Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Pon kwi 08, 2013 8:41 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

selenicereus pisze:Obiło mi się o uszy, że populacja wróbli skurczyła się wraz ze zmniejszeniem roli konia w gospodarstwie i zmianą sposobu przewożenia i przechowywania ziarna. Co do koni, to miało chodzić o to, że w końskich odchodach było sporo niestrawionego ziarna, no a zmiana przewożenia... Sama pamiętam z dzieciństwa, że jak była kampania żniwna, to całe pobocza dróg zasłane były ziarnem spadającym z byle jak ładowanych wozów.
Ale jakoś mi się te teorie kupy (nawet końskiej) nie trzymają. Wróble, które spotykam wydają się być dość otwarte na różny rodzaj pokarmu - i owadem nie pogardzą. Na Ukrainie widziałam wróbelki chętnie przysiadające się do straganów z mięsem i korzystające z nieuwagi sprzedawcy. Babcie handlujące mięsem tak na ulicy, z foliowego wora (obrzydlistwo) wyróżniają się trzymanymi w garściach gałązkami z liśćmi, którymi oganiają swój towar nie tyle od much (pani, a ile taka mucha zeżre?) co od podstępnych wróblaszków.
Lubię te małe zadziory, strasznie są bitne i czupurne, z drugiej strony tworzą takie fajne wielopokoleniowe rodziny.

Ja to o tych koniach czytałam u Żabińskiego chyba. A z tym mięsem to problem taki, że dorosły wróbel na ziarnach daje radę, natomiast pisklęta musi karmić owadami i w ogóle białkiem zwierzęcym, dlatego na wiosnę robi się mięsożerny.
Jeśli w waszych karmnikach żarełka w bród, to nie ma po co się bić i tracić cennej energii. Dlatego nie widzicie żadnych morderstw.

Megana

Od: Śro gru 31, 2008 1:14

Post » Pon kwi 08, 2013 8:42 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

taizu pisze:Z tym zabijaniem wróbli to nie wiem, u mnie koegzystuja zupelnie pokojowo, nawet nie awanturuja sie przy karmnikach... Może jakiegoś oslabionego upolują, bezbronnego... A dlaczego zanikaja wroble, nie wiadomo, w tym tygodniu czytalam, że jest nawet jakas istotna finansowa nagroda dla tego, kto sprawę w przekonujacy sposób wyjaśni, nikt jej jeszcze nie dostal...

Dasz link do artykułu?

Megana

Od: Śro gru 31, 2008 1:14

Post » Pon kwi 08, 2013 8:57 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

The Independent obiecała nagrodę w wysokości 5000 funtów dla autora referatu, który pierwszy wyjaśni tę zagadkę. W roli jurorów wystąpią przedstawiciele Królewskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków i Brytyjskiego Towarzystwa Ornitologicznego. Ocenia się, że opracowanie zagadnienia zajmie co najmniej dwa lata.

http://wol.jw.org/es/wol/d/r12/lp-p/102001093

http://www.independent.co.uk/environmen ... 56309.html

dorobella

Od: Wto sty 06, 2009 19:52

Post » Pon kwi 08, 2013 9:00 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

morelowa pisze:8O Ten ktoś taki zupełnie okrągły z oczami to Ufi?? Tak wyszła na zdjeciu czy taka... okrągła ..jest?
(...)

Tak to Ufi :P I rzeczywiście jest dość krąglutka. Przecież ogólnie wiadomo, że kształt kuli jest najdoskonalszy :wink:
ObrazekObrazekObrazek

Nemi

Od: Nie wrz 13, 2009 10:20

Post » Pon kwi 08, 2013 19:02 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

jeśli chodzi o wróbelki to żywią sie nimi wrony i sroki których jest mnóstwo.Sroki w zeszłym roku zeżarły parze gołebi małe,trzy dni odpedzały gołębie i w końcu dopieły swego.

fumcia

Od: Sob wrz 03, 2011 12:51

Post » Śro kwi 10, 2013 6:54 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

Cześć Jeżurkowo :)
Co słychać, wiosna do Was przyszła? Bo u nas dalej zima :roll:

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Śro kwi 10, 2013 7:00 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

U nas była wiosna jeden dzień - było ciepło[no, dość...] , słoneczko, motylek [jeden] latał...
Wczoraj już była jesień, która przeskoczyła nad latem, więc czekamy co dalej.. dużych nadziei i optymizmu nie posiadamy :(
A co na to jeże i inne Baltki?
I co w ogóle u psiurów?? Czy Ty Nemi, zauważyłaś, że nic nie piszesz o zwierzyńcu rezydenckim???
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Śro kwi 10, 2013 8:57 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

A fakt, rzeczywiście rezydenci jakby trochę pominięci ... Pocieszę Was, to tylko wygląda jak zima. Wczoraj udało mi się wrócić za dnia do domu i zrobiłam inspekcję w ogródku. Tulipany rosną jak szalone. Niektóre przebiły się przez śnieg 8O Jeże co prawda jeszcze śpią, ale myślę, że wiosna wybuchnie na dniach :P

I przypomniało mi się też, że nasz wsiowy bocian jeszcze nie przyleciał, więc go wyglądamy.
ObrazekObrazekObrazek

Nemi

Post » Śro kwi 10, 2013 8:58 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

Oby tak się stało :ok:

Erin

Post » Śro kwi 10, 2013 22:04 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

Co prawda wygląda na to, że Misia przysnęła, więc jakby nici z wiosny.... Ale za to dziś dopadł mnie pierwszy w tym roku kleszcz :roll:
ObrazekObrazekObrazek

Nemi

Post » Czw kwi 11, 2013 6:31 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

O matko :strach:
Tłucz gadzinę, tłucz bezlitośnie! Obrazek

Erin

Post » Czw kwi 11, 2013 7:30 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

Eeee, jeśli juz tłuc, to może bez dodatku nienawiści...? :?

Czytałam zapowiedzi, że ma być wyjątkowo dużo kleszczy w tym roku...bo ten śnieg czy jego brak, bo coś tam...
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Czw kwi 11, 2013 7:53 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

morelowa pisze:Eeee, jeśli juz tłuc, to może bez dodatku nienawiści...? :?

Eee 8O

Erin

Post » Czw kwi 11, 2013 21:46 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

morelowa pisze:Eeee, jeśli juz tłuc, to może bez dodatku nienawiści...? :?
(...)

Całkiem bez nienawiści działam jak siły natury i spuszczam do kanalizacji. Natomiast jak się trafi na psie podczas spaceru wyrzucam, bo i tak nie da się takiego kleszczurro zabić.

Kurczę dziewczyny - nie wiem co się dzieje. Najpierw zasnęła Misia, wczoraj Puchatek, a dziś Grodzio jest całkiem nieaktywny ... Tylko Brzydal grasuje po łazience. Może to jakieś zmiany ciśnienia, bo i koty dziś mniej zjadły.

Właśnie wyjrzałam przez okno i oczom nie wierzę ! Dziki kocio tygrysek zagląda przez okno :P Ale uciekł :| Śliczny jest.

Moje zasiewy już ruszyły. Wylazły wysokie dalie, wśród niskich i żeniszków widać poruszenie. Ciemiernik, którego zdjęcie wstawiłam jakiś czas temu wyłonił się spod śniegu w stanie nie zmienionym. Jest dokładnie taki sam jak przed zasypaniem.

A jutro mam urlop 8)
ObrazekObrazekObrazek

Nemi

Post » Czw kwi 11, 2013 21:50 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

Zazdroszczę urlopu i możliwości możliwości obserwacji zasiewów.... może mimo reakcji jeżurków wiosna już nadchodzi... oby :ok:
Mieszkałem z kilkoma mistrzami Zen. Wszyscy byli kotami - Eckhart Tolle
Obrazek Obrazek

Bianka 4

Od: Wto sie 10, 2010 21:35

[poprzednia][następna]