SOWY - PUCHACZE !!!! Lublin.

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Nie lut 14, 2010 19:30 SOWY - PUCHACZE !!!! Lublin.

Siedzę sobie przy komputerze patrzę za okno, a tam ogromne ptaszysko na drzewie. Przyglądam się i widze że ma jakiś dziwny kształt głowy 8O od razu pobiegłam po lornetkę i cały czas myslę "nie odlatuj, nie odlatuj". Znalazłam! Patrzę - SOWA. SOWA! W mieście! Ogromna i piękna! Wiem, że w miastach można spotkać sowy, ale nie spodziewałabym się tego na swojej dzielnicy :) Ktoś coś wie o lubelskich sowach? Próbowałam szukać w necie, nie ma nic. Ktoś się nimi zajmuje czy coś? Jest przepiękna, chciałabym żeby było ich więcej :)

Forumowiczów z Lublina proszę o zaspokojenie mojej ciekawości :)
Może ją sobie jakoś przyciciam :mrgreen:
Obrazek

Miss

Od: Wto gru 01, 2009 13:59

Post » Nie lut 14, 2010 20:28 Re: SOWY - PUCHACZE !!!! Lublin.

Akurat dzisiaj ojciec opowiadał mi, że widział sowę na Jastrzębiej. Czyli tuż obok Sowiej, Puchacza... (znasz te okolice). Sowę uszatą, sprawdził. Niedawno widział sowę na Łabędziej. Bardzo często widuje sowy u siebie w robocie (pracuje w okolicach Grenadierów). Mi/nam w Parku sowa pohukiwała całe noce w czerwcu/lipcu. Więc są w naszym mieście, jak najbardziej.
Kota ['] 12.12.2015 | Krzyś ['] 21.10.2019 | Niunia ['] 24.01.2022 | Chrapek ['] 3.02.2022 | Kokosz ['] 17.02.2023

Zarejestruj się na FaniMani, rób zakupy i wspomagaj przy okazji fundacje!

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Od: Wto kwi 18, 2006 19:17

Post » Nie lut 14, 2010 20:51 Re: SOWY - PUCHACZE !!!! Lublin.

Ja ją widywałam wcześniej, ale myslałam że może mam zwidy :oops: Latała dość często koło mojego okna, ale sobie wmawiałam że może się jakiś gołąb obudził :roll: I dziś widziałam ją w całej okazałości. Sowy są pod ścisłą ochorną w Polsce. Zastanawiam się czy ktoś się tymi naszymi bronowickimi zajmuje czy ktoś prowadzi jakies badania, statystyki. Strasznie mnie zaciekawiły :)
Obrazek

Miss

Post » Nie lut 14, 2010 21:03 Re: SOWY - PUCHACZE !!!! Lublin.

Kiedyś na Lotniczej mieszkał znany w lubelskim środowisku ornitolog. Może dalej mieszka, nie wiem, mnie tam już nie ma ;) W wieku moich rodziców, jego córkę znałam z podstawówki. Kiedyś robił spis ptaków w moim Parku, a gatunków tu jest - mnóstwo... Dziś widziałam mojego sąsiada - dzięcioła ;)
Sowy mieszkają w starych, opuszczonych budynkach, ale tych jest coraz mniej, niedawno, tuż przed zimą, wyburzyli ten, w którym najprawdopodobniej mieszkała ta "moja" sowa. Na Bronxie jest trochę wieżowców - Pogodna, Łabędzia. Ja myślę, że ta sowa, którą widziałaś Ty i mój Ojciec (być może ten sam osobnik) mieszka właśnie w takim miejscu. Mnóstwo jest też drapieżców (mniejszych), głównie pustułek. W ogóle BRW i okolice to ostoja lubelskiego ptactwa, od zawsze (za dzieciaka chodziłam z ojcem na spacery po Chemicznej, pamiętam sójki, pliszki itd., a to było już dawno dawno...).
Kota ['] 12.12.2015 | Krzyś ['] 21.10.2019 | Niunia ['] 24.01.2022 | Chrapek ['] 3.02.2022 | Kokosz ['] 17.02.2023

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Post » Śro lut 17, 2010 14:03 Re: SOWY - PUCHACZE !!!! Lublin.

Zaczęłam szperać... Na stronie Lubelskiego Towarzystwa Ornitologicznego znalazłam apel, sprzed roku, o informowaniu o sowach widzianych/słyszanych w Lbn. Wysłałam właśnie maila, w którym napisałam o "mojej" sowie z Parku i tych dwóch weekendowych przypadkach. Bardzo fajny projekt, wywieszanie budek lęgowych i inwentaryzacja nowych, nie znanych wcześniej stanowisk sów w naszym mieście. Jako domorosły ornitolog z zamiłowania - bardzo się cieszę :)

EDIT: dostałam odpowiedź :) sowy pójdźki na Bronkach były widywane od lat 80-tych już :) no nazwy ulic do czegoś zobowiązują w końcu ;)

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Post » Wto lis 15, 2011 20:25 Re: SOWY - PUCHACZE !!!! Lublin.

ufff odkopałam wątek :)
Przeprowadziłam się, a sowy za mną :mrgreen:
Teraz mamy samca puszczyka na podwórku za domem. I muszę przyznać, że się go boję, bo jest strasznie rozśpiewany :strach:
Obrazek

Miss