Pytnie do doświadczonych psiarzy

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Śro sty 12, 2011 20:19 Pytnie do doświadczonych psiarzy

Mam pytanie- moja suczka ponad siedmioletnia, dodam że jest po sterylizacji, zaczęła nagle uciekać podczas spaceru. Nigdy dotąd jej się to nie zdarzało .Czy po sterylizacji, którą miała około 3 lat temu może nadal odczuwać pociąg seksualny ?!
Miesiąc temu uciekła po raz pierwszy do swojego "psiego kolegi" dwa bloki dalej, w ubiegłym tygodniu odwiedziła moją teściową, a dzień później pobiegła do przedszkola, do którego chodzi mój syn. Dziś znów dała nogę nie zwracając uwagi na moje nawoływania i krzyki. Boję się żeby nie stała jej się żadna krzywda... Co mam zrobić, co może być przyczyną takiego zachowania ?!
"Gdzieś na dnie, to tu gdzie jestem ... nie ma słońca ..."

Gdy na świat przychodzi dziecko ...
Nowiny ze Mchów

pupus

Od: Czw lut 23, 2006 9:47

Post » Śro sty 12, 2011 21:25 Re: Pytnie do doświadczonych psiarzy

A jak ona ucieka? może skoro ucieka nie spuszczaj jej ze smyczy :?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
"Jeśli myślisz, że będę płakać, to masz rację... ale pamiętaj, przejdzie mi i się zemszczę."

ifciastu

Od: Czw kwi 15, 2010 18:21

Post » Śro sty 12, 2011 21:42 Re: Pytnie do doświadczonych psiarzy

A wybawiona i wybiegana jest? Nie ograniczy łaś jej nagle spacerów, ruchu?
Obrazek Obrazek Obrazek

Gutek

Od: Sob wrz 09, 2006 0:34

Post » Czw sty 13, 2011 8:04 Re: Pytnie do doświadczonych psiarzy

Spuszczam ją tylko w parku i przez ponad 7 lat nigdy nie uciekła więc miałam do niej zaufanie w tej kwestii! Ruchu ma tyle co zawsze, więc nie sądzę żeby potrzebowała go tak bardzo, aby nagle wypowiedzieć mi posłuszeństwo :evil: Teraz na wsi włóczy się sporo psów bo suki mają cieczki czy to może być powodem ?! Myślałam że skoro jest wysterylizowana to nie będzie odczuwać popędu ?!

Nowiny ze Mchów

pupus

Post » Czw sty 13, 2011 16:13 Re: Pytnie do doświadczonych psiarzy

Trudno powiedzieć o co jej chodzi. Ale jeśli nigdy wcześniej tak się nie zachowywała, to zastanów się czy w waszym życiu coś się nie zmieniło? Mój pies Lucjusz jest ze schroniska, ma w nawyku ucieczki. Teraz już się to nie zdarza, ale jego ostatnia ucieczka to na drugi koniec miasta do rodziców, po tym jak skręciłam nogę i mieszkał u nich przez 2 tygodnie, bo nie byłam w stanie schodzić z nim z 4 piętra.

W momencie przywołania musisz być dla psa atrakcyjniejsza niż cały świat poza wami. Jeśli lubi smakołyki naucz ją, że kiedy przychodzi na zawołanie dostaje coś pysznego. Jeśli lubi się bawić, niech nagrodą za przyjście będzie chwila zabawy. Powinno działać :)
Obrazek Obrazek Obrazek

Gutek

Od: Sob wrz 09, 2006 0:34

Post » Śro sty 19, 2011 9:31 Re: Pytnie do doświadczonych psiarzy

Gutek pisze:Trudno powiedzieć o co jej chodzi. Ale jeśli nigdy wcześniej tak się nie zachowywała, to zastanów się czy w waszym życiu coś się nie zmieniło? Mój pies Lucjusz jest ze schroniska, ma w nawyku ucieczki. Teraz już się to nie zdarza, ale jego ostatnia ucieczka to na drugi koniec miasta do rodziców, po tym jak skręciłam nogę i mieszkał u nich przez 2 tygodnie, bo nie byłam w stanie schodzić z nim z 4 piętra.

W momencie przywołania musisz być dla psa atrakcyjniejsza niż cały świat poza wami. Jeśli lubi smakołyki naucz ją, że kiedy przychodzi na zawołanie dostaje coś pysznego. Jeśli lubi się bawić, niech nagrodą za przyjście będzie chwila zabawy. Powinno działać :)

Sara też jest ze schroniska ale jak już pisałam to jej pierwsze ucieczki. Bardzo dziękuję za rady, spróbuję smakołyków bo to łasuch niesamowity (ma to po mnie :oops: ) Mam nadzieję, że pomoże. Dzięki!

Nowiny ze Mchów

pupus

Post » Czw sty 20, 2011 9:40 Re: Pytnie do doświadczonych psiarzy

witam. Może to był jednorazowy wybryk, spróbuj może pochodzić z nim po terenie gdzie nie będzie dużo pokus (inne psy z którymi może chce się bawić i dzikie zwierzęta), jeśli pies ucieka i biegnie do innego psa to nie zawsze oznacza coś złego, często chcą się bawić bo to jednak zwierzęta stadne i potrzebują towarzystwa.

bosman nowicki

Od: Pt sty 07, 2011 12:35