Honorowy Kot [tj. kochany pies Kaj] ZA TĘCZOWYM MOSTEM

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Post » Nie sty 18, 2015 16:51 Re: Honorowy Kot [tj. kochany pies Kaj]

Oszalałam na punkcie fenkułu. Nie miałam pojęcia, że istnieje coś tak dobrego. Za każdym razem zachwycam się jego smakiem i aromatem. Pokazano mi prosta sałatkę z nim w roli głównej:
Pokroić koper włoski w piórka (lub trochę grubiej, jak kto lubi. Ja lubię chrupać ;)), posolić, skropić oliwą z oliwek i cytryną. Ja dodaję jeszcze trochę cukru dla podkreślenia anyżkowego smaku i trochę pieprzu dla ostrości :) Genialna przekąska do filmu, zamiast chipsów :201464
W podobnej wersji lubię kapustę pekińską - siadam z wielką michą i widelcem przed monitorem i mam raj :P
Fenkuł jest u mnie dostępny tylko w Lidlu i tylko czasem (wtedy staję się agresywna do ludzi , jak mi się za bardzo zbliżą :mrgreen: )
Też mam kilka potraw, których nie tykam, bo mnie mogą zabić, ale prócz tego jestem w stanie spróbować prawie wszystkiego :mrgreen:

Aia

Od: Pon lut 19, 2007 18:08

Post » Nie sty 18, 2015 17:02 Re: Honorowy Kot [tj. kochany pies Kaj]

Aia pisze:Fenkuł jest u mnie dostępny tylko w Lidlu i tylko czasem (wtedy staję się agresywna do ludzi , jak mi się za bardzo zbliżą :mrgreen: )

O, właśnie :mrgreen:
Bywa jeszcze w realu [ostatni kupiłam] ale tam to ja bywam od przypadku.
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Nie sty 18, 2015 17:07 Re: Honorowy Kot [tj. kochany pies Kaj]

U mnie nie ma Realu :mrgreen: ale podejrzewam, że może być w Kauflandzie, choć tam, to ja z kolei bywam z przypadku (lub konieczności), bo jest na drugim końcu miasta (znaczy 15 min piechotą trzeba iść :lol: )
Koper w Lidlu był w piątek, a dziś już ślad po nim nie pozostał :roll: Narobiłam sobie smaku, to idę do kuchni robić tą sałatkę :mrgreen:

Aia

Post » Nie sty 18, 2015 19:26 Re: Honorowy Kot [tj. kochany pies Kaj]

To jednak wybierz Opole :D
Fenkuł jest też w Almie i sklepiku [w sezonie] blisko mnie - w obu wypadkach cena jest taka, że na ogół sobie spokojnie leży i leży.. i...
W Lidlu też nigdy nie widziałam, żeby ktoś prócz mnie miał w łapie. A wcześniej często ktoś mnie pytał co sie z tym robi :roll:
Ale Opole jest generalnie drogie.

Daj przepis na placki z kaszy gryczanej i cukini. Robiłam jakoś osobno i pewnie to proste, ale może jakiś myk w tym jest ? :wink:
Właśnie robiłam naleśniki z mąki gryczanej na mleku owsianym własnej roboty. Bardzo dobre są. Trochę przypominają indyjską dosę, ale gdzie im tam.. dosy nic nie zastąpi :( , a jej zrobienie u nas jest praktycznie niemożliwe.
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek

morelowa

Post » Nie sty 18, 2015 19:50 Re: Honorowy Kot [tj. kochany pies Kaj]

Prosz: http://www.chillibite.pl/2014/02/pyszne ... czane.html
Znajoma zaskoczyła mnie propozycją podania kaszy gryczanej ze śmietaną. Tylko. Pasuje!

U mnie zwykle też jest tak z fenkułem. Leży aż nie zgnije albo go nie wykupie :wink: Może tym razem ukryli przede mną :roll:

Sprawdziłam dosę. Fajnie taki naleśnik wygląda. Przypomniało mi się, że lubię też omlety (takie z domowym dżemem albo posypane cukrem, w tamtym roku Babcia od koleżanki przyniosła nowość - omlet ze świeżymi truskawkami i śmietaną), a najgorsze, że takiego bym zjadła.

Aia

Post » Nie sty 18, 2015 20:02 Re: Honorowy Kot [tj. kochany pies Kaj]

U mnie modyfikacja - bez cebuli [surowa wykluczona jeszcze bardziej], czosnku, śmietany , jogurtu... ble, ble, ble..
Ale stada placków robię przy jak najmniejszym narobieniu sie :lol:
Kasza gryczana z białym serem , twarogiem prawdziwym [którego też unikam ] i sosem pomidorowym - proste :mrgreen:
Dosa to było moje ulubione danie. Tzn. jako podstawa do czegoś, bo taki 'naleśnik' jest jedzony z czymś albo nadziany.

Zjadłaś sałatkę?

Ksiązka kucharska Ci sie zrobiła na wątku :mrgreen: :mrgreen:

Obrazek

morelowa

Post » Nie sty 18, 2015 20:35 Re: Honorowy Kot [tj. kochany pies Kaj]

Zjadłam :mrgreen:
Wątek niechaj i będzie kucharski, będzie ratował w chwili, gdy nie będę miała pomysłu na obiad.
Ale żeby nie było, to Kaj też zjadł swoją kolację :wink:

U mojej Babci zawsze były te same potrawy, żadnych nowości, więc dużo rzeczy nie znam, a takich orientalnych to już w ogóle. Nadrabiam.

Sporo tych modyfikacji. A takie to pyszności. Czosnek dodaje w ilościach hurtowych..

Aia

Post » Nie sty 18, 2015 20:50 Re: Honorowy Kot [tj. kochany pies Kaj]

Czosnek lubię - nie mogę, ew. sporadycznie i nie surowy.

Właśnie miałam pytać o Kaja - czy jemu tez wymyślasz choć trochę jakieś jedzonko, czy dostaje ciągle to samo i jest zadowolony?

Obrazek

morelowa

Post » Nie sty 18, 2015 21:19 Re: Honorowy Kot [tj. kochany pies Kaj]

Kaj też ma urozmaicone, choć trzymamy się twardo pół-BARFowej diety.
Gotowany ryż albo kasze (przy moich eksperymentach kuchennych skorzystał i teraz zajada się kaszą jaglaną, aż Mu się uszy trzęsą)
Zmielona surowa łata wołowa na zmianę z piersią kurczaka, ew innym mięsem, jeśli coś robię dla siebie.
Od czasu do czasu ser biały ze śmietaną/jogurtem, jajko na twardo lub sparzone żółtko, smalec gęsi (na podtuczenie), owoce.
Oraz papka warzywna - w przeróżnej kombinacji, co akurat dostanę w sklepie - marchewka, pietruszka, seler, ogórek zielony (uwielbia), pomidor, buraki, ostatnio papryka.
Żadnego suchego żarcia, bo po granulach Renala (Kaj ma chore nerki) bardzo poleciały Mu wyniki nerkowe, żadnych puszek.
Czasami jakieś ciasteczko czy kosteczkę (z Pedigree), ale raczej staram się wybierać takie ze 100% mięsa.
Jakoś Go trzyma przy życiu ta dieta i oby jak najdłużej.

Aia

Post » Pon sty 19, 2015 10:17 Re: Honorowy Kot [tj. kochany pies Kaj]

Hej

Jak tu kulinarnie i pysznie :mrgreen:

Interesują mnie te zmiksowane warzywa dla Kaja i zamrożone w słoiczkach... ostatnio o tym myślałam,mam sporo słoiczków po obiadkach dla dzieci,te Gerberki,różne wielkości..chyba je wykorzystam do takich warzyw właśnie,przed podaniem wyciągasz i czekasz aż warzywa same się rozmrożą w słoiku czy jakoś im 'pomagasz'? :)
Obrazek

aannee99

Od: Wto sie 28, 2012 8:35

Post » Pon sty 19, 2015 12:25 Re: Honorowy Kot [tj. kochany pies Kaj]

Cześć Aniu :)
dla Luny planujesz wprowadzić tą papkę?
Oczywiście najlepiej by było codziennie świeżą :wink: ale wiadomo jak jest, dlatego mrożę. W słoiczkach po dżemach, małym majonezie, także wystarcza na 2-3 dni. Po wyjęciu z zamrażalnika zostawiam, by samo doszło do siebie :) Przeważnie koło 20:00 do zlewu, a o północy chowam do lodówki i na rano jest już gotowa. Jeśli będziesz to w szklanych słoiczkach mrozić, to pamiętaj by nie napełniać ich do końca, bo zamarznięta papka rozsadzi szkło (jeśli zdarzy się, że któryś słoik pęka wyrzucam w całości).
Pomidory, pietruszkę, seler i buraki obieram ze skórki, resztę tylko dokładnie myję i odkrawam skazy.
Nie wygląda to bardzo elegancko, ale Kajowi smakuje :wink:
Obrazek

Wczoraj wieczorem była u Nas bardzo gęsta mgła (psa na końcu smyczy nei widziałam :mrgreen: ), dziś takie obrazki:
Obrazek

Aia

Post » Pon sty 19, 2015 12:29 Re: Honorowy Kot [tj. kochany pies Kaj]

Dzięki za wskazówki,tak tak,dla Luny :)
U nas też mglisto od wczoraj,no i zimniej!.
A te jedzonko dla Kaja...wygląda apetycznie więc nie ma co się dziwić,że mu pasuje :mrgreen:
Obrazek

aannee99

Post » Pon sty 19, 2015 12:45 Re: Honorowy Kot [tj. kochany pies Kaj]

Kaj to obżartuch :wink: ale zdecydowanie woli domowe, mokre jedzenie od wszystkiego innego, które po jakimś czasie Mu się nudziło. Mięso to je to :ok: a że pełnowartościowe, świeże i w odpowiednich proporcjach to nawet nerkom się dobrze pracuje :D
Luna też lubi tak jeść czy jest wybredna? Ciekawe co Ona na Twój pomysł powie :wink:

Aia

Post » Pon sty 19, 2015 12:55 Re: Honorowy Kot [tj. kochany pies Kaj]

Z Luną,to różnie bywa ;) Był czas,że karmiłam ją domowym żarełkiem,w sensie ryż,warzywa,mięsko. Szybko jej się to znudziło :roll: Dlatego karmę gotową kupiłam,do dziś kupuję,lubi Brita,Boscha. Chciałam czasem puszki jej podawać,ale po puszkach ma rewolucje żołądkowe,nie może ich jeść :| Choć chciałaby bardzo,no ale... Lubi zjeść surowe udko,ćwiartkę. Bardzo lubi surową marchewkę,a nawet zieloną sałatę,tak tak...lubi ją :D
Obrazek

aannee99

Post » Pon sty 19, 2015 13:07 Re: Honorowy Kot [tj. kochany pies Kaj]

Kaj też lubi sałatę :D tzn zawsze się ustawia w kolejce po chrupiące kawałki (dlatego najchętniej jada pekińską). Czasami zanosi je na posłanie, bo myślał, że coś lepszego dostanie, ale i tak przychodzi po kolejne :twisted: jak Mu mówię, że Dziadek przyjdzie i zje, to leci na miejsce i dokańcza :lol: Dziadek to jest dobry "straszak" :mrgreen:

Aia

[poprzednia][następna]