Bylo :Akwarysci RATUNKU - chore gupiki :(, jest potomstwo

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Wto paź 19, 2010 21:27 Bylo :Akwarysci RATUNKU - chore gupiki :(, jest potomstwo

Mam wielka prosbe do osob lepiej sie na tym znajacych niz ja - mam gupiki, stadko ( mialy byc oddane w dobre rece) ale mi sie pochorowaly - obsypane sa bialym nalotem w okolicach pyszczka, koncowek pletw i grzbietu, niestety nalot ten nie przypomina maki a plesn, dlatego nie potrafie przypasowac go do wymienionych w sieci chorob, ja sie nie bardzo znam, nie wiem co sie stalo - warunki w akwarium pozostaja niezmienne ( poza kilkoma roslinami, ktore posadzilam).
Zal mi patrzec jak one sie mecza...
Apetyt im dopisuje i sa ruchliwe, tylko te bardziej " obsypane" koleboca sie .
Jutro, przy dobrym swietle postaram sie wrzucic zdjecie.

Poradzcie prosze, jak im pomoc
Ostatnio edytowano Pt paź 22, 2010 20:21 przez nazira, łącznie edytowano 1 raz

nazira

Od: Śro gru 21, 2005 9:22

Post » Wto paź 19, 2010 21:59 Re: Akwarysci RATUNKU - chore gupiki :(

Spokojnie to jest ospa rybia. Jaką masz temperaturę w akwarium ? Ospa łatwo się leczy a przywlec można ją bardzo łatwo.
Podam ci trzy metody leczenia tego:
Pierwsza to ryzykowna ale skuteczna podnieś temperaturę do 30 stopni i potrzymaj tak do tygodnia. Ważne silnie napowietrzaj akwarium.

Druga to sól akwarystyczna stosować zgodnie z opisem. Fajnie działa w połączeniu z pierwszą.

Trzecia to preparaty akwarystyczne typu: fmc ichtiosan i inne tego typu dostępne w sklepach.

Lecz całe akwa gdyż ta ospa jest wyjątkowo zakażna. No , a tak po za nawiasem to jaki masz ajwarium?

persiak1

Od: Sob paź 17, 2009 17:04

Post » Wto paź 19, 2010 22:30 Re: Akwarysci RATUNKU - chore gupiki :(

Mam 54 litry, mialy w nim mieszkac dwie platki, dwie ssawki ( glonojady - nie znam nazwy) i 3 gupiki. Niestety w pore nie skumalam co jest samica a co samiec i mialam 33 gupiki :oops:
Zanim te 30 nadprogramowych wydalam pojawila sie kolejna partia - na szczescie przyjechal akwarysta i wiekszosc zabral. Co z tego jak chwile po jego wizycie znowu sie rozplenly.
Teraz jest okolo 12 gupolcow - z czego 9 mialo isc do nowego domu.....
Temperatura jaka mam to 23-25 stopni. Do niedawna czuly sie w niej dobrze ( az za dobrze :evil: )
Teraz cale stadko, w tym moj faworyt, jest obsypane tym swinstwem :(
Czy srodki przez Ciebie wymienione nie zaszkodza platkom ?

Bardzo lubie moje ryby - nie sa plochliwe, zawsze kiedy gmeram cos przy roslinach, albo kolo akwarium, przyplywaja i sie przypatruja - tym bardziej mi zle kiedy widze jak umieraja

nazira

Post » Śro paź 20, 2010 9:41 Re: Akwarysci RATUNKU - chore gupiki :(

U mnie przy rybiej ospie która wysypała mi zbrojnika zadziałało podwyższenie temperatury do 30-31*C. Wybiło wszystkie krętki bardzo szybko - po 3 dniach zaczęły schodzić białe plamki.
mamuśka

Post » Śro paź 20, 2010 9:48 Re: Akwarysci RATUNKU - chore gupiki :(

tylko ze u mnie to nie sa biale plamki a skupiska jakby szron albo plesn- rybki wygladaja jakby byly zakurzone, pod warstewka bialego pylu a szczegolnie zaatakowane sa miejsca nad pyszczkiem - nie moge strzelic dobrego zdjecia - na fotkach tego nie widac :evil:

Zastosuje kuracje temperatura i kupie jakis srodek chemiczny w sklepie zoo....

Platkom to nie zaszkodzi?

Moj wet, jak do niego zadzwonilam mowil, ze bardzo przeprasza ale na rybkach to on sie nie zna :(

nazira

Post » Śro paź 20, 2010 10:01 Re: Akwarysci RATUNKU - chore gupiki :(

Obrazek

tak to wyglada - zauwazylam, ze zajete maja tez oczy :(

nazira

Post » Śro paź 20, 2010 10:22 Re: Akwarysci RATUNKU - chore gupiki :(

No to wygląda mi to na pleśniawkę. Poczytaj wątki które podałam w poprzednim poście :ok:
mamuśka

Post » Śro paź 20, 2010 10:24 Re: Akwarysci RATUNKU - chore gupiki :(

No wiesz to jednak na mój gust ospa. Lecz wszystkie ryby platkom to nie zaszkodzi. Bardzo polecam zachowanie spokoju to naiczęstsza choroba w akwarium.

persiak1

Post » Śro paź 20, 2010 11:01 Re: Akwarysci RATUNKU - chore gupiki :(

Dziekuje Wam bardzo za rady - juz podnioslam temperature w akwa - okazalo sie ze bylo 27 stopni - wiec podnosze do 30.
Kupie tez sol nie jodowana i gencjane na wodzie ( jak to nie pomoze to wejde ze srodkami chemicznymi typu ichtiosan)
Bede pisac jak sie sprawy maja. Na razie gupiki przeniosly sie w okolice grzalki ( zimno im bylo ? )

nazira

Post » Śro paź 20, 2010 11:40 Re: Akwarysci RATUNKU - chore gupiki :(

Szybciej zestresowały się zmianą temperatury wody. Ja radzę poobserwować towarzystwo bo gupiki z reguły wolą chłodniejszą wodę takie 27 stopni.

persiak1

Post » Śro paź 20, 2010 16:02 Re: Akwarysci RATUNKU - chore gupiki :(

Persiak 1 przestań mieszać raz koażesz podnosić temp wody potem piszesz że niepotrzebnie już ci w którymś wątku psałam żebyć nie udzielała rad w tematach o których nie masz pojęcia. Nazira zdjęcia bardzo kiepskie ale na ospe to raczej najmniej wygląda raczej jakiś rodzaj pleśni czy innego grzybka. Sól nie zaszkodzi , ichtiosanu nie kupuj wyrzucisz tylko kasa działa wyłącznie na rybią ospę. Na twoim miejscu zastosowała bym CMF (działa przeciw grzybiczo i bakteriobjczo) ewentualnie Heltosan oba specyfiki Tropicala. Powodzenia chociaż te kolebiące się rybki to raszej odpłyną za tęczowy most.

Apsik77

Od: Śro lip 29, 2009 16:31

Post » Śro paź 20, 2010 17:46 Re: Akwarysci RATUNKU - chore gupiki :(

Przed chwila znalazlam jedna z moich ryb martwa kolo filtra - byla porosnieta plesnia - zupelnie jak na pogladowym zdjeciu w internecie :( Wiec chyba jednak plesniawka.
Problem w tym, ze nazwy srodkow leczniczych sie roznia ( w Polsce i w Austrii) mam nadzieje, ze w sklepie zoo mi doradza

nazira

Post » Śro paź 20, 2010 21:40 Re: Akwarysci RATUNKU - chore gupiki :(

Moj ulubiony samiec odszedl :cry:
Bywaj malutki....

nazira

Post » Czw paź 21, 2010 9:16 Re: Akwarysci RATUNKU - chore gupiki :(

Czyli kuracja podwyższenia temperatury się nie udaje?
:( [*]
mamuśka

[następna]