Ma może ktoś z Was chomki?

Ja może przedstawię moje.
Sherli - chomiczka syryjska w typie sable banded
Michie - chomiczka dżungarska szafirowa
Jeżeli macie chomik to proszę, przedstawcie je tu

Gdybyście mieli jakieś pytania dotyczące chomików to piszcie na PW albo GG (4361260) (chomikami opiekuję się od ponad 8 lat, więc doświadczenie mam).
Pokażę również moje chomiczki, niestety już za TM

No, zdjęć mam masę, ale by się nie otworzył temat później

I chcę powiedzieć Wszystkim, szczególnie Wy kociarze to zrozumiecie, każdy jest odpowiedzialny za swoje zwierzątko, choćby było małe, duże, nie ważne. Trzeba zapewnić mu odpowiednią powierzchnię i warunki jak najbardziej zbliżone do naturalnych. Dla jednego chomika powierzchnia mieszkalna nie powinna być mniejsza niż 60x40 cm (dopuszczalne są wymiary nieco mniejsze np. tzw. Gigant, który ma 60x36 cm, ale ma za to kilka pięter). Zwierzęciu trzeba zapewnić pokarm dobrej jakości jak i w razie potrzeby wizyty u weterynarza. Dlatego chomik, mimo iż na pozór wydaje się mały, mało wymagający - TANI... nic bardziej mylnego. Koszt utrzymania 1 chomika to ok. 15-20 zł miesięcznie. Karma dobrej jakości (http://ochomiczkach.mojeforum.net/temat-vt2380.html) to koszt ok. 7-8 zł miesięcznie, do tego ściółka (2-10 zł), kolby do ścierania siekaczy(4-8 zł) i ew. wizyty u weterynarza. Dochodzą też wydatki na akcesoria, pielęgnacje czy zabawki. Dlatego wbrew pozorom - chomik to nie zabawka!
Jeżeli mój ton był zbytnio podniesiony - przepraszam, ale krew mnie zalewa jak widzę chomiki z akwariach 20x20 cm, a właściciel wnioskuje "ja mojego chomiczka kocham i mu jest dobrze, a klatka się nie liczy". Myślę, że wszyscy miłośnicy zwierząt to rozumieją

Pozdrawiam

PS. Jeżeli ktoś byłby zainteresowany chomiczym konkursem to proszę pisać na PW