Pies ogłuchł? Jak zdiagnozować?

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Wto lis 22, 2011 8:13 Pies ogłuchł? Jak zdiagnozować?

Ponieważ kompletnie jestem zielona w sprawach "psich", przedstawię problem tutaj, licząc na podpowiedzi i pomysły.

Kolega z pracy przyszedł wczoraj do mnie po poradę - wydaje mu się, ze jego psiak nie słyszy. Mówi, że jakiś czas temu miał jakiś stan zapalny w uszach, był u weta - uszy zostały oczyszczone (było dużo wydzieliny - jak woskowina), dostał jakieś krople z antybiotykiem do uszu, po paru dniach pomogło i było ok.
Teraz po paru tygodniach od tamtego problemu stwierdził, ze wg niego pies nie słyszy.
Nie reaguje jak zwykle na dźwięk otwieranej lodówki, czy dzwonka do drzwi.

Oczywiście wysłałam go weta, bo co mogę pomóc ;)
Pojechał wczoraj, wetka obejrzała ze wszystkich stron i nic niepokojącego nie znalazła.
Stwierdziła jednak, że faktycznie pies ogłuchł 8O
Dała jakiś lek przeciwobrzękowy. Wieczorem wydawało się koledze, że pies przybiegł na zawołanie, ale nie wie, czy faktycznie zareagował na głos, czy raczej przypadkowo przybiegł.

Kolega pyta, co ma robić dalej - mieszka w małej miejscowości, weta ma takiego raczej głównie "od szczepień" ;) Ja sie na psach nie znam, ale u kota zaczęłabym od rtg głowy i szukałabym neurologa i laryngologa.
Moze jednak są jakieś choroby charakterystyczne dla ras, albo schorzenia typowo psie, które powodują nagłą głuchotę?

Pies ma 4 lata, to white terrier.
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Wto lis 22, 2011 16:15 Re: Pies ogłuchł? Jak zdiagnozować?

znalazlam cos takiego:
http://www.psy.pl/archiwum-miesiecznika ... forum.html

sa specjalne testy na badanie gluchoty u zwierzat
KIBOL ZAMIAST DEBILA

enigma

Od: Wto wrz 13, 2005 14:25