Choroba skóry kotki Niusi - proszę o pomoc

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Śro lis 10, 2010 21:03 Choroba skóry kotki Niusi - proszę o pomoc

Zacznę może od tego tego, że na formum jestem nowy. Mamy w domu kotkę Niusuę - ma 5 lat. Przebywa w domu, gdy jest ładna pogoda wychodzi tylkona balkon. Brak styczności z innymi kotami. Od mniej więcej 3 msc Niusia bardzo często sie drapie glównie w okolicy głowy. W miejscu w którym się drapie wyszły jej nawet włoski. Na skórze w okolicach głowy zauważyliśmy strupy. Niusia ma apaetyt - je tylko pokarmy przeznaczone dla kotów (kitiket "łosoś", "cielęcina" "kurczak" oraz suche). U weterynarza nie byłem. Może ktoś z szanownych forumowiczów miał z czym ś takim docznienia. Ewentualnie może ktoś podpowie co robić, co to może być za choroba ? Podejrzewam alergię skóry, ale to są tylko moje przypuszcenia.

persik4

Od: Śro lis 10, 2010 20:43

Post » Czw lis 11, 2010 23:17 Re: Choroba skóry kotki Niusi - proszę o pomoc

persik4 pisze:Zacznę może od tego tego, że na formum jestem nowy. Mamy w domu kotkę Niusuę - ma 5 lat. Przebywa w domu, gdy jest ładna pogoda wychodzi tylkona balkon. Brak styczności z innymi kotami. Od mniej więcej 3 msc Niusia bardzo często sie drapie glównie w okolicy głowy. W miejscu w którym się drapie wyszły jej nawet włoski. Na skórze w okolicach głowy zauważyliśmy strupy. Niusia ma apaetyt - je tylko pokarmy przeznaczone dla kotów (kitiket "łosoś", "cielęcina" "kurczak" oraz suche). U weterynarza nie byłem. Może ktoś z szanownych forumowiczów miał z czym ś takim docznienia. Ewentualnie może ktoś podpowie co robić, co to może być za choroba ? Podejrzewam alergię skóry, ale to są tylko moje przypuszcenia.

Idź z kotem do weterynarza, choćby po to, aby wykluczyć różne pasożyty skóry.
Przy alergii pokarmowej konieczna będzie dieta hipoalergiczna np Hypoallergenic Royal Canil, lub Sensitivity Control royal canin.
Wszelkie karmy hipermarketowe można wrzucić wtedy do kosza.
WWW Wiejski Wątek Wycinankowy - zajrzyj koniecznie i pomóż! http://forum.miau.pl/viewtopic.php?uid=6671&f=1&t=168251&start=0
Gabinet weterynaryjny EWAWET Rydułtowy http://www.ewawet.pl Klikając na stronę pomagasz mi pozycjonowaniu i promocji mojego gabinetu :) Pomożesz?
Obrazek

bluerat

Od: Sob lis 26, 2005 16:34

Post » Pon lis 22, 2010 21:24 Re: Choroba skóry kotki Niusi - proszę o pomoc

Obejrzyj dokładnie uszy swojej kici. Być może są chore i dlatego kotka drapie się w okolicę głowy. Inną przyczyną może być, jak napisał(a) bluerat, alergia pokarmowa. Wtedy może się przydać coś takiego http://www.kar-ma.pl/dla-chorujacych-alergia-koty-o_c_181_1.html

bianosk

Od: Śro paź 13, 2010 18:23

Post » Czw lis 25, 2010 19:43 Re: Choroba skóry kotki Niusi - proszę o pomoc

bianosk pisze:Obejrzyj dokładnie uszy swojej kici. Być może są chore i dlatego kotka drapie się w okolicę głowy. Inną przyczyną może być, jak napisał(a) bluerat, alergia pokarmowa. Wtedy może się przydać coś takiego http://www.kar-ma.pl/dla-chorujacych-alergia-koty-o_c_181_1.html

Dziękuję za udzielone odpowiedzi. Dodam, że byłem u weterynarza...ale bez kotki (nie mam specjalnej klatki dla kota). Dowiedziałem się jednak, że być może w grę wchodzi alergia skóry, czyli uczulenie. Najlepeij aby kotka dostała zastrzyk. Jeśli chodzi o alaergię pokarmową to od zawsze kotka jadła Kitiket (cielęcina, wołowina, łosoć, kurczak itp) + whiskas suchy (tuńczyk; wątróbka) + witaminy (na kłaczki, na zęby)+ rozdrobnione mięso schabowe, mielone + uluobiona śmietanka 18%. Kotka ma już swoje lata i zmiana pokarmu raczej nie wchodzi w grę- ma swoje jak to kot fobie i nic na to nie można poradzić. Apetyk kotka ma. Obecnie z uwagi na zimę jej ulubione miejsce to kaloryfer (wcześniej było to moej akwarium).

persik4

Post » Nie lis 28, 2010 12:55 Re: Choroba skóry kotki Niusi - proszę o pomoc

Ten zastrzyk, to najprawdobniej steryd, który zatai objawy na krótki czas, a nie zlikwiduje przyczyny. I wykończy kota w szybkim czasie.

Zmiana karmy jest jak najbardziej mozliwa- moja persiczka tez ma alergię skórną- zaczeło sie też od drapania, potem strupy.

Na moja nie podziała karma anryalergiczna z Royala, za to świetnie sie sprawdziła z/d Hillsa. +kapiele w antyalergicznym i pezeciwswiadowym szmponie.
Obrazek

kordonia

Od: Czw sty 30, 2003 13:59

Post » Pt gru 03, 2010 21:25 Re: Choroba skóry kotki Niusi - proszę o pomoc

kordonia pisze:Ten zastrzyk, to najprawdobniej steryd, który zatai objawy na krótki czas, a nie zlikwiduje przyczyny. I wykończy kota w szybkim czasie.

Zmiana karmy jest jak najbardziej mozliwa- moja persiczka tez ma alergię skórną- zaczeło sie też od drapania, potem strupy.

Na moja nie podziała karma anryalergiczna z Royala, za to świetnie sie sprawdziła z/d Hillsa. +kapiele w antyalergicznym i pezeciwswiadowym szmponie.

Dziękuję za odpowiedź (odwiedziłem już stronę z pokarmami d/Hilsa) ale mam kilka pytań:
1) jak nazywała się karma którą używałeś?
2) czy wybierać te antyalergiczne pokarmy (suche i mokre) ?
3) jak długo należy podawać pokarmy ?
4) po ustaniu choroby jakie pokarmy podawać ?
5) jak nazywa się szampon antyalergiczny którego używałeś i gdzie go można kupić ?
6) jak często należy kąpać kotkę w szamponie antyalargicznym ?

Za udzielenie odpowiedzi z góry dziękuję.

persik4

Post » Nie gru 05, 2010 16:01 Re: Choroba skóry kotki Niusi - proszę o pomoc

Karma antyalergiczna Hillsa nazywa się Feline Z/D
Szampon kupiłam u wetki- Allermyl firmy Virbac- póki kotka miała strupy kąpałam ją raz na tydzień.

Nie od razu objawy sie cofnęły- tzn. było widac ulgę już po tygodniu, ale strupy i świąd całkowicie zniknmęły po mieisacu stosowania karmy i szmponu.

Karmę jadła przez kilka miesięcy (chyba przez 8 ). Po tym czasie wyjechaliśmy na urlop na 2 tygodnie i zeby nie rozdzielać kotów i nie robić kłopotu osobie, kótra przychodziła karmić koty, zaczęła dostawać, tak jak wszystkie koty u mnie- Royala dla brytyjczyków.
BYłam pewna, ze po urloipie znów bede musiała ją leczyć na alergie, ale dziwo- uczulenie nie wróciło- już pół rku je tego Royala i jest ok.
Obrazek

kordonia

Post » Czw gru 16, 2010 18:16 Re: Choroba skóry kotki Niusi - proszę o pomoc

kordonia pisze:Karma antyalergiczna Hillsa nazywa się Feline Z/D
Szampon kupiłam u wetki- Allermyl firmy Virbac- póki kotka miała strupy kąpałam ją raz na tydzień.

Nie od razu objawy sie cofnęły- tzn. było widac ulgę już po tygodniu, ale strupy i świąd całkowicie zniknmęły po mieisacu stosowania karmy i szmponu.

Karmę jadła przez kilka miesięcy (chyba przez 8 ). Po tym czasie wyjechaliśmy na urlop na 2 tygodnie i zeby nie rozdzielać kotów i nie robić kłopotu osobie, kótra przychodziła karmić koty, zaczęła dostawać, tak jak wszystkie koty u mnie- Royala dla brytyjczyków.
BYłam pewna, ze po urloipie znów bede musiała ją leczyć na alergie, ale dziwo- uczulenie nie wróciło- już pół rku je tego Royala i jest ok.

Zakupiłem wskazane pokarmy dietetyczne Hilsa Feline z/d 2 kg + puszkę feline z/d także z dietetycznym pokarmem (mokrym)+szmpon Allermyl firmy Virbac. Zakupione towary trochę kosztowały (z kosztami wysyłki razem 150 zł). Zakupy doszły wczoraj. Od razy wykąpaliśmy z mamuśką kotkę (trochę piszczała mimo, że ogólnie lubi wodę. Tłumaczenie, że to dla jej dobra nic nie dały ale jakoś poszło). Pokarm feilne z/d suchy bardzo kotce smakuje. Puszki na razie nie otwieraliśmy. Już po pierwszej kąpieli sierść kotki znacznie się poprawiła - oczywiście obajwy drapania jeszcze nie ustały, ale myslę, że z czasem to się zmieni.
Bardzo dziękuję za udzielone wskazówki i rady.

persik4

Post » Czw gru 16, 2010 21:03 Re: Choroba skóry kotki Niusi - proszę o pomoc

Ciesze sie :)
Trzymam kciuki, zeby pomogło całkowicie.
Obrazek

kordonia