Księżniczka z Burundi - do akwarystów

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Czw lut 24, 2011 21:53 Księżniczka z Burundi - do akwarystów

Miał ktoś to cudo?
Da się to trzymać z innymi rybkami? Z tego co czytałam to z pielegnicami się ogólnie da, a mi się marzy taka panda albo zeberka :1luvu:

Na alledrogo zobaczyłam i się zakochałam i przez to moj TŻ będzie musiał targać rybe od bydgoszczy do sz-na :ryk:
Obrazek
Obrazek

Soen

Od: Czw sty 20, 2011 0:19

Post » Sob lut 26, 2011 14:34 Re: Księżniczka z Burundi - do akwarystów

Nie miał, ale zna ;)

Swego czasu byłam zakochana w biotopie Tanganiki, polowałam zawzięcie na Neolamprologus multifasciatus, ale bez skutku (5 lat temu ciężko było dostać takie rybki), zadowoliłam się naskalnikami, bardzo ciekawe i wdzięczne rybki.

Pierwsza i najważniejsza zasada, księżniczka jest rybą z jeziora Tanganika, to pod te rybki musisz stworzyć wystrój i utrzymać parametry. Odpadają rośliny i gruby żwir bo księżniczka lubi kopać, najlepsze są kamienie (ja miałam piaskowca), które układa się tak, by tworzyły kryjówki i piach lub bardzo drobny żwir.
Księżniczka jest rybą agresywną i terytorialną, nigdy nie trzyma się ich pojedynczo, gdy są młode to minimum 3-5 sztuk, dorosłe w parach. Wymaga dużo miejsca (minimum 100cm długości akwarium na parę)
Ja bym jej w towarzyskim nie trzymała ;)
Mój piesek - serduszko u moich stóp [*]

harpia

Od: Sob lis 15, 2003 23:43

Post » Sob lut 26, 2011 15:15 Re: Księżniczka z Burundi - do akwarystów

Chyba gościu od którego będę ją brała ma też muszlowce (też tanganika).
Tylko nie wiem czy ten o którym mówisz.

Trpheusy są boooooskie

Obrazek
:1luvu:
Bede brać coś koło 5, bo hodowca mówi że u szkrabów ciężko płeć poznać, a ja chce mieć parkę.
Na razię maluszki bedą w mniejszym akwarium, ale mam zamiar im załatwić ~~160l
Na allegro ktoś ma przepiekne akwarium na tropheusy
Obrazek

:1luvu:
Obrazek
Obrazek

Soen

Od: Czw sty 20, 2011 0:19