12.04 SGGW-akcja ZAPYTAJ MINISTRA (s.91)

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Czw lut 09, 2012 7:37 Re: Pierwszy na forum projekt programu p/bezd. (s.61)

Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Czw lut 09, 2012 9:50 Re: Pierwszy na forum projekt programu p/bezd. (s.61)

Kinya pisze:Proszę, tutaj analogiczny wydział:
http://www.uw.rzeszow.pl/main.php?muid= ... 7e7a#ak217

"Do zadań Wydziału należy w szczególności prowadzenie spraw w zakresie:
(...)
wykonywania nadzoru prawnego nad uchwałami organów gmin, powiatów i samorządu województwa (...)"

Nie ma na co czekać, trzeba zgłaszać wypowiedzi i działania pana Szlęzaka.

Ewar, dasz radę się tym zająć czy potrzebujesz wsparcia? Chętnie sama pozgłaszam co i gdzie trzeba, ale wydaje mi się, że jako mieszkanka Stalowej Woli masz w tym przypadku większą siłę rażenia :)
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Od: Śro gru 29, 2004 9:09

Post » Czw lut 09, 2012 12:24 Re: Pierwszy na forum projekt programu p/bezd. (s.61)

Nie mam żadnej siły rażenia, ale coś chyba się dzieje w tej sprawie.
Bardzo fajni ludzie pracują w UM, naprawdę.Nie chciałabym, aby odium tej sprawy ich dotknęło.Byłam kiedyś zaproszona z koleżanką na posiedzenie komisji złożonej z radnych.Chodziło właśnie o bezdomne zwierzęta.Było to jeszcze przed wprowadzeniem ustawy.Mówiłam o potrzebie sterylizacji, o czipowaniu psów,podałam przykłady innych gmin, gdzie dość skutecznie zadziałano.Mówiłam długo, wydawało mi się, że wszyscy słuchali z zainteresowaniem.Poproszono mnie o przedstawienie tego na piśmie , co też zrobiłam.Okazało się, że większość ludzi nie bardzo orientuje się, jak pomóc, co zrobić.Wiem, że za dużo pieniędzy gmina nie ma, ale postulowałyśmy z koleżanką rozwiązania skuteczne, niekoniecznie kosztowne, chociaż nic za darmo się nie da zrobić.Bardzo się ucieszyłam, kiedy powstało stowarzyszenie "Futrzak".W UM też byli zadowoleni, ale chyba ludzie z tego stowarzyszenia nie mają doświadczenia.
http://www.stalowka.net/wiadomosci.php?dx=7869
To brzmi dobrze, ale co z tego?

ewar

Post » Czw lut 09, 2012 12:38 Re: Pierwszy na forum projekt programu p/bezd. (s.61)

ewar pisze:Nie mam żadnej siły rażenia,

masz prawo zgłosić odpowiednią skargę w odpowiednie miejsce. Moim zdaniem jako mieszkanka miasta, które bezpośrednio problem dotyka, zostaniesz wysłuchana prędzej niż np. ja- warszawianka.

trochę z innej beczki, ale nadal w temacie ustawy- ktoś ma jakiś pomysł?

http://wroclaw.gumtree.pl/c-Zwierzaki-p ... Z353241233 „Suka jest posłuszna i bardzo przyjazna do dzieci jak również jest dobrą matką.” już pisałam do nich w tej sprawie, prosiłam o zmianę tekstu – likwidują pseudo (chyba) i zachęcają do założenia kolejnego :evil: o ile dobrze pamiętam, reklamowali tak 2 sunie :(
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Post » Czw lut 09, 2012 16:07 Re: Pierwszy na forum projekt programu p/bezd. (s.61)

Mam projekt programu jednej z małopolskich gmin (konkretnie Niepołomic). Jestem pod wrażeniem, że w ogóle powstał, bo np. gmina w której niestety mieszkam po raz kolejny wykazała się skrajnym buractwem i nie dość, że arogancko odpowiedzieli na grzeczne zapytanie (przykład idzie z góry, burmistrz Wieliczki to arogant jakich mało, mógłby sobie ze Szlęzakiem ręce podać), to jestem prawie pewna, że kłamią pisząc, że projekt został przygotowany i wysłany do zaopiniowana. Ale spokojnie, dojdziemy prawdy :twisted:
Wrzucić skany tego niepołomickiego projektu?
Obrazek Obrazek

Kinya

Od: Śro mar 19, 2008 13:08

Post » Czw lut 09, 2012 16:22 Re: Pierwszy na forum projekt programu p/bezd. (s.61)

Wrzuć.

ewar

Post » Czw lut 09, 2012 17:26 Re: Pierwszy na forum projekt programu p/bezd. (s.61)

Proszę:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek Obrazek

Kinya

Post » Pt lut 10, 2012 7:52 Re: Pierwszy na forum projekt programu p/bezd. (s.61)

Wiem, że to nie w temacie tego wątku, ale warto wspomnieć Wielkich, którzy nie wstydzą się sentymentu lub sympatii dla zwykłych pospolitych kotów. Szkoda, że tacy ludzie jak wspomniany na wątku prezydent Stalowej Woli, tego nie zrozumie.
Wczoraj pożegnaliśmy Wisławę Szymborską, myślę, że ten wiersz pozostanie w pamięci wielu z nas.

Tego nie robi się kotu.....

Umrzeć - tego nie robi się kotu.
Bo co ma począć kot
w pustym mieszkaniu.
Wdrapywać się na ściany.
Ocierać między meblami.
Nic niby tu nie zmienione,
a jednak pozamieniane.
Niby nie przesunięte,
a jednak porozsuwane.
I wieczorami lampa już nie świeci.

Słychać kroki na schodach,
ale to nie te.
Ręka, co kładzie rybę na talerzyk
także nie ta, co kładła.

Coś się tu nie zaczyna
w swojej zwykłej porze.
Coś się tu nie odbywa,
jak powinno.
Ktoś tutaj był i był,
a potem nagle zniknął.
I uporczywie go nie ma.

Do wszystkich szaf się zajrzało,
przez półki przebiegło.
Wcisnęło się pod dywan i sprawdziło.
Nawet złamało zakaz
i rozrzuciło papiery.
Co więcej jest do zrobienia.
Spać i czekać.

Niech no on tylko wróci,
niech no się pokaże.
Już on się dowie,
że tak z kotem nie można.
Będzie sie szło w jego stronę
jakby sie wcale nie chciało,
pomalutku,
na bardzo obrażonych łapach.
I żadnych skoków, pisków na początek.

Wisława Szymborska "Kot w pustym mieszkaniu"
Twój głos może zmienić sytuację wielu zwierzaków w Polsce, wspólnie jako świadomi swoich praw obywatele możemy tego dokonać.
http://www.koalicja.org.pl # http://zespoldlazwierzat.pl ^Parlamentarny Zespół Przyjaciół Zwierząt -informacja ze strony sejmowej

Bożenowe Tymczasy :)

miluś

Od: Nie wrz 14, 2008 8:43

Post » Pt lut 10, 2012 9:35 Re: Pierwszy na forum projekt programu p/bezd. (s.61)

No to niestety powrót do rzeczywistości ;)
Apel wójta gminy Kłaj do właścicieli psów - punkt pierwszy powala :evil:

APEL DO WŁAŚCICIELI PSÓW

2012-02-06 09:51

W związku z wałęsającymi się psami prosi się ich właścicieli o zastosowanie się do przepisów dotyczących obowiązków i odpowiedzialności osób posiadających czworonogi. Przepisy prawne w tym zakresie określają jasno i jednoznacznie obowiązki oraz odpowiedzialność właściciela.

W związku z tym proszę o stosowanie następujących środków ostrożności:

• pies winien być na uwięzi,
• pies bez uwięzi powinien przebywać w ogrodzeniu bez możliwości wyjścia poza ogrodzenie,
• pies wyprowadzany na ulicę powinien być na smyczy , w przypadku psa mogącego stanowić zagrożenie – również w kagańcu ,
• posiadanie psa rasy uznanej za agresywną wymaga stosownego zezwolenia Wójta Gminy ,
• pies winien być szczepiony przeciwko wściekliźnie.

Kto nie zachowuje środków ostrożności przy trzymaniu psa lub innego zwierzęcia domowego podlega karze grzywny zgodnie z art. 77 kodeksu wykroczeń.

Niedopełnienie obowiązku ochronnego szczepienia psów przeciwko wściekliźnie stanowi wykroczenie z art. 85 ust 1a ustawy o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt i podlega karze grzywny.

http://www.klaj.pl/

Projektu gminnego programu opieki nad bezdomnymi zwierzętami - zero. Jakiejkolwiek pomocy dla nich - zero. Kompetencji i chęci działania w tym zakresie urzędników - zero.
Ale jak trzeba postraszyć, to paragrafami operujemy że ho ho! :twisted:
Obrazek Obrazek

Kinya

Post » Pt lut 10, 2012 9:44 Re: Pierwszy na forum projekt programu p/bezd. (s.61)

Kinya pisze:No to niestety powrót do rzeczywistości ;)
Apel wójta gminy Kłaj do właścicieli psów - punkt pierwszy powala :evil:

APEL DO WŁAŚCICIELI PSÓW

2012-02-06 09:51

W związku z wałęsającymi się psami prosi się ich właścicieli o zastosowanie się do przepisów dotyczących obowiązków i odpowiedzialności osób posiadających czworonogi. Przepisy prawne w tym zakresie określają jasno i jednoznacznie obowiązki oraz odpowiedzialność właściciela.

W związku z tym proszę o stosowanie następujących środków ostrożności:

• pies winien być na uwięzi,
• pies bez uwięzi powinien przebywać w ogrodzeniu bez możliwości wyjścia poza ogrodzenie,
• pies wyprowadzany na ulicę powinien być na smyczy , w przypadku psa mogącego stanowić zagrożenie – również w kagańcu ,
• posiadanie psa rasy uznanej za agresywną wymaga stosownego zezwolenia Wójta Gminy ,
• pies winien być szczepiony przeciwko wściekliźnie.

Kto nie zachowuje środków ostrożności przy trzymaniu psa lub innego zwierzęcia domowego podlega karze grzywny zgodnie z art. 77 kodeksu wykroczeń.

Niedopełnienie obowiązku ochronnego szczepienia psów przeciwko wściekliźnie stanowi wykroczenie z art. 85 ust 1a ustawy o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt i podlega karze grzywny.

http://www.klaj.pl/

Projektu gminnego programu opieki nad bezdomnymi zwierzętami - zero. Jakiejkolwiek pomocy dla nich - zero. Kompetencji i chęci działania w tym zakresie urzędników - zero.
Ale jak trzeba postraszyć, to paragrafami operujemy że ho ho! :twisted:

Na szczęście ich paragrafami też można postraszyć i zmobilizować do działania :twisted: szkoda, że nie piszą, że pies i kot powinien być zabezpieczony przed rozrodem, nawet jak to ma być pilnowanie :roll:
chętni na kota
-
---

VeganGirl85

Post » Sob lut 11, 2012 22:36 Re: Pierwszy na forum projekt programu p/bezd. (s.61)

Prezydent mojego miasta słynie już z eleganckiego sposobu wypowiadania się.Dzisiaj w wywiadzie dla telewizji miejskiej oświadczył, że "szurniętymi obrońcami praw zwierząt nie będzie się przejmował".Wcześniej mówił o debilnym prawie.

ewar

Post » Nie lut 12, 2012 8:59 Re: Pierwszy na forum projekt programu p/bezd. (s.61)

Szczerze współczuję takiego włodarza, ale w końcu ktoś go wybrał :?

eukalipto

Od: Wto sty 10, 2012 13:50

Post » Nie lut 12, 2012 12:11 Re: Pierwszy na forum projekt programu p/bezd. (s.61)

Ja nie miałam z tym nic wspólnego.Jest też ksenofobem, trafia na podatny grunt.Nic nie poradzę na to, że mieszkam tu, gdzie mieszkam.

ewar

Post » Nie lut 12, 2012 14:12 Re: Pierwszy na forum projekt programu p/bezd. (s.61)

Nawet Cię o to nie podejrzewam, jeśli został wodzem, to dlatego, że zagłosowała na niego zdecydowana większość mieszkańców i to jest właśnie smutne :( .

eukalipto

Od: Wto sty 10, 2012 13:50

Post » Nie lut 12, 2012 15:22 Re: Pierwszy na forum projekt programu p/bezd. (s.61)

Mam wrażenie, że sporo głosów zarobił akcją z krzyżem, postawionym bez uzgodnienia - w ten sposób przedstawił się jako jeden z niewielu polityków, co się KK nie kłaniają :twisted:
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

[poprzednia][następna]