Porady dla początkującej akwarystki :)

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Pt lip 22, 2011 12:23 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Bojki są super. Ja mam takiego niebieskiego i dla niego kilka kolorowych samic. Wygląda super.

persiak1

Od: Sob paź 17, 2009 17:04

Post » Pt lip 22, 2011 21:28 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

A masz zdjęcia może? ;) szczególnie tych samiczek. A Samiec to granatowy jest czy błękitny bardziej? Klasyczny czy odmiany jakiejś?

a to moje raczki :)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Dwie samiczki i jeden samiec ;)
Ostatnio edytowano Pt lip 22, 2011 21:45 przez *anika*, łącznie edytowano 2 razy
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Pt lip 22, 2011 21:34 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

pwpw pisze:
kotx2 pisze:a mnie zaczęły zdychac glonojady 8O ,przedwczoraj pierwszy dzis drugi,ph wody ok,nie wiem co jest grane :? inne ryby czuja sie świetnie :roll: co może byc przyczyna :?:

Glonojady potrzebują jakiegoś drewienka w baniaku (koniecznie tzn. zdrojowniki niebieskie), sama to doczytałam ostatnio... Ale dlaczego zdychają, nie wiem :roll:
Edit : dokładnie chodzi o dostęp do celulozy ..

taki korzen z zoologa wystarczy :?:
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Pt lip 22, 2011 21:43 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

kotx2 pisze:
pwpw pisze:
kotx2 pisze:a mnie zaczęły zdychac glonojady 8O ,przedwczoraj pierwszy dzis drugi,ph wody ok,nie wiem co jest grane :? inne ryby czuja sie świetnie :roll: co może byc przyczyna :?:

Glonojady potrzebują jakiegoś drewienka w baniaku (koniecznie tzn. zdrojowniki niebieskie), sama to doczytałam ostatnio... Ale dlaczego zdychają, nie wiem :roll:

chyba tak ;)

celuj w coś co wygląda jak ten korzeń z mojego akwarium powyżej, mojemu zbrojnikowi taki (tzn. z tego samego drzewa) chyba smakuje ;) bo często tam siedzi a i sam korzeń taki dziwnie wygładzony coraz bardziej ;)
aha, może głupie pytanie, ale czym je karmisz i jak często? one wbrew pozorom dużo jedzą.
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Pt lip 22, 2011 21:47 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

*anika* pisze:
kotx2 pisze:
pwpw pisze:

chyba tak ;)

celuj w coś co wygląda jak ten korzeń z mojego akwarium powyżej, mojemu zbrojnikowi taki (tzn. z tego samego drzewa) chyba smakuje ;) bo często tam siedzi a i sam korzeń taki dziwnie wygładzony coraz bardziej ;)
aha, może głupie pytanie, ale czym je karmisz i jak często? one wbrew pozorom dużo jedzą.

kupuje pokarm specjalnie dla nich ,w postaci pastylek i dwa razy dziennie wrzucam pare

kotx2

Post » Pt lip 22, 2011 21:53 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

ten korzen trzeba wygotować czy cuś :?:

kotx2

Post » Pt lip 22, 2011 22:28 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

kotx2 pisze:ten korzen trzeba wygotować czy cuś :?:

tzn. jak kupisz taki zapakowany fabrycznie w folię i z jakąś karteczką przyczepioną co to, to zazwyczaj on jest już odpowiednio przygotowany, tak że można wypłukać tylko i wsadzić do akwarium. Ale ja swoje i tak gotowałam 8) Nie wierzę sprzedawcom :twisted:
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Nie lip 24, 2011 18:50 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Zrobiłam restart akwarium z tym jasnym bojownikiem (25l) i przeliczyłam ryby:
- 1 bojownik
i endlerki:
- 7 samców (w tym 4 wybarwione, jeden w połowie i dwa jeszcze całkiem nie - tylko im się gonopodium wykształciło)
- 6 sztuk narybku długości 0,5 cm
- 2 podrośnięte samice (jedna ok. 3,5 cm, druga 3 cm)
- 11 samic (na 90% są to samice, z niektórych jeszcze mogą zrobić się samce) długości średnio 1-1,5 cm

Czy to już przerybienie? :?
Boję się oddawać narybku, bo pewnie ktoś je weźmie na pokarm, a tak to bez sensu przecież. A na podrośnięcie całkowite czekać nie mogę.
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Nie lip 24, 2011 18:51 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

*anika* pisze:
kotx2 pisze:ten korzen trzeba wygotować czy cuś :?:

tzn. jak kupisz taki zapakowany fabrycznie w folię i z jakąś karteczką przyczepioną co to, to zazwyczaj on jest już odpowiednio przygotowany, tak że można wypłukać tylko i wsadzić do akwarium. Ale ja swoje i tak gotowałam 8) Nie wierzę sprzedawcom :twisted:

dzięki za podpowiedz,jutro chyba kupię,bo mi szkoda moich ryb :(

kotx2

Post » Nie lip 24, 2011 18:52 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

*anika* pisze:Zrobiłam restart akwarium z tym jasnym bojownikiem (25l) i przeliczyłam ryby:
- 1 bojownik
i endlerki:
- 7 samców (w tym 4 wybarwione, jeden w połowie i dwa jeszcze całkiem nie - tylko im się gonopodium wykształciło)
- 11 samic (na 90% są to samice, z niektórych jeszcze mogą zrobić się samce) długości średnio 1-1,5 cm

Boję się oddawać narybku, bo pewnie ktoś je weźmie na pokarm, a tak to bez sensu przecież. A na podrośnięcie całkowite czekać nie mogę.

to juz przerybienie chyba ,jeden litr wody na 1 cm ciała ryby ,czy jakoś tak :roll:

kotx2

Post » Nie lip 24, 2011 19:12 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

kotx2 pisze:
*anika* pisze:Zrobiłam restart akwarium z tym jasnym bojownikiem (25l) i przeliczyłam ryby:
- 1 bojownik
i endlerki:

to juz przerybienie chyba ,jeden litr wody na 1 cm ciała ryby ,czy jakoś tak :roll:

ale tego przelicznika nie stosuje się przy rybach stadnych ;) tak przynajmniej sądzi polecany przez dużą grupę osób 'pan z akwarystycznego' (najlepszy sklep w warszawie, gdzieś w Radości chyba, druga siedziba na Pradze). Wg niego tu stosuje się przelicznik - 1 litr na jedną rybę. Czyli w 25 l wg niego może być 25 małych ryb stadnych (a zazwyczaj te co żyją w grupach są małe, do 3 cm). edit: oczywiście nigdy bym do 25 litrów nie wsadziła 25 neonków albo razbor :lol: 8O :twisted: ale endlerki jakoś wydają mi się mniej wymagające jeśli chodzi o wielkość akwarium.
Ilość ryb którą można wsadzić do akwarium zależy głównie od wydajności filtra, ilości roślin itp...

Tylko i tak wydaje się tak dużo jakoś (liczbowo - bo wyszło 26 endlerków, co z tego że większość to narybek ;) ).
Ale jak patrzę na te akwarium, to... no ewentualnie takie lekkie przerybienie jest.
Ale ryby mi się nie trują, woda jest ładna, sama nie wiem.
Ostatnio edytowano Nie lip 24, 2011 19:14 przez *anika*, łącznie edytowano 1 raz
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Nie lip 24, 2011 19:14 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

*anika* pisze:
kotx2 pisze:
- 1 bojownik
i endlerki:

ale tego przelicznika nie stosuje się przy rybach stadnych ;) tak przynajmniej sądzi polecany przez dużą grupę osób 'pan z akwarystycznego' (najlepszy sklep w warszawie, gdzieś w Radości chyba, druga siedziba na Pradze). Wg niego tu stosuje się przelicznik - 1 litr na jedną rybę. Czyli w 25 l wg niego może być 25 małych ryb stadnych (a zazwyczaj te co żyją w grupach są małe, do 3 cm).
Ilość ryb którą można wsadzić do akwarium zależy głównie od wydajności filtra, ilości roślin itp...

Tylko i tak wydaje się tak dużo jakoś (liczbowo - bo wyszło 26 endlerków, co z tego że większość to narybek ;) ).
Ale jak patrzę na te akwarium, to... no ewentualnie takie lekkie przerybienie jest.
Ale ryby mi się nie trują, woda jest ładna, sama nie wiem.

a może załozysz sobie drugie 8)

kotx2

Post » Nie lip 24, 2011 19:15 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

kotx2 pisze:a może załozysz sobie drugie 8)

czyli piąte? :mrgreen:
nigdy w życiu :lol:

Muszę po prostu znaleźć chętnego na ten narybek, co u mnie nadprogramowo się namnożył...
Tylko za nic samców nie oddam, a mało kto weźmie same samice :twisted:

edit: kilka dni temu przerzuciłam molinezje do 72 litrów, a one wcale zadowolone nie są :? 3-4 siedzą ciągle w krzakach, a tylko 1-2 wypływają :|
nie wiem, bojownika się boją? przecież w tym poprzednim też miały bojownika, nawet bardziej agresywnego, bo ta niebieska ciapa to im nic nie zrobi :?
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Nie lip 24, 2011 19:21 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

*anika* pisze:
kotx2 pisze:a może załozysz sobie drugie 8)

czyli piąte? :mrgreen:
nigdy w życiu :lol:

Muszę po prostu znaleźć chętnego na ten narybek, co u mnie nadprogramowo się namnożył...
Tylko za nic samców nie oddam, a mało kto weźmie same samice :twisted:

edit: kilka dni temu przerzuciłam molinezje do 72 litrów, a one wcale zadowolone nie są :? 3-4 siedzą ciągle w krzakach, a tylko 1-2 wypływają :|
nie wiem, bojownika się boją? przecież w tym poprzednim też miały bojownika, nawet bardziej agresywnego, bo ta niebieska ciapa to im nic nie zrobi :?

piate :o :D łoo, zazdroszcze,ja niestety nie mam miejsca,jesli chodzi o molinezje ,moga byc wystraszone,nowe terytorium, inny bojownik,moze pare dni i się przyzwyczają,nie zapalałabym światła na razie

kotx2

Post » Nie lip 24, 2011 20:04 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

ja też JUŻ nie mam miejsca na kolejne :lol:
Trzy są w moim pokoju:
- 1 po prawej od biurka, te duże,
- 1 na biurku, te z krewetkami samymi 20 litrowe,
- 1 na szafce po lewej od biurka i trochę do tyłu (w nocy wrzucę zdjęcie podglądowe 8) jak to wygląda)
i jedno, te co właśnie czyszczę, w pokoju mojej matki.
Fizycznie nie mam gdzie dostawić kolejnego, nawet jakbym bardzo chciała, bo ojciec się nie zgadza na postawienie akwarium u niego :( tak to by już dawno coś tam stało :twisted: - planowałam tam przynajmniej 120 litrowe malawi zrobić 8) :lol:

właśnie jestem w trakcie mozolnego czyszczenia heńka z glonów, z nadzieją, że nie odrosną po restarcie (te glony nie heniek ;) ), każda gałązka oglądana kilka razy z każdej strony przed zakwalifikowaniem jako "czysta" 8) a mam tego całą salaterkę dużą :twisted: na razie wyczyściłam 10 gałązek :roll:
♪♫♬ ♪

*anika*

[poprzednia][następna]