Porady dla początkującej akwarystki :)

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Pon sie 29, 2011 12:51 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

jeśli dziś znajdę fajny żwir, to jutro rano już mogę wstawiać zdjęcia :lol:
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Pon sie 29, 2011 12:55 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

No to może podjedziemy dzisiaj lub jutro do tego akwarystycznego ? :mrgreen: i Najwyżej jutro zaczniesz restart ;)
A ja wczoraj cały dzień siedziałam przed akwarium i nie mogłam się napatrzeć ;)
Aż mnie dzisiaj tyłek boli od krzesełka :lol:
mamuśka

Post » Pon sie 29, 2011 13:00 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

mamuśka pisze:No to może podjedziemy dzisiaj lub jutro do tego akwarystycznego ? :mrgreen:

którego? 8)

bo na razie się na Kondratowicza wybieram (i tak muszę odebrać herbatki z siedziby Bio-Active, które sobie zamówiłam, a to tuż obok), jak tam nie znajdę żwiru to planowałam odwiedzić złote tarasy i arkadię...
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Pon sie 29, 2011 13:02 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

no dobra, to może jutro się spotkamy i podjedziemy na goldoniego ? to jest na bielanach, przy wolumenie
mamuśka

Post » Pon sie 29, 2011 13:45 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

ok :) no chyba że dziś nie znajdę żwiru... koło 16 wrócę, to dam znać 8)
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Pon sie 29, 2011 13:47 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

to wyślij mi smsa bo wychodzę na dwór z Zuzką i nie bede miala mozliwosci do kompa zajrzec.
a najlepiej zadzwon bo nie mam mozliwosci odpisac :roll: :oops:
mamuśka

Post » Pon sie 29, 2011 21:17 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

*anika*
Ładne są twoje aranżacje. Może zdecydowałabyś się wziąć udział w konkursie ogłoszonym tutaj: http://www.fawa.pl/topics40/11476.htm
Jesteś "miejscowa", a to ułatwienie.
Oczywiście inni też mogą się zgłosić.
Cats understand our feelings. They don't care, but they understand.

wiki89

Od: Wto sty 15, 2008 17:51

Post » Pon sie 29, 2011 21:19 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Na razie jest tak:
Obrazek
https://picasaweb.google.com/nie.boj.si ... zEndlerami

Szczegóły techniczne:
15 litrów dojrzałej wody z dużego akwarium + 3 litry odstanej kranówki bez zakwaszacza
3 woreczki nowego żwiru, coś koło 4 litrów, bardzo podobny do tego co miałam
2 kamienie co się ostały z poprzedniej aranżacji i nie poszły do akwarium mamuśki ;)
rośliny te co były, przeszły "kurację" kwaskiem cytrynowym, moczyły się ponad 2 godziny, efekt całkiem niezły
filtr cały także wymoczony w kwasku, razem z gąbką
światło 15W energooszczędna świetlówka kompaktowa firmy Polux o barwie światła 2700K, chyba 12 godzin na dobę się świeci, ale nie chce mi się teraz sprawdzać ;)
przestawiłam też akwarium w inne miejsce, dużo dalej od światła słonecznego i nagrzewania w związku z tym (bo mam wrażenie że to był główny powód wzrostu glonów)
tło: ciemnozielony brystol, tylko z tyłu (a z prawej strony i z przodu będzie dostęp do światła, ale nie tak ostry, bo akwa stoi teraz ze 3-4 metry od okna)

dojdzie jeszcze może pistia i jeśli się w końcu odważę, to wrzucę gałęzatkę (ale ona ma na sobie ciągle resztki glonów nitkowych i nie wiem czy zdołam ją tak dokładnie wyczyścić)

a ryb jest teraz:
- bojownik
- 2 samice i 6 samców endlera
- 3 młode urodzone 31.07.2011
- 2 młode urodzone 28.08.2011

Została mi garść dużego heńka i nie wiem co z nim zrobić.
Chyba posadzę w dużym akwarium.

Bojek dał się ładnie sfocić 8)
:arrow: https://picasaweb.google.com/nie.boj.sie.cieni/White

:!: Ogłaszam konkurs na imię dla tego bojka, bo odkąd u mnie jest, to nic nie wymyśliłam ciekawego :twisted: (w międzyczasie zmienił kolor i już nie może być albinosem...)
Ostatnio edytowano Pon sie 29, 2011 21:50 przez *anika*, łącznie edytowano 1 raz
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Pon sie 29, 2011 21:24 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

wiki89 pisze:*anika*
Ładne są twoje aranżacje. Może zdecydowałabyś się wziąć udział w konkursie ogłoszonym tutaj: http://www.fawa.pl/topics40/11476.htm

Łojeza :)

Nie sądzę, abym akurat w małych akwariach była specjalistką :roll:
o ile większe jakoś z trudem uda mi się czasem usadzić, to te małe to istna tragedia :twisted:

może inaczej by było, gdyby mi się chciało na nie wydawać pieniądze (rośliny, kamienie, korzenie...), a tak to wsadzam to co mam i modlę się, żeby to chociaż trochę po ludzku wyglądało :twisted:

A ja niestety wiem, jakie ładne zbiorniki powstają na tych konkursach :( widziałam poprzednie edycje...

Jeszcze mi daleko do specjalistki w nano akwariach :) (właściwie w jakichkolwiek :lol: )
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Pon sie 29, 2011 21:31 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

kotorybka pisze:Witam :) to mój pierwszy post na forum :) Cieszę się, że znalazłam ten wątek, widzę że jest więcej fanów kotów i rybek pod jednym dachem :)
A kot ma darmową telewizję interaktywną 8)

witaj kotorybko :piwa:
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Pon sie 29, 2011 21:32 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

*anika* pisze:Obrazek dorzuciłam garstkę nowych roślin, tak akwarium prezentowało się wczoraj.
Obrazek a tak mój bojek wyglądał dzisiaj :twisted: Minka w stylu "Masz coś do mnie?" :lol:

piknie

kotx2

Post » Pon sie 29, 2011 21:35 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

korzenia jeszcze nie wkładalam do akwa,nie miałam czasu :oops: ,musze go jeszcze wyparzyć

kotx2

Post » Pon sie 29, 2011 22:01 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

*anika* pisze:
wiki89 pisze:*anika*

Łojeza :)

Nie sądzę, abym akurat w małych akwariach była specjalistką :roll:
o ile większe jakoś z trudem uda mi się czasem usadzić, to te małe to istna tragedia :twisted:

może inaczej by było, gdyby mi się chciało na nie wydawać pieniądze (rośliny, kamienie, korzenie...), a tak to wsadzam to co mam i modlę się, żeby to chociaż trochę po ludzku wyglądało :twisted:

A ja niestety wiem, jakie ładne zbiorniki powstają na tych konkursach :( widziałam poprzednie edycje...

Jeszcze mi daleko do specjalistki w nano akwariach :) (właściwie w jakichkolwiek :lol: )

Zawsze możesz spróbować wykorzystując to co masz w domu, a na wymyślenie czegoś fajnego masz jeszcze trochę czasu.
Poprzednich edycji nie mogłaś widzieć, bo to są dopiero I Mistrzostwa Polski Nano Akwariów ! :wink:
Może jednak skusisz się, masz na miejscu.
Cats understand our feelings. They don't care, but they understand.

wiki89

Od: Wto sty 15, 2008 17:51

Post » Pon sie 29, 2011 22:32 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

ale widziałam inne konkursy nano akwariów ;) może nie ten, skoro pierwszy raz, ale inne na pewno były :lol:

------------

wstawiłam jeszcze trochę zdjęć dużego (72l) akwarium, od początku nowej aranżacji (12.12.2010) do teraz:
https://picasaweb.google.com/nie.boj.sie.cieni/Akwa72L
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Pon sie 29, 2011 22:35 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Skądś znam tego kolesia z ostatniego zdjęcia 8) :mrgreen:
mamuśka

[poprzednia][następna]