Moderator: Moderatorzy
persik4 pisze:Zacznę może od tego tego, że na formum jestem nowy. Mamy w domu kotkę Niusuę - ma 5 lat. Przebywa w domu, gdy jest ładna pogoda wychodzi tylkona balkon. Brak styczności z innymi kotami. Od mniej więcej 3 msc Niusia bardzo często sie drapie glównie w okolicy głowy. W miejscu w którym się drapie wyszły jej nawet włoski. Na skórze w okolicach głowy zauważyliśmy strupy. Niusia ma apaetyt - je tylko pokarmy przeznaczone dla kotów (kitiket "łosoś", "cielęcina" "kurczak" oraz suche). U weterynarza nie byłem. Może ktoś z szanownych forumowiczów miał z czym ś takim docznienia. Ewentualnie może ktoś podpowie co robić, co to może być za choroba ? Podejrzewam alergię skóry, ale to są tylko moje przypuszcenia.
bianosk pisze:Obejrzyj dokładnie uszy swojej kici. Być może są chore i dlatego kotka drapie się w okolicę głowy. Inną przyczyną może być, jak napisał(a) bluerat, alergia pokarmowa. Wtedy może się przydać coś takiego http://www.kar-ma.pl/dla-chorujacych-alergia-koty-o_c_181_1.html
kordonia pisze:Ten zastrzyk, to najprawdobniej steryd, który zatai objawy na krótki czas, a nie zlikwiduje przyczyny. I wykończy kota w szybkim czasie.
Zmiana karmy jest jak najbardziej mozliwa- moja persiczka tez ma alergię skórną- zaczeło sie też od drapania, potem strupy.
Na moja nie podziała karma anryalergiczna z Royala, za to świetnie sie sprawdziła z/d Hillsa. +kapiele w antyalergicznym i pezeciwswiadowym szmponie.
kordonia pisze:Karma antyalergiczna Hillsa nazywa się Feline Z/D
Szampon kupiłam u wetki- Allermyl firmy Virbac- póki kotka miała strupy kąpałam ją raz na tydzień.
Nie od razu objawy sie cofnęły- tzn. było widac ulgę już po tygodniu, ale strupy i świąd całkowicie zniknmęły po mieisacu stosowania karmy i szmponu.
Karmę jadła przez kilka miesięcy (chyba przez 8 ). Po tym czasie wyjechaliśmy na urlop na 2 tygodnie i zeby nie rozdzielać kotów i nie robić kłopotu osobie, kótra przychodziła karmić koty, zaczęła dostawać, tak jak wszystkie koty u mnie- Royala dla brytyjczyków.
BYłam pewna, ze po urloipie znów bede musiała ją leczyć na alergie, ale dziwo- uczulenie nie wróciło- już pół rku je tego Royala i jest ok.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości