jakąś dobrą metodę na zmniejszenie częstości podmian wody w akwarium. Idzie mi o okres zimowy i w czasie gdy brak czasu.

persiak1

Od: Sob paź 17, 2009 17:04

Post » Nie lis 27, 2011 17:05 Re: Metody na wodę.

tak długo,jak Ty sobie wyobrażasz oddychać własnymi ekstrementami.
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17

Post » Nie lis 27, 2011 17:29 Re: Metody na wodę.

Ja średnio ra na miesiąc robię porządki. Idzie mi o sytuację awaryjną. Znam akwarium gdzie nie wymieniano wody tylko dolewano odparowaną blisko rok czasu, a potemdopiero podmiana z 50 procent.

persiak1

Post » Nie lis 27, 2011 17:39 Re: Metody na wodę.

trzeba robić podmianki co 2 dni z 20%.głównie dlatego moje akwa na krewetki stoi puste,w ogólnym przeliczeniu akwarium jest o wiele bardziej wymagające niż koty.
przecież filtry nie załatwiają sprawy,a 'generalne porządki'-psują.dobrze działające akwa to zamknięty ekosystem,który sam się czyści+filtr+podmianki=czysta woda,a ryby nie pływają we własnym amoniaku.
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17

Post » Nie lis 27, 2011 19:41 Re: Metody na wodę.

nigdy nie robilam podmian co 2 dni :roll:
tez mam krewetki

staram sie robic podmianki co 2 tygodnie (20% - 30% wody) ale zdarzalo mi sie i robic rzadziej

jak masz dobry filtr i regularnie go czyscisz, to (wg mnie) jakies bardzo czeste podmiany nie sa konieczne
KIBOL ZAMIAST DEBILA

enigma

Od: Wto wrz 13, 2005 14:25

Post » Nie lis 27, 2011 19:47 Re: Metody na wodę.

Dziś czyściłam filtr i miałam wymienić część wkładów ,ale zapomniałam. :( :( Mam w akwarium wiele rybek. Staram się aby woda była klarowna.

persiak1

Post » Nie lis 27, 2011 22:16 Re: Metody na wodę.

persiak1 pisze:Dziś czyściłam filtr i miałam wymienić część wkładów ,ale zapomniałam. :( :( Mam w akwarium wiele rybek. Staram się aby woda była klarowna.

a, no wlasnie, zalezy ile masz w ryb, w jakim litrazu
KIBOL ZAMIAST DEBILA

enigma

Od: Wto wrz 13, 2005 14:25

Post » Pon lis 28, 2011 0:14 Re: Metody na wodę.

Stosując preparaty typu sera toxivec i sera turbo-clear można raz pominąć podmianę w ustabilizowanym i dobrze prowadzonym akwarium. Jednak to wyjście awaryjne i nigdy nie zdecydowałabym się na regularne stosowanie chemii.
Podmiany nie powinny być zbyt częste, bo trudno wtedy ustabilizować zbiornik. Filtr nie powinien być czyszczony zbyt dokładnie, najlepiej przepłukać go w wylanej przy podmianie wodzie. Oczywiste jest, ze zbyt rzadkie podmiany to choroby roślin i zwierząt- ryby żyją wtedy w dosłownie syfie. Przy przerybieniu zakupiłabym testy, by monitorować stan, no i troszkę częściej podmieniała wodę, ale bez przesady. Ważne by nie przekarmiać ryb, bo się szybko woda robi mętna, podobnie przy zbyt częstych podmianach - bark ustabilizowania zbiornika.
pwpw

Post » Pon lis 28, 2011 1:55 Re: Metody na wodę.

Widziałam, że w dużych akwariach domowych w ogóle się nie zmienia wody. Przychodzą dwaj panowie, wkładają do akwarium rury i te rury czyszczą akwarium od samego dna. Wytwarzają podciśnienie, część piasku z dna zasysają, piasek opada, a zanieczyszczenia lądują w pojemniku. Podobno zmiana wody jest bardzo niekorzystna dla ekosystemu. Tak twierdził właściciel akwarium, który od 5 lat ani razu nie zmieniał wody.

Jeżeli chcesz, to dowiem się o namiary na czyszczenie akwarium bez zmiany wody.

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Pon lis 28, 2011 8:23 Re: Metody na wodę.

Ja czyszczę akwarium raz w tygodniu po 30% wody.
Powinnam dwa razy, ale zaczyna mi się wszystko normować w akwarium i nie chcę mieszać...

Na każdym forum piszą by raz w tygodniu. Wyznaczyć sobie jeden dzień - u mnie to każdy poniedziałek ;) i się tego trzymać :)

Mi nie zajmuje to dużo czasu - zakładam rurkę, zapinam ją takim czymś :lol: i woda sama leci ;)
później szoruję szyby i dolewam wody. wsjo...
mamuśka

Post » Pon lis 28, 2011 11:32 Re: Metody na wodę.

Ja w małym akwarium co drugi wtorek czyszczę akwa, ale tam to mało rybek jest. Co do dużego to jest tak: Filtr raz w miesiącu przy pomocy osób trzecich. Dżwigać nie mogę , a jak raz sama rozebrałam to omal mieszkania nie zalałam. :( :( :(
Podmiany raz na cztery pięć tygodni we wtorki bo nikogo w domu nie ma i mogę w spokoju poszperać w wodzie.
Rybek mam około 300 gupików malutkich.
Wiem ,że za dużo , ale nie mam co z nimi zrobić.

Poproszę o namiary , a raczej o technologię tego akwa bez podmian Może coś wymyślimy proszę na pw. :D :D :D :D

persiak1

Post » Śro lis 30, 2011 23:59 Re: Metody na wodę.

Koszmaria pisze:trzeba robić podmianki co 2 dni z 20%.

Bzdury Koszmario, bzdury!

Moje akwarium dojrzewało przez pół roku, w momencie ustabilizowania (nie używałam żadnej chemii) mogłam zostawić baniak sam sobie i dolewać wodę, która odparowała. Filtrów NIGDY nie czyściłam na błysk, były jedynie wyjęte, gąbki (bo to filtry wewnętrzne były) powyciskane z brudów w wodzie z akwa i założone z powrotem.

Im mniej podmian tym lepiej, dojrzałe akwarium to system, który funkcjonuje sam, my tam już nie wiele mamy do roboty.
Mój piesek - serduszko u moich stóp [*]

harpia

Od: Sob lis 15, 2003 23:43

Post » Czw gru 01, 2011 1:42 Re: Metody na wodę.

harpia pisze:(...)
Im mniej podmian tym lepiej, dojrzałe akwarium to system, który funkcjonuje sam, my tam już nie wiele mamy do roboty.

Tylko by takie stworzyć trzeba mieć wiedzę i to sporą. Początkującemu raczej się to nie uda.. Wiem, bo sama eksperymentuje, doczytuje- może kiedyś. Na razie mam regularne podmiany i dobre natlenienie i dzięki temu mam spokój, nic się nie dzieje, nawet w aktualnie przeribionym akwa- cholery zaczęły się rozmnażać, a raczej potomstwo przezywać, roślinki się rozrosły :roll:
No powiedzmy, to wyższa szkoła jazdy, bo trzeba mieć wszytko przemyślne, obsadę ryb i roślin, wyczucie w karmieniu i wiele wiele innych :roll: Zwykłym użytkownikom, czy adeptom do takiego akwa pozostają podmiany wody, oczywiście rozsądne :ok:
pwpw

Post » Czw gru 01, 2011 10:46 Re: Metody na wodę.

Czy ja mówiłam, że miałam wtedy jakieś większe doświadczenie poza wiedzą jakie mam ryby i jak często się je karmi? :mrgreen:
Na początku byłam zielona jak groszek w zupie, później doszłam do wniosku, że w małych zbiornikach wodnych nikt przecież nie dolewa wody co tydzień, zaczęłam obserwować i z czasem doszłam do systemu podmiany wody raz na miesiąc w ilości 20%, czasami robiłam to co 1,5 - 2 miesięcy.
Fakt, wiele zależy od ryb i roślinności, dużo zielonego przerabia azotany szybko, bakterie w filtrach również, przez ten czas miałam u siebie pielęgnice pawiookie, dopiero po rzadszej podmianie, zaczęły się paskudy trzeć 8O
Mój piesek - serduszko u moich stóp [*]

harpia

Od: Sob lis 15, 2003 23:43

Post » Czw gru 01, 2011 11:54 Re: Metody na wodę.

A czy ja mówię, ze się nie da :mrgreen: 8)
No da się, tylko trzeba się zaangażować w akwa, a nie każdy ma zapał, czy jak ja aktualnie czas na gruntowne zmiany :roll:
No ja mam gupiki i mieczyki, są jak króliki, nic im nie przeszkadza :twisted: :twisted: :twisted:
pwpw

[następna]