wibryska pisze:Hania z fundacji Niechciane i Zapomniane napisała na dogomanii:
Utrzymanie psa w hoteliku to 10 zł doba, latwo policzyc,
Kastarcja 80,- zł, założenie książeczki zdrowia zdrowia i szczepienia
to ok. 40,-
Wibrysko- tzn.- mam sobie policzyć sama...? Mnie chodziło o to, co ludzie zbierający pieniądze od innych robią na forach. Przykładowo: tu i tu zebrano tyle i tyle. Wydano- tu i tu- tyle i na to. Zostało tyle i tyle. Zapłacić trzeba jeszcze to i to. Do rozliczenia powinny być dołączone skany rachunków opłaconych. Tak się to robi, żeby być wiarygodnym i żeby było widać na co tak naprawdę wydawane są pieniądze ludzi dobrego serca, którzy często z poświęceniem wyskrobują ciężko zarobione grosiki.
Tak na marginesie: "założenie książeczki zdrowia" nic nie kosztuje. Szczepienie kosztuje. Więcej lub mniej- zależnie od tego, czy opiekun kupuje szczepionki hurtowo (jeśli szczepi od razu kilka psów np.), lub detalicznie (pojedynczy pies u prywatnego właściciela- co nie dotyczy fundacji np.). Szczepienie psa w fundacji zazwyczaj jest znacznie tańsze (poniżej 50% szczepionki dla małego psa- ok.15zl najwyżej). Tak więc- szczepionka za 40zl dla małego psa w fundacji to niewiarygodna informacja. A kastracja w fundacji to koszt w granicach 50zl- który takim fundacjom często pokrywa miasto- nie mamy informacji czy taki koszt więc faktycznie poniesiono. Oczywiście- rachunek dostępny publicznie wyjaśniłby to i uprawdopodobnił. Niestety- nie możemy go zobaczyć.
Niestety- "licząc sobie sama"- nie jestem gotowa przekazać środków nieznajomej mi osobie. Mogę to zrobić- i zamierzałam- ale tylko na warunkach podanych wyżej- tj. publicznie dostępnego rozliczenia. Ile zebrano- ile i na co wydano- rachunki. Wtedy widać ile faktycznie pies potrzebuje i ma się gwarancję, że celowa składka jest wydatkowana na konkretnego psa, o którego losach jesteśmy (wszyscy , którzy psa sponsorują) na bieżąco informowani.
Wiele zwierzaków potrzebuje wsparcia- Rex bardzo mnie rozczulił. Ale widocznie ma dobrą opiekę i nie potrzebuje tak bardzo wsparcia finansowego- skoro osoby opiekujące się nim nie mają czasu na takie procedury, jak rozliczenie publiczne środków ze zbiórki publicznej. Rozumiem to i szanuję- ale w tej sytuacji przeznaczę pieniądze na inne zwierzęta.
Z serdecznościami i życzeniami dobrego losu dla Rexa
Monika