Moderator: Moderatorzy
pwpw pisze:kotx2 pisze:a mnie zaczęły zdychac glonojady,przedwczoraj pierwszy dzis drugi,ph wody ok,nie wiem co jest grane
inne ryby czuja sie świetnie
co może byc przyczyna
Glonojady potrzebują jakiegoś drewienka w baniaku (koniecznie tzn. zdrojowniki niebieskie), sama to doczytałam ostatnio... Ale dlaczego zdychają, nie wiem
Edit : dokładnie chodzi o dostęp do celulozy ..
kotx2 pisze:pwpw pisze:kotx2 pisze:a mnie zaczęły zdychac glonojady,przedwczoraj pierwszy dzis drugi,ph wody ok,nie wiem co jest grane
co może byc przyczyna
Glonojady potrzebują jakiegoś drewienka w baniaku (koniecznie tzn. zdrojowniki niebieskie), sama to doczytałam ostatnio... Ale dlaczego zdychają, nie wiem
taki korzen z zoologa wystarczy
*anika* pisze:kotx2 pisze:pwpw pisze:kotx2 pisze:a mnie zaczęły zdychac glonojady,przedwczoraj pierwszy dzis drugi,ph wody ok,nie wiem co jest grane
co może byc przyczyna
taki korzen z zoologa wystarczy
chyba tak
celuj w coś co wygląda jak ten korzeń z mojego akwarium powyżej, mojemu zbrojnikowi taki (tzn. z tego samego drzewa) chyba smakujebo często tam siedzi a i sam korzeń taki dziwnie wygładzony coraz bardziej
aha, może głupie pytanie, ale czym je karmisz i jak często? one wbrew pozorom dużo jedzą.
kotx2 pisze:ten korzen trzeba wygotować czy cuś
*anika* pisze:kotx2 pisze:ten korzen trzeba wygotować czy cuś
tzn. jak kupisz taki zapakowany fabrycznie w folię i z jakąś karteczką przyczepioną co to, to zazwyczaj on jest już odpowiednio przygotowany, tak że można wypłukać tylko i wsadzić do akwarium. Ale ja swoje i tak gotowałamNie wierzę sprzedawcom
*anika* pisze:Zrobiłam restart akwarium z tym jasnym bojownikiem (25l) i przeliczyłam ryby:
- 1 bojownik
i endlerki:
- 7 samców (w tym 4 wybarwione, jeden w połowie i dwa jeszcze całkiem nie - tylko im się gonopodium wykształciło)
- 6 sztuk narybku długości 0,5 cm
- 2 podrośnięte samice (jedna ok. 3,5 cm, druga 3 cm)
- 11 samic (na 90% są to samice, z niektórych jeszcze mogą zrobić się samce) długości średnio 1-1,5 cm
Czy to już przerybienie?![]()
Boję się oddawać narybku, bo pewnie ktoś je weźmie na pokarm, a tak to bez sensu przecież. A na podrośnięcie całkowite czekać nie mogę.
kotx2 pisze:*anika* pisze:Zrobiłam restart akwarium z tym jasnym bojownikiem (25l) i przeliczyłam ryby:
- 1 bojownik
i endlerki:
- 7 samców (w tym 4 wybarwione, jeden w połowie i dwa jeszcze całkiem nie - tylko im się gonopodium wykształciło)
- 11 samic (na 90% są to samice, z niektórych jeszcze mogą zrobić się samce) długości średnio 1-1,5 cm
Boję się oddawać narybku, bo pewnie ktoś je weźmie na pokarm, a tak to bez sensu przecież. A na podrośnięcie całkowite czekać nie mogę.
to juz przerybienie chyba ,jeden litr wody na 1 cm ciała ryby ,czy jakoś tak
*anika* pisze:kotx2 pisze:*anika* pisze:Zrobiłam restart akwarium z tym jasnym bojownikiem (25l) i przeliczyłam ryby:
- 1 bojownik
i endlerki:
to juz przerybienie chyba ,jeden litr wody na 1 cm ciała ryby ,czy jakoś tak
ale tego przelicznika nie stosuje się przy rybach stadnychtak przynajmniej sądzi polecany przez dużą grupę osób 'pan z akwarystycznego' (najlepszy sklep w warszawie, gdzieś w Radości chyba, druga siedziba na Pradze). Wg niego tu stosuje się przelicznik - 1 litr na jedną rybę. Czyli w 25 l wg niego może być 25 małych ryb stadnych (a zazwyczaj te co żyją w grupach są małe, do 3 cm).
Ilość ryb którą można wsadzić do akwarium zależy głównie od wydajności filtra, ilości roślin itp...
Tylko i tak wydaje się tak dużo jakoś (liczbowo - bo wyszło 26 endlerków, co z tego że większość to narybek).
Ale jak patrzę na te akwarium, to... no ewentualnie takie lekkie przerybienie jest.
Ale ryby mi się nie trują, woda jest ładna, sama nie wiem.
kotx2 pisze:a może załozysz sobie drugie
*anika* pisze:kotx2 pisze:a może załozysz sobie drugie
czyli piąte?![]()
nigdy w życiu![]()
Muszę po prostu znaleźć chętnego na ten narybek, co u mnie nadprogramowo się namnożył...
Tylko za nic samców nie oddam, a mało kto weźmie same samice
edit: kilka dni temu przerzuciłam molinezje do 72 litrów, a one wcale zadowolone nie są3-4 siedzą ciągle w krzakach, a tylko 1-2 wypływają
![]()
nie wiem, bojownika się boją? przecież w tym poprzednim też miały bojownika, nawet bardziej agresywnego, bo ta niebieska ciapa to im nic nie zrobi
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 121 gości