Filozof i reszta futer, wątek ku pokrzepieniu. Zazwyczaj.

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Czw paź 25, 2012 21:35 Re: Filozof i reszta futer, wątek ku pokrzepieniu serc part

To będzie jedynaczka. Marysiu, myślałam o twoich cffaniarach, ale jak dom chce czarną i małą to ja nie chcę z nimi dyskutować. Z powodów osobistych tego domu nie lubię, ale poprzedni kot miał dobrze, więc i ta kotka nie będzie miała źle, zwłaszcza, że Teżet jeździ tam regularnie i będzie miał oko.
Ostatnio edytowano Czw paź 25, 2012 21:42 przez Megana, łącznie edytowano 1 raz

Megana

Od: Śro gru 31, 2008 1:14

Post » Czw paź 25, 2012 21:38 Re: Filozof i reszta futer, wątek ku pokrzepieniu serc part

Meg, muszę znaleźć dom mojej Zazi. Czarna jak smoła, dwuletnia (mała gabarytowo), znaleziona jako 7-tygodniowe kocię pod Pałacem Kultury. Niestety jest dzikawa (nie daje się brać na ręce, miziać...), w domu bez innych kotów może się zmienić... Przynajmniej trzy moje koty ją tłuką i tylko dlatego szukam jej innego domu... :?
Mieszkałem z kilkoma mistrzami Zen. Wszyscy byli kotami - Eckhart Tolle
Obrazek Obrazek

Bianka 4

Od: Wto sie 10, 2010 21:35

Post » Czw paź 25, 2012 21:40 Re: Filozof i reszta futer, wątek ku pokrzepieniu serc part

Megana pisze:To będzie jedynaczka. Marysiu, myślałam o twoich cffaniarach, ale jak dom chce czarną i małą to ja nie chce z nimi dyskutować. Z powodów osobistych tego domu nie lubię, ale poprzedni kto miał dobrze, więc i ta kotka nie będzie miała źle, zwłaszcza, że Teżet jeździ tam regularnie i będzie miał oko.

Moje dziewczynki mogą iść oddzielnie, bardziej są zżyte z nami i innymi kotami niż ze sobą. Karolinka ma około 5,5 miesiąca. Jest filigranowa i taka raczej zostanie. Pcha się na ręce, fajowo gada...zdjęcia mam, ale wygląda na nich jak zbój. A jest taka śliczna :D Byłaby szczęśliwa jako jedynaczka przyciągająca całą uwagę :mrgreen:
Obrazek
Obrazek

kamari

Od: Pt lip 04, 2008 6:20

Post » Czw paź 25, 2012 22:25 Re: Filozof i reszta futer, wątek ku pokrzepieniu serc part

kamari pisze:
Megana pisze:To będzie jedynaczka. Marysiu, myślałam o twoich cffaniarach, ale jak dom chce czarną i małą to ja nie chce z nimi dyskutować. Z powodów osobistych tego domu nie lubię, ale poprzedni kto miał dobrze, więc i ta kotka nie będzie miała źle, zwłaszcza, że Teżet jeździ tam regularnie i będzie miał oko.

Moje dziewczynki mogą iść oddzielnie, bardziej są zżyte z nami i innymi kotami niż ze sobą. Karolinka ma około 5,5 miesiąca. Jest filigranowa i taka raczej zostanie. Pcha się na ręce, fajowo gada...zdjęcia mam, ale wygląda na nich jak zbój. A jest taka śliczna :D Byłaby szczęśliwa jako jedynaczka przyciągająca całą uwagę :mrgreen:

Jak jest zżyta z innymi kotami to będzie szczęśliwa sama?...podobno samotny kot w domu nie jest szczęśliwy, to są wyjątki, tak mnie uczył pewien weterynarz, gdy moja siostra wzięła pierwszego kota.
Wtedy po tej nauce, na drugi dzień pobiegła po drugiego kotka i ma teraz w domu siostrzyczki.
To, jak traktujesz koty, decyduje o twoim miejscu w niebie. - Robert A. Heinlein
Justynka [*] 26.8.2011 Piglunia [*] 29.9.2011 Babunia [*] 24.11.2014 Rysio [*] 10.10.2016 Ogrynia-zaginęła 8.10.2011 odnaleziona 25.02.2012 zm. 26.11.2018, Tosia [*] 25.03.2019

Iwonami

Od: Wto sie 10, 2010 21:53

Post » Pt paź 26, 2012 18:50 Re: Filozof i reszta futer, wątek ku pokrzepieniu serc part

Nee...

Megana

Post » Sob paź 27, 2012 15:55 Re: Filozof i reszta futer, wątek ku pokrzepieniu serc part

Iwonami pisze:
kamari pisze:

Jak jest zżyta z innymi kotami to będzie szczęśliwa sama?...podobno samotny kot w domu nie jest szczęśliwy, to są wyjątki, tak mnie uczył pewien weterynarz, gdy moja siostra wzięła pierwszego kota.
Wtedy po tej nauce, na drugi dzień pobiegła po drugiego kotka i ma teraz w domu siostrzyczki.

Byłabym najszczęśliwsza, gdyby dziewczynki poszły razem, ale mam niefart i dziewczynki się u mnie starzeją :mrgreen:

Megana pisze:Nee...

Pewnie, że nee... wiadomo, że małe, czarne i miziate są paskudne :mrgreen:
Obrazek
Obrazek

kamari

Od: Pt lip 04, 2008 6:20

Post » Nie paź 28, 2012 8:18 Re: Filozof i reszta futer, wątek ku pokrzepieniu serc part

KOMUNIKAT :|
Śnieg se walnął, mimo, że październik. Prądu nie ma od wczoraj, a jak rano leciałam do roboty, to potknęłam się od kabel od netu leżący sobie spokojniutko w poprzek ulicy.
Straciliśmy jedną sosnę, jej górna połowa leży na dachu od garażu. W jakim stanie dach, to nie wiem, po ciemku nie właziłam, w każdym razie z drugiej strony na tym samym garażu leży połowa czeremchy. Co mogłam z jaśminów, czeremch, tawuł... otrząsnęłam, by się nie połamały. Nie zdążyły zrzucić liści i śnieg je bardzo obciążył. :?
Śnieg ma padać w zimie, nie na jesieni, kurdebelejegomaćbiałabyła.

Megana

Post » Nie paź 28, 2012 8:33 Re: Filozof i reszta futer, wątek ku pokrzepieniu serc part

kurdebelejegomaćbiałabyła

O, to, to!
Z taką uwagą, że w zimie też mógłby nie padać :mrgreen:
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Nie paź 28, 2012 8:35 Re: Filozof i reszta futer, wątek ku pokrzepieniu serc part

morelowa pisze:
kurdebelejegomaćbiałabyła

O, to, to!
Z taką uwagą, że w zimie też mógłby nie padać :mrgreen:

Z wyjątkiem kilku dni w okolicach Bożego Narodzenia :mrgreen:
Nowy dzień. Nowy skutek uboczny.

Hańka

Od: Sob lut 09, 2008 0:22

Post » Nie paź 28, 2012 8:39 Re: Filozof i reszta futer, wątek ku pokrzepieniu serc part

Nie.
Dla naszych doznań estetycznych - kiedykolwiek by nie padał, odbiera zwierzętom pokarm i utrudnia poruszanie się.
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Nie paź 28, 2012 8:51 Re: Filozof i reszta futer, wątek ku pokrzepieniu serc part

Mnie wyrosło w tym roku przed oknem upragnione drzewko. W miejsce wyrżniętego, bo przeszkadzało, trzeba przecież komuś pod samym oknem parkować samochód.
Też je położyło, nie wiem czy się podniesie.
To, jak traktujesz koty, decyduje o twoim miejscu w niebie. - Robert A. Heinlein
Justynka [*] 26.8.2011 Piglunia [*] 29.9.2011 Babunia [*] 24.11.2014 Rysio [*] 10.10.2016 Ogrynia-zaginęła 8.10.2011 odnaleziona 25.02.2012 zm. 26.11.2018, Tosia [*] 25.03.2019

Iwonami

Od: Wto sie 10, 2010 21:53

Post » Nie paź 28, 2012 8:57 Re: Filozof i reszta futer, wątek ku pokrzepieniu serc part

Jeśli mówić serio - śnieg jest bardzo ważny dla przyrody ożywionej, pewne aspekty życia utrudnia, ale ma też zalety:
"Pozytywne działanie polega głównie na uzupełnianiu zapasów wody w glebie na wiosnę, tj. w okresie, w którym rośliny zużywają dużo wody, a opadów bywa wówczas mało. Dodatnią rolę spełnia też śnieg, chroniąc w zimie glebę i rośliny przed szkodliwym działaniem mrozu i wiatru. Dzienne wahania temperatury zewnętrznej przenikają śnieg z reguły do głębokości najwyżej 30 cm. Głębiej występują tylko powolne wahania. Normalnie temperatura pod warstwą śniegu wzrasta z głębokością. Przy grubości śniegu 30 do 50 cm temperatura na powierzchni gleby wynosi przeważnie około 0° C. Dzięki temu młode rośliny są zabezpieczone pod śniegiem przed zmarznięciem. W wyższych położeniach górskich i na północy śnieg chroni często zdrewniałe części roślin od nadmiernego wysuszania przez mroźne wiatry, które są dla nich niebezpieczniejsze niż samo zimno. Znany jest fakt, te na dalekiej północy wegetacja krzewiasta osiąga taką wysokość, do jakiej dochodzi warstwa zasypującego ją w zimie śniegu; wybujałe ponad ten poziom pędy ulegają zniszczeniu. W odnowieniach naturalnych śnieg stanowi mechaniczną ochronę nalotów i podrostów przed uszkodzeniami podczas ścinki, zrywki i wywózki drewna. Na wzmiankę zasługuje wreszcie rola śniegu w rozsiewaniu zarodników, nasion i owoców, które po zmarzniętej i gładkiej powierzchni śniegu mogą być przez wiatr roznoszone na znaczne odległości".
http://www.lesny-ogrod.wim.mil.pl/znacz ... u,103.html
Dla drobnych zwierząt śnieg jest termoizolatorem, umożliwia ukrycie się przed zawieją i drapieżnikami, chroni ich bazę roślinną, daje podporę itd
http://www.global-greenhouse-warming.co ... -snow.html
Nowy dzień. Nowy skutek uboczny.

Hańka

Od: Sob lut 09, 2008 0:22

Post » Nie paź 28, 2012 9:02 Re: Filozof i reszta futer, wątek ku pokrzepieniu serc part

No właśnie. W zeszłym roku przez brak śniegu straciłam osiem regentów. :x
To nie śnieg jest winien, tylko bezdomnych zwierząt być nie powinno. To ludzie są winni.

Megana

Post » Nie paź 28, 2012 9:03 Re: Filozof i reszta futer, wątek ku pokrzepieniu serc part

Iwonami pisze:Mnie wyrosło w tym roku przed oknem upragnione drzewko. W miejsce wyrżniętego, bo przeszkadzało, trzeba przecież komuś pod samym oknem parkować samochód.
Też je położyło, nie wiem czy się podniesie.

Spróbuj je ostrożnie otrzepać.

Megana

[poprzednia][następna]