Porady dla początkującej akwarystki :)

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Sob sie 06, 2011 11:55 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Słuchajcie, oddam endlerki, maluszki - nie wiadomo co z tego wyrośnie ;)
Mam młodocianych sporo więc oddam jak najszybciej :)
Zapłodnione 3 samice także do oddania ;)
mamuśka

Post » Sob sie 06, 2011 20:35 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

mamuska, oglos sie na www.fawa.pl :)

ja ostatnio sprzedalam tam narybek 10 sztuk dlugosci od 1 do 2 cm za 10 zl, a odzew byl chyba juz po 1 dniu 8)
a za te 10 zl ryby dostaly duzo mrozonego i zywego pokarmu :P
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Pt sie 12, 2011 11:03 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

No i mam akwarium 54l już działa :oops: Na razie wygląda łysko bo roslinki młode więc nawet nie mam co pokazywać.
Wymysliłam sobie na poczatek taka obsade taka na początek:
-8 rasbora klinowa
-4 kiryski
-harem prętnika karłowatego(musze czekac dwa tygodnie bo w najbliższym sklepie są same samice)
Mam pytanie jeszcze : podobaja mi sie kiryski spizowe i kiryski sterby.Ponieważ docelowo moge ich miec max 6 ale na poczatek wolała bym 4 to moge kupic np. dwa kiryski spiżowe i dwa sterby?Czy lepiej 4 sztuki jednego rodzaju.Albo np. kiryski spiżowe 2 zwykłe i 2 albinosy?
Na razie nie kupuje rybek tylko sie rozglądam. :)

claudia66

Od: Czw kwi 24, 2008 12:40

Post » Pt sie 12, 2011 11:41 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Witam, wszystkie rybki , które wymieniłaś są stadne. Stadko min. to 10szt. Rozbory klinowe -im więcej tym lepiej -świetnie wtedy wyglądają :!: lepiej się czują :!: Kiryski fajna sprawa, jako strefa przydenna - czyściciele :lol: po czasie urosną i bd robić bajzer. Osobiście polecam krewetki wzamian. Na początek roślinki szybkoschnące, co by uregulowały cykl azotowy.

hmm obsada tak na początek... ciekawe ujęte.

Najlepiej od razu ustalić do celowość wyglądu baniaczka - biotop i w tym kierunki podążać.

Powodzenia, cierpliwość to podstawa :ok:
=^^= Zapraszam =^^=
♡♡Naturalne SOKI_2021 z malin// bez cukru oraz słodkie i syrop♡
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=27&t=156544
<<

milena88

Od: Pon mar 21, 2011 12:59

Post » Sob sie 13, 2011 22:00 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

claudia66 pisze:No i mam akwarium 54l już działa :oops: Na razie wygląda łysko bo roslinki młode więc nawet nie mam co pokazywać.
Wymysliłam sobie na poczatek taka obsade taka na początek:
-8 rasbora klinowa
-4 kiryski
-harem prętnika karłowatego(musze czekac dwa tygodnie bo w najbliższym sklepie są same samice)
Mam pytanie jeszcze : podobaja mi sie kiryski spizowe i kiryski sterby.Ponieważ docelowo moge ich miec max 6 ale na poczatek wolała bym 4 to moge kupic np. dwa kiryski spiżowe i dwa sterby?Czy lepiej 4 sztuki jednego rodzaju.Albo np. kiryski spiżowe 2 zwykłe i 2 albinosy?
Na razie nie kupuje rybek tylko sie rozglądam. :)

ja bym nie dawala kiryskow

razbora i pretniki to rybki z Azji, kirysy z Ameryki Pld
gdybys nie dawala kirysow, to mialabys prawie biotopowe :wink:
(szczerze powiedziawszy, to ja w ogole zdecydowalabym sie albo na pretniki, albo na razbory - w akwarium jedngatunkowym mialabys szanse na rozmnozenie sie rybek)
KIBOL ZAMIAST DEBILA

enigma

Od: Wto wrz 13, 2005 14:25

Post » Pon sie 15, 2011 14:34 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Propozycj obsady znalazłam tu http://www.akwarystyka.com.pl/showthrea ... 60294.Jest tam wiele ciekawych pomysłów.Na razie oglądam i sie zastanawiam.Rozmawiałam nad moja obsada w sklepie zoologicznych oczywiście wszystkiego od ręki nie ma ,sklep poradził mi kolega bo co tam kupił to wszystko przeżylo i nie chorowało.A czy zamiast kirysków nie wziąśc np. ślimaka jednego czy on bedzie w stanie wyczyscic takie akwarium? W sklepie powiedziano mi ze akwarium bede miala za malo kolorowe i proponowano mi zamiast prętnika np neony czerwone i ew.1 pomarańczowa molinezje,lub jednego bojownika samczyka widzialam ze w tym sklepie pływał z innymi rybami.Sama juz nie wiem 8O ,niby male akwarium mam niby ograniczone mozliwości osady,a ja nie moge sie do końca zdecydowac.Mam pytanie co to jest woda RO.Widdzialam w tym sklepie baniaczki z woda

claudia66

Od: Czw kwi 24, 2008 12:40

Post » Pon sie 15, 2011 15:25 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

- żadna ryba ci nie wyczyści akwarium ;)
- bojowniki mogą być zazwyczaj z innymi rybami (ale tylko jeden samiec bojownika na jedno akwarium)
- molinezje są rybami stadnymi, ale jak kupisz i samce i samice, to w tak małym akwarium zbyt szybko będzie przerybienie
- woda RO to woda o zerowej twardości i neutralnym ph, nie jest niezbędna, ale większość ryb lepiej się w niej (tzn. w mieszance RO i wody z kranu) czuje.
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Wto sie 16, 2011 22:38 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

jesli bedziesz brala slimaka, to w zadnym wypadku nie kupuj ampularii - bo ona zezre Ci rosliny

a jedna molinezja to bardzo sredni pomysl - to jest stadna rybka, zmarnieje sama

akwarium nie musi byc kolorowe, zeby bylo ciekawe
mozesz do razbor spokojnie dac krewetki (np red cherry - one sa latwe w chowie i hodowli) - i naprawde bedziesz miala co ogladac:)
KIBOL ZAMIAST DEBILA

enigma

Od: Wto wrz 13, 2005 14:25

Post » Śro sie 17, 2011 20:54 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Właśnie kardynałki od *aniki* tarło uprawiają ;)
Pływają po całym akwarium,stroszą się, walczą i ganiają dwie biedne samice... ;)
ciekawe czy coś z tego będzie... :mrgreen:
mamuśka

Post » Śro sie 17, 2011 20:56 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

enigma pisze:jesli bedziesz brala slimaka, to w zadnym wypadku nie kupuj ampularii - bo ona zezre Ci rosliny

a jedna molinezja to bardzo sredni pomysl - to jest stadna rybka, zmarnieje sama

akwarium nie musi byc kolorowe, zeby bylo ciekawe
mozesz do razbor spokojnie dac krewetki (np red cherry - one sa latwe w chowie i hodowli) - i naprawde bedziesz miala co ogladac:)

ja mam najzwyklejsze swiderki,rosliny całe,wsio ok
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Śro sie 17, 2011 20:56 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

mamuśka pisze:Właśnie kardynałki od *aniki* tarło uprawiają ;)
Pływają po całym akwarium,stroszą się, walczą i ganiają dwie biedne samice... ;)

ikra bedzie :mrgreen:

kotx2

Post » Śro sie 17, 2011 21:19 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

kotx2 pisze:

Może i będzie, ale oprócz kardynałków mam gupiki endlera, neony, bojownika i zbrojnika...
Więc na 99.5% nic z tego nie wyjdzie...
mamuśka

Post » Śro sie 17, 2011 21:21 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

mamuśka pisze:
kotx2 pisze:

Może i będzie, ale oprócz kardynałków mam gupiki endlera, neony, bojownika i zbrojnika...
Więc na 99.5% nic z tego nie wyjdzie...

uuuu kiedyś z ikry danio wykluły mi się młode ... :? żadne się nie uchowalo :roll:

kotx2

Post » Śro sie 17, 2011 21:36 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Nie mam możliwości nawet odłowu dorosłych ryb, bo wtedy może coś by się uchowało...
ehh... :(
ale fajnie popatrzeć na takie puszenie się, bijatyki... :)
mamuśka

Post » Czw sie 18, 2011 2:49 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

no to trzymam kciuki, bo u mnie nigdy nic z tego nie było (a takie stroszenie się i ganianie to prawie że codziennie uprawiały), bo mam krewetki... a one się dobrze ikrą zajmują :twisted:
♪♫♬ ♪

*anika*

[poprzednia][następna]