Czy akwarium dla bojownika może być bez typowej pokrywy (plastik z oświetleniem), ale zamiast tego szybka zamocowana na plastikowych "narożnikach". Dostęp do powietrza stały (i właśnie to mnie martwi

- boję się, że za dużo chłodnego powietrza będzie tam wpadać i rybka przeziębi sobie błędnik). Odstępy między ścianą akwarium a szybką na górze - ok. 3mm, przy filtrze kaskadowym 10 cm na 1,5 cm. Akwarium (na razie nadal puste - tymczasowo przeznaczone na kwarantannę, docelowo dla bojownika) stoi przy oknie, okna drewniane, więc zimno przechodzi

Gdy grzałka nastawiona jest na 25-26 stopni, to woda się skrapla na szybce górnej, ale nadal nie wiem czy różnica temperatur nie jest większa niż 2 stopnie
Już raz kiedyś przeziębiłam bojownika (mocno ogrzewane mieszkanie - musiałam otwierać okno, akwarium metr od okna, przykryte szybką), wolę drugi raz nie popełnić tego błędu

Wczoraj odwiedziłam zoologiczny no i... zakochałam się
Oto efekt:
ZdjęcieWpuściłam od razu do dużego baniaka, bo w tym małym jest nadal za niska temperatura (chyba muszę zainwestować w porządną grzałkę

na razie 22 stopnie...). W sklepie pływał sam, w zbiorniczku 10 na 20 na 25 mniej więcej, więc trochę się obawiałam jak zareaguje na duży baniak i to z innymi rybkami... ale jak wpuściłam po paru minutach obserwacji zbiornika przez torebkę
[ Podgląd
] to tylko nieco pogonił neonki, ale bez agresji i popłynął zwiedzać zbiornik

Koty zauważyły nową rybkę, a nowa rybka jest bardzo ciekawa kotów i podpływa, jak te pacają łapką po szybie

Przez chwilę mi przeszło przez myśl, żeby nie kupować pielęgniczek, ale w zamian za to zrobić w dużym baniaku harem bojownika (reszta ta co miała docelowo być), ale chyba na początek wolę nie eksperymentować - i tak połowa akwarystów sądzi, że nie wolno łączyć neonków innesa z bojownikiem bo nawzajem się poobgryzają

ale na razie u mnie się na to nie zapowiada

a co dopiero 3 samiczki bojownika do tego wszystkiego wpuszczać!
Więc będę przemyśliwać czy nie urządzić bojownikowi tej 25-tki, a do dużego zbiornika wprowadzić to co planowałam na początek... albo zobaczyć czy pielęgniczki się nie pożrą z bojownikiem i najwyżej bojownika ewakuować? Zobaczy się