12.04 SGGW-akcja ZAPYTAJ MINISTRA (s.91)

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Pt sty 27, 2012 7:35 Re: Sejm. Projekt Koalicji skierowany do pracy w Komisjach_ s.53

marta-po pisze:Okazuje się, że nie należy od razu nastawiać się negatywnie, trochę determinacji i czasem udaje się zmobilizować gminę do działań. Udało mi się w mojej gminie wynegocjować kwotę w wysokości 5 tys. zł na sterylizację na rok 2012, którą jako zarejestrowana wolontariuszka mogę dysponować zarówno na koty jak i psy. To nie jest duża kwota, ale w przypadku mojej gminy to mała rewolucja. To są np. 34 wysterylizowane kotki, lub około 70 kocurków. Nie za dużo, ale już coś na przetarcie szlaku. Nastawiałam się na dłuższą walkę o te pieniążki. Z pewnością za kilka miesięcy powalczę o dopłatę, ale teraz cieszę się już z tego. Pierwszy mały krok, żeby zacząć zmieniać coś w mentalności i świadomości ludzi.
Super informacja dla wszystkich, którzy nie wierzą w możliwość zmian. Może ktoś przedstawi inne przykłady gmin, które "obudziły się" do działań. Właściwie te obowiązki od dobrych parę lat były wpisane do ustawy o ochronie zwierząt, ale dopiero ostatnia nowelizacja ustawy mocno je zaakcentowała.

annette88 - Dzięki za wpis opisujący co może zrobić szary obywatel, jeśli gmina nie wywiązuje się ze swoich obowiązków. Nie jestem prawnikiem, ale Twoja wypowiedź jest dla mnie logiczna i spójna.
Twój głos może zmienić sytuację wielu zwierzaków w Polsce, wspólnie jako świadomi swoich praw obywatele możemy tego dokonać.
http://www.koalicja.org.pl # http://zespoldlazwierzat.pl ^Parlamentarny Zespół Przyjaciół Zwierząt -informacja ze strony sejmowej

Bożenowe Tymczasy :)

miluś

Od: Nie wrz 14, 2008 8:43

Post » Sob sty 28, 2012 9:08 Re: Co zrobić jeśli gmina nie uchwali programu p/bezd. (s.59)

czy peudozwiązkowcy mają już KRS?
http://www.kocieforum.pl (MCO i nie tylko ...)
Obrazek
"Tajemnica sukcesu: mieć pod ręką jakiegoś Smoka" ze Shrek'a http://mco-kocury.manifo.com/
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=84343&hilit=Smok+i+amor

sunshain

Od: Nie lis 16, 2008 17:36

Post » Sob sty 28, 2012 11:01 Re: Sejm. Projekt Koalicji skierowany do pracy w Komisjach_ s.53

miluś pisze:annette88 - Dzięki za wpis opisujący co może zrobić szary obywatel, jeśli gmina nie wywiązuje się ze swoich obowiązków. Nie jestem prawnikiem, ale Twoja wypowiedź jest dla mnie logiczna i spójna.

ja tylko skromna administratywiska :oops:

Mam nadzieję, że w razie czego wystarczy pokazać włodarzom, że zna się swoje prawa :) Mam wrażenie, że oni najczęściej liczą na ludzką niewiedzę :roll:

Mnie co prawda w mojej mieścinie nie ma, ale poprzez forum UM zapytałam o ten program, przed marcową sesją projekt uchwały powinien się pojawić w bip. Oby :ok:
Podsunęłam też pomysł, jak można by promować wśród mieszkańców adpocję bezdomnych zwierząt, kastracje.. I niestety.. Nikt nie odpisał :roll: Jeszcze wiele pracy przed nami :roll:

annette88

Od: Nie lis 25, 2007 20:52

Post » Sob sty 28, 2012 11:24 Re: Sejm. Projekt Koalicji skierowany do pracy w Komisjach_ s.53

annette88 pisze:
Podsunęłam też pomysł, jak można by promować wśród mieszkańców adpocję bezdomnych zwierząt, kastracje.. I niestety.. Nikt nie odpisał :roll: Jeszcze wiele pracy przed nami :roll:

To może podzielisz się tym pomysłem z nami, może forumowicze w swoich miastach spróbują to wprowadzać. :P
Twój głos może zmienić sytuację wielu zwierzaków w Polsce, wspólnie jako świadomi swoich praw obywatele możemy tego dokonać.
http://www.koalicja.org.pl # http://zespoldlazwierzat.pl ^Parlamentarny Zespół Przyjaciół Zwierząt -informacja ze strony sejmowej

Bożenowe Tymczasy :)

miluś

Od: Nie wrz 14, 2008 8:43

Post » Sob sty 28, 2012 11:38 Re: Sejm. Projekt Koalicji skierowany do pracy w Komisjach_ s.53

miluś pisze:
annette88 pisze:

To może podzielisz się tym pomysłem z nami, może forumowicze w swoich miastach spróbują to wprowadzać. :P

Nic specjalnego, oparłam się na pomyśle krakowskiej fundacji, która wystawia co jakiś czas swoje kociaki w galeriach. Pomyślałam, że skoro Dni naszej mieściny sa na przelomie sierpnia/wrzesnia to można by urządzić wystawe psów/kotów naszych mieszkanców, może zorganizować wybory na najfajniejszego zwierzaka. Zaprosić wolontariuszy z pobliskich schronisk - zeby zachęcali do adopcji, weterynarzy lokalnych, którzy przekonywaliby do kastracji / sterylizacji. Może jakaś zbiórka karmy dla karmicielek - nie wiem, czy są oficjalnie, ale w pod blokiem obok koty wolnozyjące mają miseczki i jedzenie, można by temu komuś pomóc. Chodzilo mi o to, żeby zaangażować społeczenstwo i uświadamiać je także na poziomie lokalnym.

annette88

Od: Nie lis 25, 2007 20:52

Post » Nie sty 29, 2012 20:01 Re: Sejm. Projekt Koalicji skierowany do pracy w Komisjach_ s.53

marta-po pisze:Okazuje się, że nie należy od razu nastawiać się negatywnie, trochę determinacji i czasem udaje się zmobilizować gminę do działań. Udało mi się w mojej gminie wynegocjować kwotę w wysokości 5 tys. zł na sterylizację na rok 2012, którą jako zarejestrowana wolontariuszka mogę dysponować zarówno na koty jak i psy. To nie jest duża kwota, ale w przypadku mojej gminy to mała rewolucja. To są np. 34 wysterylizowane kotki, lub około 70 kocurków. Nie za dużo, ale już coś na przetarcie szlaku. Nastawiałam się na dłuższą walkę o te pieniążki. Z pewnością za kilka miesięcy powalczę o dopłatę, ale teraz cieszę się już z tego. Pierwszy mały krok, żeby zacząć zmieniać coś w mentalności i świadomości ludzi.

nie za dużo? Ja walczę o dofinansowanie sterylizacji choć 5 suczek rocznie i czarno to widzę!

malagos

Od: Pon wrz 05, 2005 20:54

Post » Pon sty 30, 2012 18:05 Re: Co zrobić jeśli gmina nie uchwali programu p/bezd. (s.59)

http://krakow.gumtree.pl/c-Zwierzaki-ps ... Z350035094 :roll: ktoś pytał o stowarzyszenie pseudohodowców, to chyba się doczekaliśmy :(

BULDOG FRANCUSKI-szczeniak -SUCZKA "BETTY-BOO" -biala ze znaczeniami marengo-przedstawiona na zdjecach ponizej
CENA 1450zl

PO PIEKNYCH,RASOWYCH,MASYWNYCH RODZICACH

Odnosnie nowelizacji ustawy-SZCZENIAK w dniu odbioru
bedzie posiadal dokument potwierdzajacy jego pochodzenie, z pieczecia i numerem z zarejestrowanego w KRS Stowarzyszenia Ogolnokrajowego,zgodnie z wymogami ustawy obowiazujacej od 01.01.2012r.
Do odbioru ok 14-15 luty!
wczesniejsza informacja-dla rezerwujacych-szczeniak bedzie mogl odejsc do nowego domu ok 17 lutego! Jest tez czas na zastanowienie sie,prosimy o przemyslane decyzje!

Wazne-chodzi o zywe stworzenie-zastrzegamy sobie prawo odmowy sprzedazy osobom niekompetentnym jak i wybor przyszlego wlasciciela,prosze o wczesniejszy kontakt telefoniczny!

ODBIOR suni mozliwy od okolo 14.02.2012

SZCZENIAK PRZY ODBIORZE DOSTANIE:

*WLASNA KSIAZECZKE ZDROWIA Z DOKUMENTACJA WETERYNARYJNA ODNOSNIE SZCZEPIENIA I ODROBACZEN

*BEDZIE ZASZCZEPIONA 1X

*ODROBACZONA 2X

*DOSTANIE WLASNA KOLOROWA OBROZKE Z DZWONECZKIEM/by latwiej zlokalizowac biegajacego pod nogamni szczeniaka w nowym domu/

*SWOJA PLUSZOWA MASKOTKE z gniazda/ktora wczesniej zapamieta z zabaw z mama i rodzenstwem,by mniej tesnila/

*WYPRAWKE ZYWIENIOWA wpostaci karmy,ktora u nas beda zywione /WYSOKIEJ JAKOSCI SZWEDZKA KARMA HUSSE/

*WYPISEM zywieniowym /mailem/,lub w postaci wypisu,co mozna juz podawac do jedzenia,co jadly,o jakich porach itp

*PO WYJEZDZIE DO NOWEGO DOMKU CHETNIE SLUZE RADA,JESLI KTOS SOBIE ZYCZY.

*SZCZENIETA SA U NAS STARANNIE ODCHOWANE ,W CIAGLYM KONTAKCIE Z CZLOWIEKIEM,PRZYZWYCZAJONE DO ZABAWY Z DZIECKIEM,OSWOJONE,WSTEPNIE UCZONE CZYSTOSCI,
POD STALA OPIEKA WETERYNARYJNA,DOKARMIANE 4X DZIENNIE.

POSIADAMY DYPLOMY,przebyte szkolenia ODNOSNIE ZYWIENIA PSOW,do wgladu.

SZUKAMY ODPOWIEDZIALNYCH DOMKOW,PELNYCH MILOSCI DLA ZWIERZAT,PROSIMY O ROZSADNE,PRZEMYSLANE DECYZJE.

ZAPRASZAMY!
tel do kontaktu
tel 606 276 736 lub ew tel 513 070 717

TYLKO ODBIOR OSOBISTY!
szczeniak moze byc odebrany tylko u nas,na miejscu,wg.nowelizacji ustawy o ochronie zwiarzat dowozenie szczeniat jest ZABRONIONE!

kosztem dojazdu do nas zawsze mozemy sie podzielic,poddajac jeszcze cene za sunie negocjacji.
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Od: Śro gru 29, 2004 9:09

Post » Pon sty 30, 2012 18:31 Re: Co zrobić jeśli gmina nie uchwali programu p/bezd. (s.59)

że ILE ten pseudo kosztuje 8O 8O ?!?!!?

klauduska

Od: Nie lut 27, 2011 19:49

Post » Pon sty 30, 2012 19:32 Re: Sejm. Projekt Koalicji skierowany do pracy w Komisjach_ s.53

malagos pisze:

nie za dużo? Ja walczę o dofinansowanie sterylizacji choć 5 suczek rocznie i czarno to widzę!

To dlatego, że ja dokarmiam w kilku miejscach i tak sobie przeliczyłam te pieniążki na ilość sztuk jaka jest do ogarnięcia. Chyba trochę idealistką się urodziłam. Ale bardzo się cieszę, niech tylko mrozy odpuszczą . . .
,,W sztuce tracenia nie jest trudno dojść do wprawy (. . .)" Elizabeth Bishop

marta-po

Od: Pon sie 15, 2011 17:19

Post » Czw lut 02, 2012 9:11 Re: Co zrobić jeśli gmina nie uchwali programu p/bezd. (s.59)

http://www.kocieforum.pl (MCO i nie tylko ...)
Obrazek
"Tajemnica sukcesu: mieć pod ręką jakiegoś Smoka" ze Shrek'a http://mco-kocury.manifo.com/
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=84343&hilit=Smok+i+amor

sunshain

Od: Nie lis 16, 2008 17:36

Post » Czw lut 02, 2012 15:38 Re: Co zrobić jeśli gmina nie uchwali programu p/bezd. (s.59)

dostałam na maila:

Nielegalny handel psami przeniósł się do internetu

Karolina Koziolek

2012-01-20 06:45:02, aktualizacja: 2012-01-20 21:07:18

W internecie pojawiło się sporo ofert bardzo drogich smyczy dla psów i obroży. Mogą kosztować nawet tysiąc złotych... do nich dołączony jest rasowy pies gratis. O co chodzi?
Od początku stycznia w życie weszły nowe przepisy, które zabraniają handlu m.in. psami bez rodowodu z tzw. dzikich hodowli. Hodowcy jednak znaleźli sposób, aby obejść te przepisy: "Sprzedam smycz, cena 650 zł, owczarek niemiecki krótkowłosy gratis" - takie ogłoszenie znaleźliśmy w czwartek na stronie tablica.pl.

Są też inne: "Mam do oddania szczeniaki sznaucera, gratis, jedyna opłata to 400 zł za dotychczasowe utrzymanie".

Do tej pory psy i koty z dzikich hodowli mogły być sprzedawane m.in. na poznańskim targowisku Sielanka. Nowa ustawa tego zabrania. Od początku stycznia nie można kupić tam już małych psów i kotów. Zarządca terenu, nie chcąc narazić się na wysokie kary, zdecydował się umieścić przy każdej bramie znak zakazu wprowadzania psów i kotów. Przy wejściach na targowisko stoi także ochrona, która nie pilnuje już wyłącznie porządku, ale też przestrzegania przepisów znowelizowanej ustawy o ochronie praw zwierząt.

- Bardzo dobrze się stało - mówi Alina Kasprowicz, prezes Stowarzyszenia "Zwierzęta i my". - Chociaż wiem, że hodowcy potrafią wymyślić sposoby na to, jak owe przepisy obejść. My możemy jedynie apelować do ludzi, aby nie kupowali zwierząt bez rodowodu - dodaje.

Towarzystwa ochrony zwierząt planują kontrolować targowiska i sprawdzać, czy nie dochodzi tam do nielegalnego handlu. Takie kontrole wraz z inspekcją weterynaryjną zapowiedziało już OTOZ Animals, ogólnopolskie towarzystwo ochrony praw zwierząt.

Nad tym, co dzieje się w internecie, kontroli jednak nie ma. Jedna z hodowczyń, do której zadzwoniliśmy pod pozorem kupna szczeniaka, powiedziała wprost, że handluje psami, przy czym zapewniała, że przez internet jest to zupełnie bezpieczne.

- Proszę się nie bać. No kto pani udowodni, gdzie pani kupiła pieska. A w ogłoszeniu dla pozoru piszemy, że podana cena to nie koszt psa. To 400 zł za dotychczasowe utrzymanie szczeniaka - mówi nam pani z Małopolski, sprzedająca przez internet sznaucery. - Przecież trzeba jakoś obejść te nowe przepisy - dodaje.

Inny pomysł ma hodowca maltańczyków, który również ogłasza sprzedaż w internecie. Ustawa dopuszcza handel zwierzętami w przypadku, kiedy chcą to robić towarzystwa ochrony zwierząt.
- Zarejestrowałem więc takie towarzystwo w sądzie - mówi nam anonimowo. - Nazywa się "Związek przyjaciół psa i kota". Teraz mogę sprzedawać psy legalnie - dodaje.

Dodatkowo w swoim ogłoszeniu nasz rozmówca napisał przezornie: "Nie jestem hodowcą, handlarzem ani rozmnażaczem. Jestem miłośnikiem tych wyjątkowych piesków, jakimi są sznaucery".
- Kto mi udowodni, że mam hodowlę? - mówi. - Przecież ja jestem tylko pośrednikiem - dodaje ironicznie.

Towarzystwo Animals postanowiło skierować prośby o monitoring ogłoszeń zamieszczanych w internecie m.in. na Allegro czy portalu tablica.pl. Allegro zapewnia, że każdy użytkownik, który natrafi na podejrzaną ofertę, może ją zgłosić, a serwis - w przypadku stwierdzenia naruszenia prawa - ją usunie.

Rzeczywiście, w czwartek na Allegro trudno było znaleźć ogłoszenia z nielegalnych hodowli. Takie ogłoszenia znaleźliśmy jednak na drugim z wymienionych portali.

- Ludzie muszą mieć świadomość, że psy z dzikich hodowli trzymane są często w strasznych warunkach - oburza się na to wszystko Alina Kasprowicz. - Często są także bardziej chorowite i wcześniej umierają.
http://www.polskatimes.pl/artykul/49578 ... ,id,t.html
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Od: Śro gru 29, 2004 9:09

Post » Pt lut 03, 2012 9:32 Re: Co zrobić jeśli gmina nie uchwali programu p/bezd. (s.59)

klauduska

Od: Nie lut 27, 2011 19:49

Post » Pt lut 03, 2012 12:23 Re: Co zrobić jeśli gmina nie uchwali programu p/bezd. (s.59)

Mail na darmowym wp.pl, język w stylu "naruszyła ich dobra osobiste poprzez nagrane jej osobiste słowa" "podacie dane kontaktowe i że nie zgadzacie się", "zadość uczynienie", "roszczenia mogą sięgnąć nawet pięciokrotnie".

Myślę, że ów prawnik powinien najpierw podstawówkę skończyć :)
Obrazek

Mumino

Od: Śro lis 23, 2011 15:19

Post » Pt lut 03, 2012 13:41 Re: Co zrobić jeśli gmina nie uchwali programu p/bezd. (s.59)

klauduska pisze:http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,11081548,Husky_za_230__Na_targowisku_drwia_z_zakazu_sprzedazy.html?lokale=warszawa

Widzę, że seidhee tam się przejechała po komentarzach równo :ok:

Mumino, mnie też uderzyła (obuchem między oczy :wink: ) szczególna poprawność językowa tego "prawnika" :twisted:
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Sob lut 04, 2012 14:32 Re: Co zrobić jeśli gmina nie uchwali programu p/bezd. (s.59)

No to prezydent mojego miasta ma pomysł :wink:
http://www.tvkstella.pl/news/fullnews.php?fn_id=1420
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

[poprzednia][następna]