Majka- kózka. W DT. Stan krytyczny. Eutanazja :((( [*]

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Nie mar 28, 2010 12:26 Re: Majka- biała,1.5roku,kózka-szuka super opiekuna :D W DT.

W oborach, gdzie są krowy mleczne osoby "postronne" wcale nie muszą widzieć cieląt, bo są zabierane matkom parę dni po urodzeniu (albo i dzień po), karmione sztucznie, "dziewczynki" są albo zostawiane jako przyszłe krowy mleczne, albo razem z buhajkami idą po paru miesiącach na rzeź (a my je potem kupujemy jako cielęcinę..). Pytasz, Prążku, czy prawie "co rok prorok" - dokładnie tak, u wszystkich zwierząt, które dają mleko. Młode koźlęta też można jeść, podobno zresztą to bardzo zdrowe i smaczne mięso...

Nie ma mleka bez dzieci, niestety... I hodowli bez selekcji...

Mysia

Od: Wto lip 06, 2004 20:19

Post » Pon mar 29, 2010 17:10 Re: Majka- biała,1.5roku,kózka-szuka super opiekuna :D W DT.

Hopsnę sobie ;)
Obrazek

kinia098

Od: Pt maja 01, 2009 21:53

Post » Pon mar 29, 2010 23:41 Re: Majka- biała,1.5roku,kózka-szuka super opiekuna :D W DT.

jejku, Kinga nie oddawajcie jej na kebab! Śliczna jest.
Żeby była mleczna musi mieć młode. Itd itd.

menial

Od: Czw lis 12, 2009 22:15

Post » Wto mar 30, 2010 11:40 Re: Majka- biała,1.5roku,kózka-szuka super opiekuna :D W DT.

Kinga, napisz w jakim kózka jest stanie.. Teraz niestety najważniejsze jest jej zdrowie, a nie szukanie DS.

Cudak1

Od: Pt wrz 04, 2009 17:39

Post » Wto mar 30, 2010 13:20 Re: Majka- biała,1.5roku,kózka-szuka super opiekuna :D W DT.

menial pisze:jejku, Kinga nie oddawajcie jej na kebab! Śliczna jest.
Żeby była mleczna musi mieć młode. Itd itd.

Na pewno nie oddam jej na żarło :mrgreen:
Obrazek

kinia098

Post » Wto mar 30, 2010 13:21 Re: Majka- biała,1.5roku,kózka-szuka super opiekuna :D W DT.

kinia098 pisze:Majka dojechała do DT. Wiadomość:

" Maja już u mnie.
Generalnie niepokoi mnie jej stan. Chwieje się na nogach, dziwnie się porusza, dziwnie przełyka i ma jakieś zgrubienie kostne/chrzęstne w przełyku.
Druga sprawa, moja kobyła jej nie akceptuje, ale jeśli bedzie ostrożna to powinno być ok. Narazie jednak po zapoznaniu sie z dziewczynami (owca i koza) zamknęłam Maję w boksiku.

Kozunia jest bardzo miła, łasi się do czlowieka, szuka wsparcia czym mnie urzekła, bo ta moja reszta to szatany radzące sobie same. Jest trochę chuda, aczkolwiek ja się na kozach nie znam, ot tyle co mam porównanie z Subtelną która przy białej wygląda mało subtelnie

To narazie tyle z pierwszych kilku minut... "

;)
Obrazek

kinia098

Post » Wto mar 30, 2010 13:32 Re: Majka- biała,1.5roku,kózka-szuka super opiekuna :D W DT.

Najświeższe info :(

"Jest kryzys. Kozia dziś nie stała pod drzwiami z resztą. Kiedy weszłam do stajenki wystraszyłam sie ze znajdę ją w boksiku martwą (boksik otwarty 24h). Ona jednak stała w kącie i prawie nie reagowała. Wyprowadziłam ją, ale ani kroku sama... Narazie musze ogarnąć towarzystwo, a potem albo wet do nas albo my do weta
Pomoc jednak bedzie potrzebna ;( "
Obrazek

kinia098

Post » Wto mar 30, 2010 13:33 Re: Majka- biała,1.5roku,kózka-szuka super opiekuna :D W DT.

Chodziło mi raczej o to:

DT: "Nie mam siły nic pisać, generalnie jest bez zmian. Koza je, ale jest słaba.

Zdjęcia z wczoraj, niestety z komórki."

Obrazek

Obrazek

"Jest kryzys. Kozia dziś nie stała pod drzwiami z resztą. Kiedy weszłam do stajenki wystraszyłam sie ze znajdę ją w boksiku martwą (boksik otwarty 24h). Ona jednak stała w kącie i prawie nie reagowała. Wyprowadziłam ją, ale ani kroku sama... Narazie musze ogarnąć towarzystwo, a potem albo wet do nas albo my do weta
Pomoc jednak bedzie potrzebna ;( "

"Aha, zobaczyłam teraz te pierwsze zdjęcia. Przyjechało do mnie pół kozy pokazywanej na fotach w pierwszym poście. Prosiłabym zeby ktos do mnie prezyjechał zobaczyć białą, żeby potem nie było że ja zwierzaka zagłodziłam.... "

Cudak1

Post » Wto mar 30, 2010 13:57 Re: Majka- biała,1.5roku,kózka-szuka super opiekuna :D W DT.

Czy ktoś może zadeklarować jakąś pomoc dla kózki, gdyby okazało się, że nie jest tylko niedożywiona, ale wymaga leczenia?

Cudak1

Post » Wto mar 30, 2010 17:48 Re: Majka- biała,1.5roku,kózka-szuka super opiekuna :D W DT.

Cudak1 pisze:Czy ktoś może zadeklarować jakąś pomoc dla kózki, gdyby okazało się, że nie jest tylko niedożywiona, ale wymaga leczenia?
Obrazek

kinia098

Post » Wto mar 30, 2010 17:59 Re: Majka- biała,1.5roku,kózka-szuka super opiekuna :D W DT.

Kinia, masz możliwość dowiedzieć się w jakim stanie jest krowa? (pisałaś w 1.poście, że koza miała być towarzyszką dla krowy, więc krowa nadal tam jest?)

Cudak1

Post » Wto mar 30, 2010 20:08 Re: Majka- biała,1.5roku,kózka-szuka super opiekuna :D W DT.

Cudak1 pisze:Kinia, masz możliwość dowiedzieć się w jakim stanie jest krowa? (pisałaś w 1.poście, że koza miała być towarzyszką dla krowy, więc krowa nadal tam jest?)

Pewnie, że mogę się dowiedzieć. Jutro zadzwonię, bo dziś już troszkę późno ;)
Obrazek

kinia098

Post » Wto mar 30, 2010 20:12 Re: Majka- biała,1.5roku,kózka-szuka super opiekuna :D W DT.

Sprawdź, bo z kozunią niestety jest bardzo źle...

Była dziś u niej proequo:
"Nie ma mięśni, sierść matowa, trzęsie się, plączą jej się nogi, oczy ma mętne. W ogóle nie chce się przemieszczać. Jak ją Dagmara przestawiła pod ścianę, żeby miała podparcie, to tak stała. Tak zabiedzonej kozy jeszcze nigdy nie widziałam Ona tygodniami musiała być pozbawiona ruchu (zupełny zanik mięśni), a jeśli w ogóle ją karmiono to na pewno nieregularnie i za mało.

Ja bym jej poprzednią "opiekunkę" podała na policję za znęcanie się nad zwierzęciem, ale jak jej teraz coś udowodnić :/"

Cudak1

Post » Śro mar 31, 2010 14:08 Re: Majka- biała,1.5roku,kózka-szuka super opiekuna :D W DT.

To tak- koza na pewno miała tam jedzenie. Co jak co, ale koza jeść dostawała. Stała właśnie na krótkim łańcuchu i nie była spuszczana przez zimę. To może być powodem zaniku tych mięśni.
Krowa jest pod opieką weta, bo nawet niedawno był pobrać krew po to, aby sprawdzić, czy nie jest na coś chora; białaczka itp.
Dostałam też info, że może trzeba ją wydoić? Robicie to?
A może jest bardzo zarobaczona i dlatego tak wygląda? :// Może jeść dostawała, ale robale ją wykańczały?
Nie wiem na prawdę- nie znam się.
Co to zdjęć- to te z pierwszego postu są z dni, kiedy założyłam wątek. "Także są aktualne".

Cholera :/ Ale się narobiło. Strasznie z nią Żeby tylko bidulka przeżyła. Takie kochane maleństwo Na pewno musi cierpieć :/ Trzymam kciuki za maliznę !!!!
Obrazek

kinia098

Post » Pt kwi 02, 2010 13:02 Re: Majka- kózka. W DT. /Stan krytyczny/ !!!!

Mimo starań o poprawienie stanu Majeczki- została poddana eutanazji :placz:
Nie było żadnej poprawy. I jak pisały dziewczyny- żadnych szans na poprawę.... :roll:

Śpij kochany białasku. :cry:
Obrazek

kinia098

[poprzednia]