Porady dla początkującej akwarystki :)

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Czw gru 08, 2011 15:56 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

wpuściłam je oczywiście do dużego akwarium, są razem z innymi dwiema samiczkami i samcem.
na razie się dogadują.
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Nie gru 11, 2011 2:01 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Czym ratować chore ryby?
Tydzień temu miały przekrwione płetwy i ospale leżały na dnie,jedna gubiła łuski,obie wydawały się być pokryte śluzem(ale pewności nie mam).
Polecono mi preparat HEALTHOSAN,po kąpieli w tym preparacie jest niby lepiej,bo rybki są ożywione,ruchliwe,z tym że przekrwienie na płetwach nie minęło a dodatkowo są mega oblepione białymi kropkami.
Nie wiem czy to taki tylko etap i choroba się wycofuje,czy zastosowany lek niczego nie wyleczył?
Legnica

Post » Nie gru 11, 2011 3:11 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Zadzwoń (może wystarczy porada przez telefon) do Salvetu:
http://www.salvet.com.pl/
W Ostoja Salvet; Hlonda 2 lok.7
TELEFON: (22) 651 89 79
Przyjmuje specjalista od rybek dr Łukasz (inni się nie znają na rybach).
Zapytaj :) jest bardzo miły, powinien pomóc (o ile przez telefon będzie w stanie powiedzieć jaka to choroba i czym możesz to leczyć, bo czasem niestety potrzeba taką rybę zbadać na miejscu pod mikroskopem na przykład).
Tylko dzwoń w czasie jego dyżurów ;)
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Nie gru 11, 2011 3:13 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Legnica pisze:Czym ratować chore ryby?
Tydzień temu miały przekrwione płetwy i ospale leżały na dnie,jedna gubiła łuski,obie wydawały się być pokryte śluzem(ale pewności nie mam).
Polecono mi preparat HEALTHOSAN,po kąpieli w tym preparacie jest niby lepiej,bo rybki są ożywione,ruchliwe,z tym że przekrwienie na płetwach nie minęło a dodatkowo są mega oblepione białymi kropkami.
Nie wiem czy to taki tylko etap i choroba się wycofuje,czy zastosowany lek niczego nie wyleczył?

białe kropki - ospa

reszta - bardzo wiele chorób :roll:

a czy ten preparat zastosowałaś na pewno wg wskazań na opakowaniu? Może trzeba było kąpiel powtórzyć? (może i tak powtórz - tylko pamiętaj, że zbyt duża ilość leków też może sama z siebie zabić)

jakie to ryby (gatunki)?
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Nie gru 11, 2011 3:25 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

*anika* pisze:wpuściłam je oczywiście do dużego akwarium, są razem z innymi dwiema samiczkami i samcem.
na razie się dogadują.

a moje samice bojownika chyba się dogadały :mrgreen: tzn. trochę się gonią, ale żadna nie jest ani na milimetrze pogryziona :!:
czyli w dużym (ha ha :lol: :twisted: 72l) akwarium mam 5 samiczek bojownika + 1 samczyka. Trochę przydużo, ale nie zauważyłam, żeby im to przeszkadzało (najwyżej któreś przełowię np. do akwarium z endlerami, jeśli będzie bardzo źle). W sumie samiczki to 2 rodzeństwa (większe 2 sztuki oraz 3 mniejsze sztuki - wszystkie kupowane na dwa razy z tych samych zbiorników i tej samej dostawy, tzn. każda "seria" w innym sklepie ;) )

Mam jakieś świeże zdjęcia wszystkich bojowników z dużego akwarium oraz molinezji (dużych i pierwszego miotu na wolności).

Z małych molek (z pierwszego miotu) już nawet wiem które zostawiam - dwie z welonowymi płetwami (a są takie :D śliczne są, zostawiam je właśnie dlatego, że takie oryginalne ze "zwykłych" księżycowych molinezji się urodziły) i jedną z tych największych, z jasnymi oczkami (druga największa ma ciemne oczka). Drugi miot raczej w całości będzie do oddania, może 1 sztukę sobie z nich zostawię.
Biorąc pod uwagę, że do "dorosłej" wielkości rosną pół roku, to jeszcze będę miała czas na przemyślenie czy nie oddać przypadkiem neonów, żeby zrobić więcej miejsca na molinezje... bo kolejnego akwarium chyba nie chcę wstawiać (ostatnio wymyśliłam że awaryjnie w kuchni mam jeszcze miejsce na jedno, takie 54 litrowe :mrgreen: ).

Zbrojnica jak zawsze kochana :) ostatnio nawet dała mi na siebie popatrzeć i wcale nie zwiała jak tylko podeszłam :P
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Nie gru 11, 2011 9:05 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

to myśl, myśl bo ja bardzo chętnie zajmę się neonami :roll:
najpierw oddałam neony na rzecz kardynałków a teraz chcę odwrotnie :roll:
mamuśka

Post » Nie gru 11, 2011 11:58 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Ale to za pół roku dopiero :P
i to jeśli stwierdzę, że o 3 sztuki więcej molinezji niż jest teraz będzie za dużo przy takim zarybieniu zbiornika (na razie jest chyba w porządku jeszcze).
No i to zależy od tego ile samic i ile samców molinezji sobie zostawię (samice jedzą i srają 5 razy więcej).
Bo wiem KTÓRE sobie zostawię, ale niestety jeszcze nie widać czy to samce czy samice... chciałabym, żeby wśród nich były 2 samce i jedna samica, ale zobaczymy jak wyjdzie ;)

Ja też lubię neony :mrgreen: więc ciężko będzie się mi ich pozbyć...

Wstawiłam nową świetlówkę do tego dużego akwarium (Philips AquaRelle) i bardzo mi się te światło podoba :) jest dużo jaśniejsze, intensywniejsze i bielsze od ostatniego hagena flora-glo. Ciekawa jestem tylko co na to powiedzą rośliny...

Przy tej świetlówce dużo lepiej widać kolory bojowników :) i zdjęcia chyba wychodzą lepsze (zaraz sprawdzę, bo już mi się baterie naładowały - wczoraj padły jak chciałam wstawiać zdjęcia).
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Nie gru 11, 2011 20:14 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Akwarium (72l) po porządkach:
Obrazek Obrazek
Ta nowa świetlówka strasznie mi się podoba :mrgreen: jest bardzo jasno w akwa, neony się ładnie świecą, molinezje jeszcze bardziej pomarańczowe, bojowniki w końcu widać... i zbrojnica mi się nawet dziś ukazała! Co prawda na zdjęciach nie wychodzi ostro, ale i tak dobrze, że się tak ośmieliła 8) (a może ona przez te jasne światło mnie nie widzi jak podchodzę do zbiornika?)

reszta zdjęć, a na nich: wszystkie możliwe bojowniki które dały się sfocić ;) , zbrojnica (to te ciemne zdjęcie, na którym nie widać żadnej ryby chyba :P ) , molinezje duże oraz z pierwszego miotu 6 sztuk (pływają już luzem od tygodnia), maluchy z kotnika (czyli 21 sztuk z drugiego miotu i 2 sztuki z pierwszego, te niewyrośnięte), no i neony :D (tam na jednym zdjęciu jest taki przekrwiony i w dodatku wykrzywiony neon - on jest zdrowy [tzn. nie zaraża, a wykrzywiony jest odkąd go kupiłam - uraz mechaniczny prawdopodobnie, a przekrwienie powstało kilka miesięcy temu, tyle że neon ów po odłowieniu nie chciał zdechnąć i jakoś mu się dziwnie poprawiło, więc go wpuściłam z powrotem, bo zachowuje się zdrowo, pływa normalnie i się pożywia], mój ulubiony neon :roll: ) :arrow:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
i jeszcze:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio edytowano Nie gru 11, 2011 22:04 przez *anika*, łącznie edytowano 2 razy
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Nie gru 11, 2011 20:26 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

*anika* pisze:Akwarium (72l) po porządkach:
Obrazek Obrazek
Ta nowa świetlówka strasznie mi się podoba :mrgreen: jest bardzo jasno w akwa, neony się ładnie świecą, molinezje jeszcze bardziej pomarańczowe, bojowniki w końcu widać... i zbrojnica mi się nawet dziś ukazała! Co prawda na zdjęciach nie wychodzi ostro, ale i tak dobrze, że się tak ośmieliła 8) (a może ona przez te jasne światło mnie nie widzi jak podchodzę do zbiornika?)

a co to za świetlówka tzn.firma,moc itd :?:
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Nie gru 11, 2011 20:57 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

kotx2 pisze:
Obrazek Obrazek

Philips AquaRelle 15W 10000K (tylko jedna świetlówka się tu świeci) + odbłyśnik oczywiście.

Dodałam zdjęcia do posta powyżej :)
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Pon gru 26, 2011 13:46 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Ma ktoś ochotę przygarnąć glonojadkę-samiczkę? Duży okaz ( ok.20 cm), w pełni zdrowa. Mieszka w dużym akwarium niestety sama :( Chciałabym żeby znalazła dobre spokojne akwarium, nie chcę ogłaszać byle gdzie bo wiem, że tylko na Miau znajdzie dobry dom.
Obrazek

zorba

Od: Śro lis 12, 2008 19:24

Post » Pon gru 26, 2011 14:40 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

zorba pisze:Ma ktoś ochotę przygarnąć glonojadkę-samiczkę? Duży okaz ( ok.20 cm), w pełni zdrowa. Mieszka w dużym akwarium niestety sama :( Chciałabym żeby znalazła dobre spokojne akwarium, nie chcę ogłaszać byle gdzie bo wiem, że tylko na Miau znajdzie dobry dom.

Szkoda,ze to tak daleko :(

kotx2

Post » Pon gru 26, 2011 15:08 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Szkoda, bo nie ukrywam że transport pociągiem czy innym środkiem bez ciągłego nadzoru człowieka nie wchodzi w grę :( Ale może jednak ktoś z bliska ?
Obrazek

zorba

Od: Śro lis 12, 2008 19:24

Post » Pon sty 02, 2012 17:22 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

*anika* pisze:
kotx2 pisze:
Obrazek Obrazek

Philips AquaRelle 15W 10000K (tylko jedna świetlówka się tu świeci) + odbłyśnik oczywiście.

Dodałam zdjęcia do posta powyżej :)

Jak sie mają rosliny :?: odpowiada im to światło :?:

kotx2

Post » Pon sty 02, 2012 18:05 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Tak :D Wszystko mi rośnie, nic nie padło od czasu zmiany świetlówki :) Nurzaniec zrobił sobie więcej pędów i wystrzelił na sam środek baniaka (no, ale niech rośnie, nie będę go wyrywać, skoro mu się podoba), cabomba cudownie się trzyma :) nie nadążam ze skracaniem gałązek :mrgreen: Właściwie wszystkie gatunki które tu mam rosną, nawet te posadzone bardziej w cieniu.
♪♫♬ ♪

*anika*

[poprzednia][następna]