Porady dla początkującej akwarystki :)

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Czw wrz 15, 2011 17:54 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Ryby wyjątkowo dobrze się dziś czują :) bardzo chętnie jedzą, chyba już nie są tak chude, odchody też jakby jakieś lepsze...
Woda i odchody zostały wstępnie zbadane przez specjalistę od rybek - weterynarza.
W kale nie wykryto pasożytów (nie zapytałam czy chodzi także o nicienie :roll: ale chyba też), kał pojechał do laboratorium na posiew i reszta wyników będzie za kilka dni.
W wodzie natomiast znaleźli tylko wypławki, które szkodliwe nie są.

Więc nadal nie wiem co to było i czy mogę bezpiecznie już używać wężyka i siatki pomiędzy innymi akwariami bez wcześniejszego odkażania...
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Czw wrz 15, 2011 19:17 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

A u mnie wreszcie korzeń osiadł i mogłam spokojnie obsadzić go microsorum :) Posadziłam też pierwsze zaszczepki rotali indica na tyle, ciekawe czy się przyjmie.... Szczerze powiedziawszy najbardziej obawiam się butli... to moje pierwsze doświadczenia z CO2 i spodziewam się wszystkiego. Czekam jeszcze tylko na dyfuzor i licznik bąbelków i startuję :) Póki co zbiorniczek po obsadzeniu prezentuje się tak:

Obrazek

Aha i tę wstrętną końcówkę wlotową filtra w przyszłym tygodniu wymienię na szklaną :):)
Obrazek

http://adena.net.pl/
NAJTAŃSZE BIURO RACHUNKOWE W POLSCE
ZDALNA WSPÓŁPRACA
ZADZWOŃ !!! SPRAWDŹ CENĘ DLA SWOJEJ FIRMY

Tola

Od: Pt lis 24, 2006 16:00

Post » Czw wrz 15, 2011 19:25 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Lubie takie akwaria, ale po pewnym czasie wkurzałoby mnie puste miejsce :mrgreen:
mamuśka

Post » Czw wrz 15, 2011 19:28 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Dziękuję :) Pustego miejsca nie będzie bo te maleństwa to dopiero zaszczepki a żywię głęboką nadzieję że urosną :) Jedynie po prawej stronie chcę troszkę przestrzeni zostawić żeby wyeksponować neonki i razborę galaxy, która niebawem zamieszka w akwarium :)
Obrazek

ZDALNA WSPÓŁPRACA

Tola

Post » Czw wrz 15, 2011 19:45 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Uwielbiam rasbory...
chciałabym mięć takie porządne stado tych maluchów...

A mi się zrobił wysyp glonów po tym przemeblowaniu w akwarium, tak jak miałam przy zakładaniu akwarium.
I okrzemki, i zielone króciutkie nitki, i długie zielone i brązowe nity, i jest więcej tego czarnego meszku , jak to się nazywa, cholera? :evil:

No i nie wiem co mam z tym zrobić...
Przy zmianie ekspozycji ;) była wypłukiwana ziemia z podłoża.
No i teoretycznie powinno być mniej nawozów przez to.
Więc co, z niedoboru pojawiły się te glony ? :?
mamuśka

Post » Czw wrz 15, 2011 20:27 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

A jakie masz światło? I ile świecisz?
Obrazek

ZDALNA WSPÓŁPRACA

Tola

Post » Czw wrz 15, 2011 20:31 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Mam dwie świetlówki, o takie:
Świetlówka T8 Sylvania GroLux 18W
Świetlówka T8 Osram Daylight 18W
A świecę od 10 do 22
mamuśka

Post » Czw wrz 15, 2011 20:34 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

To przez to, że 80% wody było świeżej moim zdaniem... a że ryby nadal przemianę materii mają taką samą jak przed restartem, to bakterie nitryfikacyjne nie nadążają z przeróbką i jest za dużo pożywki dla roślin i glonów. Glony lubią taką wodę 8)

Bo przecież nic poza tym się tam nie zmieniło, a glonów w takiej ilości wcześniej tam nie miałaś...
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Czw wrz 15, 2011 20:58 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Spróbuj skrócić czas naświetlania .
Obrazek

ZDALNA WSPÓŁPRACA

Tola

Post » Sob wrz 17, 2011 11:04 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Ryby wyjątkowo dobrze się dziś czują :) bardzo chętnie jedzą, chyba już nie są tak chude, odchody też jakby jakieś lepsze...

Przeszło im samo z siebie? Czy czymś leczyłaś?
Przy zmianie ekspozycji ;) była wypłukiwana ziemia z podłoża

Jeśli dobrze rozumiem, ziemia została wypłukana z podłoża i dostała się "na wierzch" żwiru. W takim przypadku, gdy ziemia ma bezpośredni kontakt ze słupem wody w wodzie zwiększa się ilość substancji odżywczych pochodzących z ziemi = raj dla glonów. Po wrzuceniu szybko rosnących roślin czerpiących substancje głównie ze słupa wody (rogatek, moczarka, kabomba, wywłócznik, etc. - w skrócie wszystko co ma mocno powcinane liście) glony powinny przejść do odwrotu.

Akwarystka

Od: Czw cze 17, 2010 13:30

Post » Sob wrz 17, 2011 11:25 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

ryb moich niczym nie leczyłam :) bo przecież na razie nic z badań nie wyszło, a o objawy zniknęły

a ziemia u mamuśki nie była "wygrzebana na wierzch" tylko normalnie poza akwarium całe podłoże zostało wypłukane pod kranem tak że zostały tylko kamyczki bez ziemi. To przy okazjo restartu było ;) W wodzie po restarcie nie miało prawa być nawet garstki ziemi.
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Sob wrz 17, 2011 12:24 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

a ziemia u mamuśki nie była "wygrzebana na wierzch" tylko normalnie poza akwarium całe podłoże zostało wypłukane pod kranem tak że zostały tylko kamyczki bez ziemi. To przy okazjo restartu było ;) W wodzie po restarcie nie miało prawa być nawet garstki ziemi.

musiałam źle zrozumieć :wink: Ale po restarcie często glony się pojawiają, tak jak ktoś już wyżej pisał, równowaga została tymczasowo zachwiana.
ryb moich niczym nie leczyłam :) bo przecież na razie nic z badań nie wyszło, a o objawy zniknęły

cudowne ozdrowienie:D dobrze, że rybom już lepiej.

Akwarystka

Od: Czw cze 17, 2010 13:30

Post » Pon wrz 19, 2011 21:52 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

A ja wystartowałam z tym całym CO2 :) No i przywitały mnie glony :P Hehe spanikowałam, dzwonię do experta co robić a on do mnie brawo! I bądź tu człowieku mądry :) Okazało się że jak się pojawiły glony (zielenice) to dobrze bo to oznacza że mam dobre warunki do rozwoju roślin :) Jeszcze ciekawszy myk był z indikatorem CO2. Kazali kupić to kupiłam. Jesli ktoś nie wie to taki wynalazek do pomiaru zawartości CO2 w wodzie akwariowej. Zgodnie z instrukcja pokazuje nadmiar lub niedobór... zamontowałam ciekawa efektów. Jako że dopiero podałam dwutlenek do wody spodziewałam się dużego niedoboru... tak na logikę a tu zonk, test pokazał nadmiar. I znów szczęka w dół. Ale moje guru akwariowe powiedziało ze to normalne bo ada bardzo zmiękcza wodę a co za tym idzie obniża pH zatem wszystko w normie. Podmiankami wody mam zwiększyć gH i kH i będzie git.... a ktoś mi kiedyś powiedziała że akwarium to pikuś.... :mrgreen:
Obrazek

ZDALNA WSPÓŁPRACA

Tola

Post » Wto wrz 20, 2011 12:30 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Odkryłam kto produkuje długie białe kupy.... glonek...
i co teraz?
jutro pojade do arkadii i bedę musiała coś kupić, tylko co ?
Samiec gupika też jakoś kiepsko wygląda...
mamuśka

Post » Wto wrz 20, 2011 12:44 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

nie wiem :(

dla zbrojników leki na nicienie są szkodliwe :(

a czym go karmisz? może to od jedzenia?
♪♫♬ ♪

*anika*

[poprzednia][następna]