Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Pon paź 07, 2013 21:13 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

Cieszę się, że p. Marczak dochodzi do siebie. Mam nadzieję, że we właściwym czasie zahibernuje a wiosną wróci do natury.
I oby się okazało, że jej dobry charakter jest wynikiem po prostu charakteru a nie innych problemów.
Teraz trzymam mocno kciuki za Fiołka.
Obrazek

selenicereus

Od: Wto mar 24, 2009 20:16

Post » Wto paź 08, 2013 0:12 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

Pani Marczak prezentuje się swojej opiekunce z wielkimi podziękowaniami :P

Obrazek

Obrazek

Jutro M napisze o niej na FB.

Fiołek sprawuje się dzielnie i je jak smok :P
ObrazekObrazekObrazek

Nemi

Od: Nie wrz 13, 2009 10:20

Post » Wto paź 08, 2013 7:22 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

A co z fiołkową buzią i płuckami?
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Wto paź 08, 2013 7:27 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

Ale cudne jeżurkowo :1luvu:
Za zdrówko :ok:

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Wto paź 08, 2013 7:52 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

O! Będę zaglądać!
ObrazekObrazek

villemo5

Od: Sob maja 05, 2007 17:14

Post » Wto paź 08, 2013 12:10 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

villemo5 pisze:O! Będę zaglądać!

:lol: ja tez wsiąkłam :1luvu:

alessandra

Od: Pon maja 07, 2007 13:04

Post » Śro paź 09, 2013 19:50 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

No, całkiem przyzwoite jeże z tej Marusi :).

Czytałam właśnie, że w Naszych Jeżach odeszła Ząbka. Strasznie dużo p. Jerzy ostatnio pisze o zarobaczonych jeżykach - czy jest jakiś sposób, żeby prewencyjnie odrobaczyć dzikusy? U mojej koleżanki w ogrodzie stołują się jeże. I tak się zastanawiamy czy jest jakiś sposób aby bez łapania i przetrzymywania jeża zabezpieczyć/uwolnić go od pasażerów na gapę, czy też leczenie musi być z zalecenia weterynarza i pod ścisłą kontrolą. I czy ewentualnie jest jakiś sposób by dzikie jeże chronić - czy na przykład dobrze odżywiony jeż jest sobie w stanie poradzić sam z infekcją, bo jego organizm jest na tyle silny, że zwalcza pasożyty?
Obrazek

selenicereus

Od: Wto mar 24, 2009 20:16

Post » Czw paź 10, 2013 7:47 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

selenicereus pisze:No, całkiem przyzwoite jeże z tej Marusi :).

Czytałam właśnie, że w Naszych Jeżach odeszła Ząbka. Strasznie dużo p. Jerzy ostatnio pisze o zarobaczonych jeżykach - czy jest jakiś sposób, żeby prewencyjnie odrobaczyć dzikusy? U mojej koleżanki w ogrodzie stołują się jeże. I tak się zastanawiamy czy jest jakiś sposób aby bez łapania i przetrzymywania jeża zabezpieczyć/uwolnić go od pasażerów na gapę, czy też leczenie musi być z zalecenia weterynarza i pod ścisłą kontrolą. I czy ewentualnie jest jakiś sposób by dzikie jeże chronić - czy na przykład dobrze odżywiony jeż jest sobie w stanie poradzić sam z infekcją, bo jego organizm jest na tyle silny, że zwalcza pasożyty?

Ja ci napiszę na podstawie własnych doświadczeń. Ja jakiś czas przed wypuszczeniem zakraplam jeże advocatem, ale większość tych jeży jest już po leczeniu i odrobaczeniu. Miałam jeża, który po zakropleniu advocatem kaszlał, dostał też tabletki odrobaczające. Ja jeże przed odrobaczeniem ważę i dopiero ustalam dawki, sprawdzam też stan skór, czy nie ma ran. Miałam też jeża, który miał ok. 40 kleszczy. Najpierw mu je usunęłam, potem zważyłam, sprawdziłam stan, zakropliłam i wypuściłam dopiero następnego wieczora, sprawdzając stan jeża.

Znam ludzi, którzy pryskają frontalinem, zakraplają fiprexem. Na niektórych stronach są zamieszczone informacje o tym, że są niebezpieczne dla jeży.
U mnie niektóre jeże dostają też antybiotyki w trakcie odrobaczania. Zależy jaki środek i jaki stan jeża. U jeża też może zdarzyć się śmierć przy odrobaczaniu, kiedy robale zaczopują np. jelita. Zresztą cykle wynoszą 21 dni i trzeba odrobaczenia powtarzać.

Na pewno nie każdy jeż jest w stanie poradzić sobie z infekcją.Generalnie większość zarobaczonych jeży traci apetyt, ale miałam zarobaczone jeże, które słabły, jadły, a nie przybierały na wadze. Często jeż przeniesiony do ciepła zaczyna kaszleć, bo pasożyty stają się aktywne. I niestety mamusie zarażają jeżowe dzieci i koło się kręci :evil:

Tu ładnie pokazany jest cykl

http://www.jeze.org.pl/jeze

dorobella

Od: Wto sty 06, 2009 19:52

Post » Czw paź 10, 2013 23:34 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

Selenicereus - mam nadzieję, że się nie pogniewasz, jeśli o pasożytach, napiszę w najbliższym czasie. M zostawił mnie samą, z tym całym bałaganem i nie ogarniam wszystkiego. A o robalach chciałabym napisać na spokojnie, bo nie jest to takie proste, jak się wydaje. O .. i nie dość, że mnie zostawił, to jeszcze się pochorował na tym wyjeździe, tak jakbym za mało miała na głowie.

Dziś tylko zdjęcia

Morelciu - Fiołek oddycha znacznie lepiej, charczy tylko czasami, paszczę zamyka i otwiera. Dziś nastąpił przełom i zaczął jeść nie przecierane jedzenie, w tym mięsko ... Życie bez blendowania jest prostsze :-)

Obrazek

Fifi zaprzyjaźniał się z Oziem

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ObrazekObrazekObrazek

Nemi

Post » Pt paź 11, 2013 7:12 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

Ale cudne :P
A na jeżowym talerzyku to jasne, to grzybki?

Erin

Post » Pt paź 11, 2013 7:22 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

Na talerzyku wygląda jak gulasz z kluskami :mrgreen: [zrobilam sie głodna - nie jem mięsa!!] Niech Fiołeczek wyzdrowieje jak najszybciej!
I cała reszta przynajmniej na tyle, żeby takich zajęć jak blendowanie i podobne, nie było - masz dość innych :mrgreen:

Psiur! taki śliczny psiur! Ciekawe jaki będzie miał charakter jak dorośnie? Ale wychowany w takim otoczeniu, z kotami to może będzie opiekuńczym psiurem?
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek

morelowa

Post » Pt paź 11, 2013 7:41 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

Morelowa, Ty nie mięsna?
Super :ok:

Erin

Post » Pt paź 11, 2013 8:46 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

No, wiesz... ja jak ja - z czegoś sie tam składam :mrgreen: Ale nie jadam. Więc nie wiem z czego sie będę składała :lol:

Obrazek

morelowa

Post » Pt paź 11, 2013 8:47 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

morelowa pisze:No, wiesz... ja jak ja - z czegoś sie tam składam :mrgreen: Ale nie jadam. Więc nie wiem z czego sie będę składała :lol:

Dobre :ok:

Erin

Post » Pt paź 11, 2013 11:34 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

morelowa pisze:Na talerzyku wygląda jak gulasz z kluskami :mrgreen: [zrobilam sie głodna - nie jem mięsa!!] Niech Fiołeczek wyzdrowieje jak najszybciej!
I cała reszta przynajmniej na tyle, żeby takich zajęć jak blendowanie i podobne, nie było - masz dość innych :mrgreen:

Psiur! taki śliczny psiur! Ciekawe jaki będzie miał charakter jak dorośnie? Ale wychowany w takim otoczeniu, z kotami to może będzie opiekuńczym psiurem?

To jasne na talerzyku to pokrojony bananek :P Mam nadzieję, że psiur będzie miał w przyszłości dobry charakter. W sumie już teraz ma niezły, ale jest maluchem i chciałby się ze wszystkimi bawić, przez co jest uciążliwy. I Oziu, i Osama to nieco starsze koty, więc bawić im się za bardzo nie chce. Ufi usadziła malucha od początku, więc nie wchodzi jej w drogę. Jeży trochę się obawia :-) W sumie najważniejsze jest to, że jest bardzo radosny.
ObrazekObrazekObrazek

Nemi

[poprzednia][następna]