Moderator: Moderatorzy
mmk pisze:Nie ma specjalnych kwot wolnych dla handlu w necie. Jest kwota zmuszająca do zapłacania podatku od czynności cywilnoprawnych i zdaje się, że jest to 1000zł na jednej transakcji, ale obowiązek zapłaty podatku ciąży na kupującym. Próbowałabym raczej ugryźć ten temat z drugiej strony - w zeznaniu rocznym trzeba wykazać wszystkie przychody, a nie tylko te z pracy. Wątpię, by któraś z pseudohodowli wykazywała swoje przychody ze sprzedaży zwierząt. Poza tym jeśli coś jest wykonywane regularnie w celu osiągania przychodu to podpada trochę pod działalność gospodarcząKojarzy mi się, że kilka lat temu hodowle były traktowane jako dział specjalny produkcji rolnej, ale wymagało to jakiegoś zgłoszenia. Nie znam szczegółów...
majka2222 pisze:Art. 10a ust. 5 nowelizowanej ustawy mówi, że zakaz wprowadzania do obrotu zwierząt poza miejscami chowu i hodowli nie dotyczy podmiotów prowadzących schroniska i organizacji, których statutowym celem działania jest ochrona zwierząt.
Czy to nie znaczy, że poza hodowcami zwierzę może oddać tylko schronisko lub organizacja, a więc także tylko ich ogłoszenia adopcyjne nie naruszaja ustawy.
Także art. 11a mówi, że zakaz nabywania psów i kotów poza miejscami chowu lub hodowlą nie dotyczy nabycia od tychże podmiotów.
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0112301373
Czy się mylę?
seidhee pisze:majka2222 pisze:Art. 10a ust. 5 nowelizowanej ustawy mówi, że zakaz wprowadzania do obrotu zwierząt poza miejscami chowu i hodowli nie dotyczy podmiotów prowadzących schroniska i organizacji, których statutowym celem działania jest ochrona zwierząt.
Czy to nie znaczy, że poza hodowcami zwierzę może oddać tylko schronisko lub organizacja, a więc także tylko ich ogłoszenia adopcyjne nie naruszaja ustawy.
Także art. 11a mówi, że zakaz nabywania psów i kotów poza miejscami chowu lub hodowlą nie dotyczy nabycia od tychże podmiotów.
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0112301373
Czy się mylę?
Ale tu nie ma mowy o tym, że nie możesz "wprowadzić do obrotu" zwierzęcia w miejscu jego "chowu lub hodowli". Czyli jak rozmnożę kotkę i będę chciała oddać kocięta przebywające u mnie w domu, to mogę to zrobić, byle "niekomercyjnie".
annamagdalena pisze:Wczoraj zadałam pytanie do Allegro, czy na ich portalu w związku z nowelizacją ustawy od 01.01.2012r o ochronie zwierząt, nadal będą wystawiane zwierzęta pochodzące z niezarejestrowanych hodowli.
seidhee pisze:Dodawałam dziś ogłoszenie adopcyjne na tablica.pl i jestem bardzo miło zaskoczona komunikatem, który pojawia się po kliknięciu kategorii "koty":
UWAGA! Od dnia 1 stycznia 2011 wchodzi w życie nowelizacja ustawy o ochronie zwierząt. Na jej mocy zabroniony jest handel zwierzętami pochodzącymi spoza zarejestrowanych hodowli a tym samym nie posiadających rodowodu.
Jeśli dodajesz ogłoszenie w kategorii właściwej danej rasie, pamiętaj że sprzedawany zwierzak musi posiadać rodowód i może być sprzedawany tylko w miejscu hodowli. Jeśli Twoje zwierzę nie spełnia tych warunków, możesz je oddać za darmo w kategorii "Psy/Koty bez rodowodu".
szczesia pisze:Dostałam w końcu odpowiedź z allegro:
"Szanowna Pani, w dniu dzisiejszym stanowisko Serwisu uległo zmianie. Aukcje ze zwierzętami bez rodowodu będą usuwane z Allegro."
Coś chyba zdziałaliśmy
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość