Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Wto sie 18, 2015 7:15 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

Nemi, kiedyś wklejałaś takie piękne zdjęcia....
Rozumiem, że to brak czasu głównie , że ich nie ma? Mam na myśli kotki i pieski :D
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Wto sie 18, 2015 9:49 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

Nie wiem czy się ujawniałam, ale jestem archeologiem i właśnie jestem na wykopach w Gdańsku, przy Dominikanach. I mieliśmy sytuację jeżową. W poniedziałek w głębokim wykopie - piwnicy kamienicy - znaleźliśmy rano jeża. Musiał biedny wpaść w weekend i nie mógł się wydostać. Jeść i pić chyba jakieś znalazł, bo różne robactwo tam łazi, ale nie miał gdzie się schronić - próbował się zakopać i wyrył nam duże jamy pod profilami. Duży był, obfurczał nas i zwinął się w ciasną zgrabną kulę przy wydobywaniu. Postawiliśmy go w kartonie w cieniu pod barakami - zanim zdołałam obrócić z wodą dał dyla z tego kartonu pod barak, gdzie miał ciemno, liście i z całą pewnością często tam bywał. Nie dałam rady go zatem dokładnie obejrzeć, ale wsunęłam pod ten barak miseczkę z wodą i potem małą tackę z kocią, mokrą karmą zakładając, że po tych doświadczeniach przyda mu się dodatkowa racja żywnościowa. Po południu chciałam dołożyć do tacki, ale już jej nie było - musiałam wyłożyć następną. Dziś rano nawet następnej nie było a kolega, który jeża wydobywał z kamienicy spotkał go przed pracą znikającego pod barakiem. Jeży tu chyba od dawna mieszka - w okolicy ktoś karmi koty (są niemal kuliste- wszystkie z naciętymi uszami, więc nie ciężarne) więc pewnie dożywia się przy nich - obok jest pustawy trawnik na pustej działce i park. Pewnie jarmark zakłócił w weekend jego trasy przemarszu i stąd znalazł się w kamienicy. A może ciekawość go zaprowadziła w dół - kawałek można zejść, ale potem pewnie spadł (kot ostatnio też się tak przerobił, ale kot wyskoczył, a jeż po pionowej ścianie nie dał rady).Wiem, że jeże są na nowych osiedlach, ale nie spodziewałam się, że tu też - w tej kamienno-ceglanej pustyni starówki. Od poniedziałku rano sprawdzam wykopy czy znów się jakaś bieda nie zapędziła w przepaść.
Obrazek

selenicereus

Od: Wto mar 24, 2009 20:16

Post » Śro sie 19, 2015 23:54 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

Sel -masz super pracę ! A jeże, tak jak motocykle są wszędzie :P U nas też żyją w takich kamiennych pustyniach.

Dokładnie tak Morelciu ... brak czasu tragiczny. Ten brak bardzo wpływa na nasze prywatne zwierzaki :| Na szczęście wszystko rozumieją. Roboty jest huk. Staramy się o grant na wyposażenie szpitalika dla jeży i wiewiórek, i planujemy akcję związaną z moją inną pasją :P
ObrazekObrazekObrazek

Nemi

Od: Nie wrz 13, 2009 10:20

Post » Czw sie 20, 2015 6:53 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

Jaką jeszcze inną pasją??? Mów! :mrgreen:
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek

morelowa

Post » Czw sie 20, 2015 8:13 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

No właśnie, mów! Też jestem ciekawa :)

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Czw sie 20, 2015 13:04 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

Własnie, zeznawaj!

Megana

Od: Śro gru 31, 2008 1:14

Post » Czw sie 20, 2015 14:27 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

Wychodzi na to, że jeży to tutaj sporo. Dziś rano wyniosłam kotom puszkę, którą pogardził mój domowy (zostało mi parę takich w wersji superpremium...). Po chwili z jednej miski niemal nos w nos posilał się kot i jeż. Ale tym razem młodziak. Potem wstawię zdjęcie. Na ile udało mi się stwierdzić jeż w dobrej kondycji. Bez kleszczy i bez widocznej szyi- taki w kształcie kropli z czarną kulką noska.

Jakby ktoś chciał podejrzeć - to nasze wykopy:
https://www.facebook.com/katarzyna.slus ... 122&type=3

Obrazek
Obrazek

selenicereus

Post » Czw sie 20, 2015 22:50 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

Ale super zdjęcia ! Jeż z kotem - boski, ale wykopy też przednie :P Na końcu jest zdjęcie stołu z naczyniami - czy naczynia wykopane ? Wiecie zawsze się zastanawiałam, co za tysiące lat pomyślą sobie o nas archeolodzy z przyszłości...

O wymienionej pasji nie napiszę, bo jestem przesądna i boję się, że zapeszę. Ale w zamian mogę Wam napisać o innej - czyli matematyce, chociaż pewnie o niej wiecie, bo raczej się z tym nie ukrywam. Nie jestem z niej dobra, ale mnie fascynuje. Tak mnie ostatnio naszło i sobie po raz enty oglądam serial "Wzór".

A jutro do lecznicy na Balciową kontrolę. Boję się co też tam doktor znajdzie ....
ObrazekObrazekObrazek

Nemi

Post » Pt sie 21, 2015 7:53 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

Tak, Nemi, to wszystko nasz urobek - a w zasadzie maleńka jego część. Już po wstępnej obróbce, czyli głównie myciu i rekonstrukcji. Wszystko oprócz pieca kaflowego, zielonego i szczytu pieca pochodzi z XVIII-wiecznej latryny. Mamy jeszcze trzy kolejne do zbadania. Czyli śmierdzimy na całą okolice, że hej.
Piec zielony leżał w piwnicy kamienicznej rozebrany i czekał na złożenie, ale się nie doczekał, bo przyszła wojna i kamienica się zawaliła.
Ta wystawa była ustawiana na czas jarmarku w ramach promocji naszego ośrodka.
Dla mnie takie miejskie, nowożytne wykopaliska to całkowita nowość. Tu specjalistką i głównym kierownikiem jest moja koleżanka. Ja specjalizuję się w czasach kiedy ludzie mieszkali sobie w wioskach lub ewentualnie takich grodach jak Biskupin (czyli epoka brązu i początek epoki żelaza - ok 3500-2500 tys lat temu). A zmarłych palili i wkładali do naczyń. O takich na przykład:Obrazek
Ostatnio edytowano Nie sie 23, 2015 18:44 przez selenicereus, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

selenicereus

Post » Nie sie 23, 2015 18:18 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

Naprawdę super praca, Sel :P

A to część naszych zwierzaków i Szyszka - jeżyca nerkowa z zapaleniem pęcherza. W lecznicy, z której przybyła oceniono ją na 4 lata

Obrazek
ObrazekObrazekObrazek

Nemi

Post » Nie sie 23, 2015 19:12 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

Ale cudnie :)

Erin

Post » Wto sie 25, 2015 9:50 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

Świetne fotki :1luvu: i zwierzakowe i archeologiczne.
Monika & Ruda i Kropek. Za TM Bursztyn, Kocinka, Cykoria, Wodzik, Dyś i Zuzia..
Nasz wątek http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=46 ... #p10850216

Monika

Od: Pt lut 22, 2002 12:49

Post » Czw sie 27, 2015 22:44 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

To zdjęć ciąg dalszy :P M zdybał Ufi na stanowisku obserwacyjnym, na śmietniku. Pomyślałam, że wstawię je dla Jasdorka na FB i wtedy zobaczyłam datę ... sierpień ... Właśnie w sierpniu Ufinka z nami zamieszkała. Ale ile to lat temu było nikt nie pomięta :roll: Co prawda rocznica minęła, ale tak sobie rocznicowo pożyczę, żeby tych lat było jeszcze jak najwięcej :1luvu:

Obrazek

niechęć do paparazzich ma kobieta w genach :wink:

Obrazek
ObrazekObrazekObrazek

Nemi

Post » Czw sie 27, 2015 23:25 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

Dobre :)

Erin

Post » Pt sie 28, 2015 6:41 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

Kiedyś całkiem sporo pisałaś o Ufi .. i innych.. :D
Dobrze sie trzyma dziewczyna!

Obrazek

morelowa

[poprzednia][następna]