[świętokrzyskie] Owczarek niemiecki na ulicy. Jest DS!!! :-)

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Pon kwi 18, 2011 8:27 [świętokrzyskie] Owczarek niemiecki na ulicy. Jest DS!!! :-)

Od zimy koczuje na skwerze w centrum Włoszczowy. Tu śpi, tu dostaje jeść, tu daje się głaskać przechodniom. Ktoś go wyrzucił jak niepotrzebną rzecz...

Gminny Wydział ds. Ochrony Środowiska, który teoretycznie powinien zajmować się bezdomnymi zwierzętami rozkłada ręce – nie ma umowy z żadnym schroniskiem, nie ma ludzi do odławiania takich zwierząt, pies jest „stary”, na pewno chory, na pewno nieadopcyjny... NIC SIĘ NIE DA ZROBIĆ :evil: .

Z tego co udało mi się ustalić w ubiegłym tygodniu, pies jest dokarmiany przez dwie starsze panie (oczywiście nie wszystkim okolicznym mieszkańcom się to podoba, ale mimo szykan, one nie umieją odmówić psu miski karmy).

Panie twierdzą, pies jest bardzo łagodny w stosunku do dorosłych, dzieci i innych psów. Nie wiadomo jak reaguje na koty :roll: .

Mam podejrzenie, że nie widzi na lewe oko lub widzi na nie bardzo słabo. Myślę, że doznał urazu. Nie znam się zupełnie na psach, ale wydaje si się, że to stosunkowo młody pies. Gdy zobaczył nasze zainteresowanie, wytarzał się z radości w trawie ;-) .

Zachęcony do wspólnego spaceru, radośnie i grzecznie idzie przy nodze, ale do pewnego momentu. Wraca, gdy uznaje, że jest już za daleko od skweru. Pozwala sobie nałożyć obrożę (choć wtula przy tym głowę w człowieka jakby prosił, żeby tego nie robić... :-( ). Próba prowadzenie go na smyczy kończy się niepowodzeniem - opiera się i wyszarpuje głowę z obroży :-( . Do samochodu nie wejdzie za skarby świata :? .

Czy są jakiekolwiek szanse na znalezienie domu takiemu zwierzakowi z ulicy? W jego przypadku dom z ogrodem byłby chyba najlepszym rozwiązaniem. Na pewno nie nadaje się na łańcuch czy do kojca – całym sobą, choć bez cienia agresji pokazuje, żeby go nie więzić :( . To pies po jakichś złych przejściach i myślę, że potrzebny mu cierpliwy człowiek mający doświadczenia z tego typu psami.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czy ktoś może pomóc w tej sprawie :?:
Ostatnio edytowano Wto maja 17, 2011 19:46 przez JoasiaS, łącznie edytowano 2 razy
Obrazek

JoasiaS

Od: Wto sie 02, 2005 18:45

Post » Pon kwi 18, 2011 10:32 Re: [świętokrzyskie] Owczarek niemiecki na ulicy. Pilnie DT/DS!

o rany jaki cudny. Żałuję, że nie mam możliwości. byłby wspaniałym obrońcą domu. Gdyby znalazł się dom z ogrodem...
Obrazek
Obrazek Obrazek

boniantos

Od: Śro lut 18, 2009 15:16

Post » Pon kwi 18, 2011 10:39 Re: [świętokrzyskie] Owczarek niemiecki na ulicy. Pilnie DT/DS!

Banerek dla piecha :1luvu:

Obrazek

Kod: Zaznacz cały
[url=http://tiny.pl/hds2k][IMG]http://i.imgur.com/RnO6X.gif[/IMG][/url]

:ok: :ok: :ok:
ObrazekObrazek

amyszka

Od: Czw mar 22, 2007 14:26

Post » Pon kwi 18, 2011 10:43 Re: [świętokrzyskie] Owczarek niemiecki na ulicy. Pilnie DT/DS!

Amyś :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu:
Obrazek

JoasiaS

Post » Pon kwi 18, 2011 10:47 Re: [świętokrzyskie] Owczarek niemiecki na ulicy. Pilnie DT/DS!

się meldujemy :ok:
pieskowi kibicujemy :ok:

banerek przypinamy 8)
ObrazekObrazekObrazek
Obrazek

agnieszka1565

Od: Wto sie 18, 2009 11:37

Post » Pon kwi 18, 2011 10:51 Re: [świętokrzyskie] Owczarek niemiecki na ulicy. Pilnie DT/DS!

Dziękuję, Agnieszko :1luvu:
Obrazek

JoasiaS

Post » Pon kwi 18, 2011 11:10 Re: [świętokrzyskie] Owczarek niemiecki na ulicy. Pilnie DT/DS!

a może do TOZ zgłosić, albo innej fundacji ratującej też psy (For Animals np.). Nie wiem kto działa tam w okolicy. Można też założyć wątek na dogomania.pl, choć moje doświadczenie wskazuje, że jest tam znacznie mniejszy odzew niż tutaj :(
Ostatnio edytowano Pon kwi 18, 2011 11:16 przez boniantos, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Obrazek Obrazek

boniantos

Post » Pon kwi 18, 2011 11:15 Re: [świętokrzyskie] Owczarek niemiecki na ulicy. Pilnie DT/DS!

rybcie pisze:a może do TOZ zgłosić, albo innej fundacji ratującej też psy (For Animals np.). Nie wiem kto działa tam w okolicy.

Cały ubiegły tydzień obijałam się o TOZY, ŚTOZY i urzędników wszelkiej maści. Wszędzie odpowiedź brzmi - mamy ręce pełne roboty, interweniujemy w wielu sprawach, nie mamy go gdzie umieścić, musi sobie pani sama poradzić :roll: . No to sobie radzę jak umiem :( .

Ma watek na forum owczarków w potrzebie. Założę na dogo jak się zorientuję jak się tam poruszać.
Zrobię mu ogłoszenia w necie. Nie mam innych pomysłów :( .
Ostatnio edytowano Pon kwi 18, 2011 11:18 przez JoasiaS, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

JoasiaS

Post » Pon kwi 18, 2011 11:17 Re: [świętokrzyskie] Owczarek niemiecki na ulicy. Pilnie DT/DS!

:( można jeszcze założyć wątek na dogomania.pl, ale moje doświadczenie pokazuje, że tam jest znacznie mniejszy odzew niż tutaj.
Obrazek
Obrazek Obrazek

boniantos

Post » Pon kwi 18, 2011 11:38 Re: [świętokrzyskie] Owczarek niemiecki na ulicy. Pilnie DT/DS!

biedny psiak,kto moze pomoc?
gerardbutler

Post » Pon kwi 18, 2011 11:42 Re: [świętokrzyskie] Owczarek niemiecki na ulicy. Pilnie DT/DS!

aaa, wydarzenia na Facebooku ponoć bardzo pomagają. Ja nie mam konta, nie wiem jak to działa, trzeba by kogoś zorientowanego poprosić o pomoc.
Obrazek
Obrazek Obrazek

boniantos

Post » Pon kwi 18, 2011 11:44 Re: [świętokrzyskie] Owczarek niemiecki na ulicy. Pilnie DT/DS!

rybcie pisze:aaa, wydarzenia na Facebooku ponoć bardzo pomagają. Ja nie mam konta, nie wiem jak to działa, trzeba by kogoś zorientowanego poprosić o pomoc.

Dziękuję za podpowiedź :) :ok:
Obrazek

JoasiaS

Post » Pon kwi 18, 2011 13:00 Re: [świętokrzyskie] Owczarek niemiecki na ulicy. Pilnie DT/DS!

CatAngel

Od: Pt cze 04, 2010 10:22

Post » Pon kwi 18, 2011 13:01 Re: [świętokrzyskie] Owczarek niemiecki na ulicy. Pilnie DT/DS!

CatAngel pisze:http://www.facebook.com/event.php?eid=168371196550644 rozsyłamy 8) i takie tam inne :)

:1luvu: :1luvu: :1luvu: CatAngel - jak zawsze niezastąpiona!
Obrazek
Obrazek Obrazek

boniantos

Post » Pon kwi 18, 2011 13:02 Re: [świętokrzyskie] Owczarek niemiecki na ulicy. Pilnie DT/DS!

rybcie pisze:Gdyby znalazł się dom z ogrodem...

hmm... miałam ostatnio zapytanie o psa do domu starszej pani która ma dom z ogrodem :) umarł pani pies 15letni. Ide poszukać kontaktu :)

CatAngel

Od: Pt cze 04, 2010 10:22

[następna]